NÄITLEJA LENNA: Lenna seriaalis «Kodu keset linna». Foto: TV3
Inimesed
15. mai 2010, 08:57
Vaata galeriid mõlema parimaist hetkeist!

Kumb on kõvem – kas Lenna või Tanja?  (57)

"Kuulsin kahtlemata selle saate kõige kõvemat naisvokaali," teatas kohtunik Mihkel Raud pärast Tanja Mihhailova ja Margus Hansoni esitust hittsaate "Laulud tähtedega" poolfinaalis.

Selline väljaütlemine tekitas saatehuvilistes paanika ja internetikommentaariumides küsimuse, ega ometi ole saate tulemus otsustatud juba enne finaali.

Juba homme selgub saate võitjapaar, kes saab annetada heategevuseks 300 000 krooni. Saadet alustas kaheksa duetti, kus paarilisteks avaliku elu tegelased ja meie parimad lauljad. Alles on jäänud vaid kaks tugevamat tandemit: filmimees Artur Talvik ja lauljatar Lenna Kuurmaa ning Tartu abilinnapea Margus Hanson ja lauljatar Tanja Mihhailova. Kelle võtaksid oma tiiva alla tuntud mänedžerid ja mida arvavad sellest kõigest tuntud laulupedagoogid, mida teised meelelahutusmaailma spetsialistid?

Muusikaärimehed ja mänedžerid

Mänedžer Danel Pandre: Tanja on selles saates juba võitnud

"Kui me räägime, mis on naislauljale omane ja mida tal on vaja, et lavadel figureerida, siis esmalt on see kindlalt lauluhääl ja teiselt poolt välimus. Mõlemal on need näitajad ju viimase peal," tõdeb ansambli The Sun mänedžer ja muusik Danel Pandre. Sügavamalt järele mõeldes toob Pandre miinuseks selle, et mõlemal puudub niinimetatud superhitt, mille järgi neid tuntakse.

"Laiema avalikkuse ees on Tanja selles saates juba tegelikult võitnud, sest tema puhul teadsid paljud inimesed, et ta küll laulab ja lööb paljudes projektides kaasa, ent otseselt ei osanud keegi öelda, kui võimekas laulja ta on. Lenna puhul on aga tema taust ikka nii palju kordi kõvem, et neid ühele pulgale panna on peaaegu võimatu," ei taha Pandre neid võrdlema hakata.

Plaadifirma juht Arne Valmis: lauluoskusest tähtsam on hitt

Mõlemaga koostööd teinud Arne Valmis leiab, et lauluoskusest on tähtsam see hitt, mis peab lauljaga kaasas käima. Kui seda pole, siis on suhteliselt raske pinnal püsida. "Lennal ju üht-teist on, kuid Tanjal pole minu meelest veel mitte midagi," mõtiskleb muusikaärimees. "Kuigi tegemist on väga heade lauljatega, siis kahjuks tänases olukorras ei suudaks oma soolokontserdiga näiteks Saku suurhalli või lauluväljakut täita neist kumbki," on ta kindel.

Muusikaärimees Lauri Laubre: mõlemal puudub kindel siht

Laubregi kinnitab, et mõlemad artistid on temaga eri perioodidel üsna seotud olnud, mille tõttu on tal seda teemat arutades väga raske objektiivne olla. "Saan vaid öelda, et mõlemad on väga head lauljad ja ka artistidena hästi arenenud. Siiski erineva karakteriga lauljad. Olemas on ka oma toon, hääl, laulmismaneer," usub ta kindlalt.

Väikese miinusena toob Laubre mõlema puhul esile selge sihi puudumist. "Tehakse kõikvõimalikke asju ja projekte, lauldakse kõikvõimalikku muusikat. Aga kui on suur eesmärk kuhugi läbi murda, siis võiks olla siht juba paigas ja tegutseminegi võimalikult järjekindel. Kui ka sellist eesmärki pole, siis võiks mõlemal olla juba oma muusika, mille järgi artist Eesti kuulajatele ja fännidele armas on. Aga just seda pole nagu otseselt kummalgi."

Laulupedagoogid

Lauluõpetaja Thea Paluoja: mõlemat ümbritseb tugev lavaaura

"Olles lauluõpetaja ja töötades laste ja noortega, tean täpselt, et päevad pole vennad – ükski lava ei sarnane eelmisega ja muusika sünnib just täna, siin, praegu," ütleb tuntud muusikaõpetaja. Thea ütleb, et seda on näha, et mõlemat lauljatari ümbritseb see tõeline lavaaura. "Kes võidab, polegi tähtis. Igal juhul on kõik midagi juurde saanud – nii katsetajad, õpetajad kui ka publik. Jään huviga finaali ootama ja hoian pöialt mõlemale paarile. Kõik oleneb sellest, millise loo nad valivad," arvab ta.

Lauluõpetaja Kaari Sillamaa: finaalis on õiged vastased

"Mina usun, et finaali pääsesid väärilised vastased, sest just need kaks lauljat suutsid oma lavapartneriga kõige rohkem tööd teha. Ka nende mõlema hääleulatus on piisav ja nad oskavad seda kasutada," kiidab muusikaõpetajana leiba teeniv Kaari Sillamaa. "Suurim oskus on mitte kaaslauljat üle laulda ja kindlasti ka see, et kui mitteprofessionaalne laulja mingisuguses kohas hakkama ei saa, siis on tal alati oma laulupartneri näol abi olemas," räägib Sillamaa, et mõlemad lauljad on just neid tähtsaid asju jälginud.

Meedia ja suhtlemine

Meediamees Reno Hekkonens: mina armastan Tanjat!

Nii Tanja kui ka Lenna on Hekkonensi meelest meedias silma jäänud hea imagoga. Pole olnud teeseldud "ma olen nii kuulus, et jube" suhtumist. "Tanja, olles venelanna, on hea näide, kuidas figureerida meedias ilma rahvusküsimust tõstatamata (või on selle koguni pigem enda kasuks pööranud). Lenna on suutnud triivida ära nokautidest pärast Vanilla Ninja laialiminekut."

Reno ütleb, et Tanja on tema jaoks heas mõttes kameeleon. "Suudab artistina teha palju erinevaid rolle a-st z-ni ja seda veel erinevates muusikavaldkondades! Lenna on rohkem läbi aastate kindla joone hoidja, kuid hea partner, hea grupiliige. Ma arvan, et rahvas armastab Lennat ilmselt rohkem, kuid mina armastan rohkem Tanjat," tunnistab meediamees.

Meediamees Olav Osolin: Lenna on multitalent

"Lenna Kuurmaa on minu arvates väga andekas multitalent – praktiliselt tema najal seisis Vanilla Ninja vokaal, ta on osalenud mitmetes muusikaprojektides, esines väga hästi konkursi "Eesti laul 2010" finaalis," ei jõua Osolin lauljatari ära kiita. Meediaeksperdi hinnangul on Lenna meediaga suheldes üsna hästi taibanud, kus läheb piir eraelu ja avalikkust huvitava eluolu-tilulilu vahel. "Seetõttu ta pole oma hinge meedia ette lõplikult laiali laotanud," ütleb Osolin.

Meediamees tunnistab aga, et Tanjat tunneb ta suhteliselt vähe ja tema imago peegeldub talle ainult ajakirjade kaantelt või mõnes trükiloos. "Olen näinud tema pilti Kroonikas ja mujal seltskonnameedias ning mulle on jäänud mulje, et ta on Mikk Saare pruut. Kahjuks ei oska nimetada ühtki tema laulu – küllap olen ehk raadiost mõnd kuulnud, kuid pole esitaja vastu huvi tundnud. Küllap ta on ehk hea laulja, kuid ju ma pole tema osalusega projekte lihtsalt näinud," tunnistab Osolin.

Stilistika ja väljanägemine

Jaanika Terasmaa: stiilsed on mõlemad

"Lennal on selline hiiglamõnus boheemlaslik-rokilik stiil ja kindlasti on ta nii mõnegi noore eeskuju. Laulja, kes saab vabalt tõmmata selga etnolikud kartulikotid ja ikka lahe välja näha," räägib moelooja Jaanika Terasmaa. Stilisti sõnul peaks Lenna hoiduma übernaiselikest kübaratest, mis ei tundu tema olekuga passivat. "Talle on alati superhästi sobinud väikese vimkaga rõivad," arvab Terasmaa.

Tanja puhul toob tuntud moelooja välja tema slaavi temperamendi, mille juurest ei saa puududa litter ja läikivad kivikesed, mis on kindlasti värskendav vaheldus puhtale minimalismile või rokiajastu elementidele. "Aeg-ajalt satub aga selline rõivastus veidi leigesse stiilikategooriasse, kus võiks olla kas veidi rohkem või vähem lisandeid ehete, elementide või ükskõik mis aksessuaaride näol," arvab ta.

Veel lisab stilist, et Tanjal on peas palju väärt juuksekraami, mis teeb mõnegi kadedaks:

"Ootan hinge kinni pidades Tanjalt finaalis hoopis huvitavat soengut."

Moelooja Ester Kannelmäe: Lenna sobib moeikooniks

"Lenna puhul on kindlasti tegemist moeikooniga, kelle plikalik ja boheemlaslik stiil inspireerib paljusid noori naisi. Lenna on mõnusalt kameeleonlik," arvab Kannelmäe. Stilist arvab, et Lenna kannab ühtviisi uhkelt välja nii šikid kokteilikleidid-kontsad kui ka ketsid-teksased. Tanja puhul on Estrile jäänud mulje, et tema isiklik stiil ja lavapersoon ei kattu. "Päris moeikoonina ma teda esile ei tõstaks. Aga kindlasti on tal selleks potentsiaali. Üks tõeliselt naiselik sireen kuluks meie muusikamaastikule igati ära," räägib ta.

Koreograafiaspetsialistid

Tantsutreener Märt Agu: ühel on kogemused, teisel paberid

"Tanja on meil paberitega tantsuinimene, kes on end tantsijana juba ka tõestanud. Samas ei saa alahinnata ka Lenna kogemust maailma suurimatel lavadel," ei oskagi tantsutreener öelda, kumma lauljatari käes on finaalsaate eel trumbid. "Liikumine peaks olema muusikat toetav või siis kontrastne, et meelde jääda. Liikumist lihtsalt liikumise pärast ei tohiks teha. Liikumine peaks olema lauljale mugav ja abistav, mitte vastupidi," arvab Agu.

Koreograaf Kristin Pukka: Tanjal on tantsujuhi taust

"Muidugi räägivad Tanja kasuks tema Viljandi kultuurikolledži tantsujuhi taust ja mitmed muusikalid, kus tantsuoskus vajalik oli. Ja me kõik teame seda, et Tanja oskab tantsida," kiidab Pukka Mihhailovat. Lenna trumbiks toob ta selle, et lauljatar oskab end kuulama ja vaatama panna. "Lennat oleme harjunud laval nägema üldjuhul teises rollis, kuid need hetked, kus ta tantsima peab, tekitavad wow-efekti ja positiivse üllatuse, sest ta suudab seda teha väga orgaaniliselt," arvab tunnustatud koreograaf.