KOOS KALLIMAGA: Täna oma 50 aasta juubelit tähistav rokkar Bono on pühendanud oma naisele Alile 1987. aastal kirjutatud laulu «Sweetest Thing». Bono on Aliga abielus juba 28 aastat, paar on tuttav 37 aastat. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
10. mai 2010, 07:00

Bono leidis elu armastuse 13aastaselt! (19)

"Esimesel koolipäeval uues koolis tuli Bono minu juurde ja küsis, kas ma tean, kus tema klassi tund toimub. See oli lihtsalt ettekääne, et minuga rääkida, ja ma mõtlesin: milline idikas," meenutab Ali Hewson tutvumist oma tulevase mehega.

Sel mälestusväärsel päeval oli Ali vaid 12- ja tulevane rokistaar Bono 13aastane. "Ta püüdis kõigest hingest südametevallutaja olla," vahendab veebileht canada.com Ali meenutusi kohtumisest koolikoridoris.

Aasta aega püüdis Bono (toona õpetajaile teada kui Paul David Hewson) kaunile brünetile igati muljet avaldada, kuid Ali ei teinud väljagi. Tüdruk oli otsustanud, et temast ei saa poisi järjekordset vallutust.

Lapsepõlve valus lõpp

Kõik muutus, kui Bono ema ootamatult suri. Poiss oli siis 14aastane. Bono taust on küllaltki keeruline. Ta kasvas üles peres, kus ema oli protestant ja isa katoliiklane – selline kooselu oli usuliselt lõhestunud Iirimaal üsna haruldane. Isaga polnud Paul just lähedane.

Ühel hetkel avastas Ali, et temast on saanud Bono lähedane, kes aitab poisil riideid pesta, süüa teha ja kooliasjades orienteeruda. Käima – nagu vastastikku armunud noored ikka – hakkasid Bono ja Ali aga alles kahe aasta pärast. Bono on 1976. aasta novembrit iseloomustanud sõnadega: "Olin just liitunud bändiga ja hakkasin Aliga väljas käima, nii et see oli üks hea kuu!"

Oma ema surma järgset rasket aega on Bono peegeldanud mitmes hilisemas U2 laulus. Samuti räägib mõnigi Bono laul lapsepõlve lõppemisest ja täiskasvanuks saamisest.

Kuigi rokkarielu ja pidev ringirändamine pole lasknud Bonol alati pere juures olla, on ta püüdnud Aliga tagada oma neljale lapsele võimalikult normaalse lapsepõlve. Perekonna kodud on küll maailma eri paigus, kuid nende lapsed on kasvanud peamiselt Dublini lähedal kauni Iiri looduse keskel.

Vabanduslaul naisele

Erinevalt paljudest rokikuulsustest on muusik jõudnud ajakirjade esikaantele pigem heategevusürituste korraldaja kui karmi pidutseja või naistevallutajana.

Bono on oma naisele Alile pühendanud laulud "The Sweetest Thing" ja "All I Want is You". Esimese neist kirjutas ta vabanduseks, kui unustas albumi "The Joshua Tree" salvestamise ajal naise sünnipäeva.