Foto: Scanpix
Inimesed
11. juuni 2010, 06:58

Victoria: "Ma jälestasin oma välimust." (16)

Printsess Victoria särab õnnest ja elevusest: järgmisel laupäeval peab ta rootslaste rõõmuhõisete saatel pulmi. Ent tulevase Rootsi kuninganna elus on olnud sünge ajajärk, mida ta kunagi unustada ei suuda. Victoria põdes nälgimistõbe anoreksiat.

Praegu on Rootsi kroonprintsess tervisest pakatav noor naine, kelle põselohukestes mängleb kelmikas naeratus. Veel nädal, ja ongi käes Victoria ning tema väljavalitu, printsessi kunagise personaaltreeneri Daniel Westlingi (36) pulmapäev. Kuid rootslaste lemmik leidis kiires pulmaeelses ajas mahti rääkida telesaates "Kroonprintsess ja kuningriik" ajajärgust, kui tema elus ainsatki valguskiirt ei paistnud: 1997. aastal Prantsusmaa ülikoolis õppides haigestus Victoria anoreksiasse.

"Need olid rasked ajad," tunnistas 32aastane printsess telesaates. "Sirgusin täiskasvanuks, aga mind ajas kõik kimbatusse. Ma ei osanud kuidagi olla, otsisin tasakaalu. Surve oli tohutu."

Sarjati ümarate käsivarte pärast

Victoria oli juba koolipõlves väga ambitsioonikas, võib-olla ambitsioonikam, kui talle endale kasulik olnuks. Ent pole midagi parata, Rootsi kuningapere võsukesel – ja liiatigi veel troonipärijal – hoitakse pilku kogu aeg peal. Kuningast isalt on Victoria pärinud düsleksia ehk lugemis- ja kirjutamisprobleemid. "Arvasin, et olen tuim ja loll," rääkis Victoria kunagises usutluses. Õppimine ei sujunud kuidagi, printsess jäi klassikaaslastest maha ning oli naerualune. Õnneks leidis kuninganna Silvia asjatundliku õpetaja, kes Victoria taas otsa peale aitas. Kuid kõik vabad hetked viitis printsess õppetükkide kallal.

Tüdrukust naiseks sirgudes võttis Victoria keha lopsakamaid vorme ning ta häbenes neid. "Ma jälestasin oma välimust," tunnistas kroonprintsess kaheksa aasta taguses kõmuliselt avameelses pihtimuses raamatus "Victoria! Victoria!". Lisaks võrdles ajakirjandus kroonprintsessi alailma tema noorema õe, superiluduseks tunnistatud Madeleine’iga. Victoria sai sarjata liiga ümarate käsivarte pärast. Ta järeldas, et tuleb alustada dieeti. Ent 1996. aastal Angers’i katoliiklikku ülikooli astudes tundis Victoria end allamäge kihutava rongina. Söömishäire oli tema üle võimust võtnud.

"Mind, Victoriat, polnud olemas. Tundus, et kõike mu elus ja mu ümber juhivad teised. Ainus, mida mina juhtida sain, oli toit, mida ma suhu pistsin."

Kui fotod piitspeenikesest printsessist Rootsi ajakirjandusse sattusid, oldi Victoriast esmalt vaimustuses ja kiideti tema saledat figuuri. Ent peagi levis kahtlus, et Carl XVI Gustafi ja Silvia vanima lapsega pole kõik korras: printsessi keha oli kuhtunud, käsivarred nõrgukesed, pea tundus ebaproportsionaalselt suur. Ning Victoria armsates särasilmades oli kummaliselt nukker läige ka siis, kui ta naeratas.

1997. aasta novembris kinnitaski Rootsi kuningakoda kuuldusi, et Victoria kannatab toitumishäire all. Printsess sai juba ekspertide abi, kuid kodumaal viibimine kujutas endast siiski liiga suurt stressiallikat. Uppsala ülikoolis õppida plaaninud kroonprintsess siirdus USAsse mainekasse Yale’i ülikooli, kus ta võis rahus kosuda ega pidanud kartma, et igaüks teda tänaval pilguga mõõdab.

"See ajajärk tegi mind tugevamaks."

Kodumaalt põgenemisest oli kasu. Kaks aastat hiljem naasis Yale’is kunstiteadust, politoloogiat ja keeli õppinud Victoria Rootsi ning kinnitas, et on haigusest prii. Seda tõestasid ka tema naiselikumad kehakumerused. Näljutamise asemel tegeles Victoria nüüd spordiga.

"See ajajärk tegi mind tugevamaks ning nüüd tunnen seetõttu hingesugulust paljude inimestega, kes end eri moel halvasti tunnevad," nendib kroonprintsess anoreksia-aastaid meenutades. "Võin neid aidata moel, mis poleks olnud võimalik, kui ma ise poleks nii raskeid aegu üle elanud."