Tanja Mihhailova on enda sõnul suutnud Tartu abilinnapea Margus Hansoni niivõrd ära taltsutada, et viimane laseb endale telešõus musi anda. Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
4. mai 2010, 06:58
GALERIID: Peaproov! Lavatagune melu!

Marguse ja Tanja napp finaalipääs: "Nii pingelist võitu pole kunagi olnud!" (14)

"Sellist asja pole minu saadete ajaloos varem olnud!" kommenteeris saate "Laulud tähtedega" produtsent Kaupo Karelson pärast püha-päevast jõukatsumist Margus Hansoni ja Tanja Mihhailova ülinappi edu Merlyn Uusküla ja Tauri Tallermaa ees.

Teises saatevoorus, kus valiti Lenna Kuurmaa ja Artur Talviku järel teine finaali pääsev paar, osales telefonihääletuses üle 13 600 inimese ning Marguse ja Tanja finaalisaamine otsustati kõigest 0,2 protsendiga. "28 häält oli vahet, nii pingelist võitu pole kunagi olnud. Viimased sekundid otsustasid kõik," nentis Karelson.

"See oli võimas tunne! Tänu- ja uhkusetunne selle üle, et meie tegemised nii paljudele inimestele korda lähevad!" rõkkas Margus Hanson pärast saate lõppu. "Ja muidugi rõõm, et saame Arturi ja Lennaga finaalis rinda pista. See on vääriline tasu ka Tanjale minu õpetamisel (selle eest talle sügav kummardus) kaotatud ajurakkude ja hallide juuksekarvade eest."

Margus usub, et need 28 lisahäält võisid üpris kindlalt pärineda just tartlastelt või Lõuna-Eesti inimestelt. "Ma olen saate algusest alates väiksemas ringis vesteldes toonitanud, et ajan selles saates Tartu (võib isegi öelda, et Lõuna-Eesti) asja. Olen siin vastukaaluks pealinnakesksusele, et Eesti riik sinnapoole liialt kreeni ei vajuks. Eks see ajaloostki tuntud-teatud põhja-lõuna (osariikide) vastasseis on intrigeeriv ja loodan, et annab meile ka lisahääli," muheleb ta.

Finaalini elati nädal korraga

Peale tartlaste on Margus tunnustuse ära teeninud ka paljudelt kolleegidelt ja poliitikailmast tuntud inimestelt, kes talle pärast saadet kiitvaid meile ja sõnumeid saadavad. "Ma loodan, et meie emadepäevalugu "Kus kulgeb kuu" ei jätnud neist kedagi ükskõikseks. Poliitikud on inimesed nagu iga teinegi, miski inimlik pole neilegi võõras. Ma usun, et küllap on ka poliitikute (ja mitte ainult mu lähemate sõpradest-tuttavatest poliitikute) hulgas neid, kellele meie etteasted korda lähevad," räägib ta.

Mis oleks aga juhtunud siis, kui finaali poleks siiski pääsenud? "Erutus oli ikka õhtu otsa päris üleval, aga mis ma oskan kosta – juba nii palju elatud, et kui oleksimegi välja kukkunud, siis lähtuksin ütlusest, et tuleb see, mis tulema peab," meenutab Tartu abilinnapea Margus Hanson tunnet hetkel, kui finalisti väljakuulutamiseni oli jäänud vaid kümme sekundit.

Marguse sõnul on nad kogu saate jooksul elanud nädala korraga. Nii ka nüüd, kui finaalipääsuni oli ainult pisike samm. "Oli suur tõenäosus, et me viimase kahe hulgas uuesti laulma peame. Vaikselt muidugi lootsime, et me ei pea, aga samas olime selleks valmis," tunnistab ta.

Margus ei pelga öelda, et kohtunike arvamus – finaalikohta väärinuks laulutandem Merlyn Uusküla ja Tauri Tallermaa – teda eriti enam ei morjenda. "Kui rahvas otsustas, et finaali läheme meie, siis nii ka on. Kohtunike arvamus enam seda ju muuta ei saanud," leiab Hanson ja lisab, et isegi kolmas koht poleks tema arvates mingisugune katastroof olnud, sest ta on end laulusaates juba piisavalt tõestanud. "Kolmas koht on juba niigi väga hea tulemus ja ega meil sellist nui-neljaks-edasisaamise valu ei olnud. Seepärast oligi suhteliselt vaba esineda," ütleb Margus. Ka Tanja Mihhailova on kindel, et kolmas koht poleks neid nutma pannud.

Finaali aitas usk enesesse

Merlynile ja Taurile võis finaalikoha Marguse arvates maksta see, et nende esinemises puudus üllatusmoment. "Nad olid eile tublid nagu alati. Minu meelest sujus neil kõik tavapäraselt hästi, üldpilt oli meeldiv ja liigutav. Ehk see neile saatuslikuks saigi, et üllatusmomenti ei olnud – Tauri pikk ja kõlav vokaal ning aval pilk on juba kõigile tuttavad," räägib Margus.

Laulusaate superfinaal on 16. mail Pärnu Kontserdimajas. Kuigi on teada, et juba esimesest saatest peale on võitu kõige rohkem ennustatud lauljatar Lenna Kuurmaale ja filmimees Artur Talvikule, ei lase Tartu abilinnapea end sellest heidutada. "Ega me end Arturi ja Lenna toimetamistest häirida lase. Valime ja valmistame lõpusaateks parimad laulud ja teeme oma parima etteaste. Ülejäänu on juba televaataja otsustada," loodab ta salamisi siiski võitu.

Kui Marguselt küsida, mis ta nii kaugele on toonud, põrutab ta pärast lühikest mõtlemist: "Esiteks – kui ma poleks endasse uskunud, poleks ka saatesse end ära rääkida lasknud. Teiseks laulis meid finaali Tanja – no okei, koos laulsime, aga tema sarmil ja lavalisel suurusel on mõõtmatu osa. Kolmandaks: ei piisa ainult ilusast lauluhäälest, et selles saates edukas olla. Kohtunikudki hindavad tervikut, stiili, riietust, liikumist, kirge ja teab mida kõike veel. Üllatusi, midagi uut, peab jätma igasse saatesse ja ju meil on see ka õnnestunud. Varemgi on öeldud, et see on piiride nihutamise saade, ja kui kunagi oligi mingeid kõhklusi, siis nüüd on finaal tegelikkus," ütleb Hanson kindlalt.