VANGLASSE: Vanglapõgenik Jüri Mosin tuuakse Peterburist Tallinna vanglasse. Foto: Arno Saar
Inimesed
19. juuni 2010, 08:59

Vanglapõgenik Mosina viimased aastakümned

Jüri Mosina laiemalt tuntud teod said alguse 1991. aasta märtsis, kui ta röövide ja mõrva pärast vangi mõistetuna põgenes koos kaasvangiga Rummu vanglast väljasõitva betooniveoki kastis. Vanglast väljas, istusid põgenikud rongi, sõitsid Balti jaama ja võtsid sealt takso.

Taksojuht kägistati Tabasalu lähedal metsas, röövitud Žiguliga sõideti Venemaale Tveri kanti, kus Mosinast sai võltspassi järgi Heinar Murd. Ta asus tööle hauakaevajana, saades kurjategijate seas hüüdnime Kalmistuvaht.

Mõne aasta pärast naasis Mosin Eestisse. 27. jaanuaril 1996 tappis ta Pärnumaal 87aastase mehe ja röövis tema kodu. 3. veebruaril 1996 osales ta taksofirma Taxon taksojuhi tapmises ja takso rüüstamises.

17. jaanuaril 1997 jaanuaris tabas politsei Mosina korterijoomingult. Et ta lubas elavalt mitte alla anda, ründas korterit K-komando.

1999. aasta jaanuaris mõistis kohus Mosinale kahe mõrva ja ühes mõrvas osalemise eest kokku 15aastase vanglakaristuse.

2003. aasta aprillis lubas toonane Ämari vangla direktor Gunnar Bergvald Mosina vanglast puhkusele põhjendusega aidata viimasel naasta ühiskonda. "Tal oli kuus aastat ehk oluline osa karistusest kantud, rikkumisi tal polnud, ta on juba vana mees, kes tahtis koduses miljöös meeldiva puhkuse veeta," selgitas Bergvald toona ajalehele Postimees. "Need asjaolud näitasid, et teda võib usaldada, kuid..." Mosina kasuks rääkisid Bergvaldi selgitusel ka faktid, et ta oli teistest kurjategijatest eraldunud, vältis nendega suhtlemist ja töötas eeskujulikult vangla pesumajas.

Mais 2004 tabasid Venemaa Interpol ja Eesti keskkriminaalpolitsei Jüri Mosina Peterburis.