VIIE OSCARI LAUREAAT: Kunagine antikangelane, nüüdne Ameerika kino väärikas patriarh Clint Eastwood on võitnud viis Oscarit, viis Kuldgloobust, USA filminäitlejate gildi elutööauhinna ja viis People’s Choice’i auhinda – nende seas kõigi aegade armastatuima filmitähe tiitli. Foto: AFP/scanpix
Inimesed
31. mai 2010, 06:57

Clint Eastwood 80 — endiselt nägus, endiselt tegus (17)

Ameerikas pole teist nii armastatud režissööri nagu täna 80 aasta juubelit tähistav legendaarne Clint Eastwood, kes kõrgest east hoolimata on endiselt tegus, nägus ja ülimehelik. Vaat mis teevad džässi- ja golfilembus, noor naine ning tervislikud eluviisid!

San Franciscos vabrikutööliste pojana sündinud Clinti läbimurre saabus 1959. aastal kauboiseriaaliga "Rawhide" ("Toornahk"), mis juba kolme nädalaga tõusis USA 20 vaadatuima saate hulka.

Nägusast noormehest, kes tänu lennuõnnetusele oli pääsenud Korea sõtta saatmisest, sai üleöö Hollywoodi lemmikpoisu, kes fotodel poseeris oma fännitaride rõõmuks tihtipeale palja ülakehaga.

Suurele ekraanile murdis Eastwood itaallase Sergio Leone spagetivesterniga "Peotäis dollareid" (1964). Kriitikud küll nurisesid, et noor näitleja toetub rohkem oma heale välimusele, mitte näitlemisoskustele.

Clinti sünge pilguga tegelaskuju Nimeta Mees muutis vesternikangelase stereotüüpi. Legendiks on saanud dollaritriloogia kolmas jagu "Head, halvad ja inetud", mida vändati aastal 1966 Itaalias ja Hispaanias.

Clinti ainus muusikal "Värvi oma vanker üle" linastus 1969. aastal. Tema ja Lee Marvin (temagi pole laulja) kehastasid kullakaevureid, kel on kahe peale üks naine.

Mõistatuslike habetunud kauboide ja šerifite rollidele spetsialiseerunud Eastwood tegi 1971. aastal lavastajadebüüdi põnevikuga "Mängi mulle "Mistyt"". Režissöör kehastas ka peaosalist – populaarset raadiodiskorit, keda hakkab maniakaalselt jälitama hüljatud kallim.

1971 saabus Clinti karjääris uus lehekülg: linastus "Räpane Harry", film karmist San Francisco võmmist. Kokku mängis Eastwood Harry Callahani viies filmis. Fenomenaalse menuga "Räpase Harry" teeneks peetakse äraarvamatu käitumisega võmmitüübi loomist.

1984. aasta seksikas põnevikus "Pingul köis" mängis Clint üksikisast politseinikku, kes seksiahvatluse peale halvale teele läheb. Filmis osales superstaari väike tütar Alison.

Alison, kelle ema oli Clinti esimene abikaasa, omaaegne modell Maggie Johnson, on mänginud mitmes filmis ning ühe koguni ise lavastanud, kuid tundub, et ta jääb truuks pigem oma kirele moeloomise vastu. Alisoni vanem vend Kyle on tunnustatud džässkitarrist.

Džäss on alati Clint Eastwoodi suur kirg olnud. "Mu isa mängib klaverit, ema mängis ka vanasti ja emaema oli Illinoisis North-westerni Ülikoolis muusikaõppejõud," rääkis Kyle mõne aasta taguses intervjuus.

Noorena oli Clint kõva naistemees, kellel oli armulugu kümnete näitlejataridega, nende seas Jean Seberg ja Catherine Deneuve. Tal on viie naisega kokku vähemalt seitse last. Pikemad suhted on tal olnud näitlejataride Sandra Locke’i (1975–1989) ja Frances Fisheriga (1989–1995).

1996. aastal abiellus filmistaar endast 35 aastat noorema telediktori Dina Ruiziga, kellega ta oli tutvunud 1993. aastal intervjuud tehes. Nende tütar Morgan sündis 1996. aasta detsembris. "Olen nüüd palju parem isa kui nooremana," tunnistas filmikuulsus.

Esimese Oscari võitis Clint 1993. aastal omalavastatud vesterni "Halastamatu" eest. Kokku teenis linateos, kus mängisid ka Gene Hackman ja Morgan Freeman, neli kuldmehikest – nagu ka Eastwoodi poksidraama "Miljoni dollari tüdruk" (2004). "Saladuste jõgi" (2003) võitis kaks Oscarit.

Vanameister on endiselt suurepärases kehalises vormis. Sporti ja tervislikku toitumist on ta noorpõlvest peale tähtsaks pidanud, ent eriti suurt rõhku hakkas ta sellele panema pärast isa ootamatut infarktisurma 1970. aastal 64 aasta vanuses.

Golfisõbrast Clintile kuulub Californias Carmelis peen Tehama golfiklubi, kuhu pääsemiseks tuleb kuulu järgi välja käia pool miljonit dollarit. Ühtlasi on filmilegend vilunud piloot ning sõitvat vahel liiklusummikute vältimiseks filmistuudiosse isikliku helikopteriga.

2007. aastal ütles filmilegend intervjuus, et kavatseb järk-järgult pensionile jääda – "lihtsalt loojangu poole ratsutada". Ometi töötab ta raugematu hooga: "Meie isade lipud", "Kirjad Iwo Jimast", "Vahetus", "Gran Torino" (ise ka peaosas!), "Invictus". Peatselt jõuab ekraanile põnevik "Hereafter" ("Hauatagune elu"), 2012. aastaks on plaanis J. Edgar Hooveri elulugu. Naisterõivaid kanda armastanud FBI bossi ossa on Clint väidetavalt kutsunud Leonardo DiCaprio.