Inimesed
23. aprill 2010, 06:57

Toomas Anni: mulle oli ta muusikas isa eest

"Tõsi, just tänu Heldurile on mul paljudki asjad elus läinud just nii, nagu nad praegu on. Laulmisele on just tema ladunud mulle põhja. Lisaks oli ta palju käinud ja näinud mehena ka vaimne õpetaja, kes on õpetanud õigesti aru saama paljudest elu põhitõdedest.

Mul ei ole meeles ainsatki konkreetset tarkusetera või kreedot. Mul on meeles tervik, mida ta väljendas kogu olemusega, vanaaegse kooliga härrasmehe käitumisega. Ühte armastas ta küll aina ja veel toonitada – need, kellele lubatud lavalauad, ei tohiks seeläbi uhkeks minna ja nina nii püsti ajada kõrgustesse, kus midagi hakkab sisse sadama. Ise oli ta just selline ja selliseks ka jäi.

Ma ei julgeks öelda, et kogu mu laulmine on ehitatud Heldurile, tema pedagoogioskustele. Midagi on mul ehk ka jumalast. Heldur on sinna ehitanud ehk pealispinna, mis on aegadega vaid laagerdunud ja omandanud nüüd õige maitse. Needki on just Helduri sõnad, et rahva lemmikuks ei saada üheööliblikana. Kui palju on meil aga selliseid artiste, kes arvavad, et asjad käivad just niipidi.

Meie koostöö kestis peaaegu kümme aastat. Selle ajaga jõudsime Eesti rist ja põiki läbi sõita. Jõudsin teda ja tema käitumist jälgida igasugustes situatsioonides. Ja olgu, kui karmid need ka olid, säilis Helduris alati härramehelikkus ja peen takt. Ta jäi rahulikuks igas olukorras. Kuigi viimastel aastatel käisime natuke eri radu, tundsime teineteise käekäigu vastu igal võimalusel huvi. Ja mul oli alati, kelle käest omi asju küsida," ütleb Toomas Anni.