Inimesed
8. aprill 2010, 06:58

Lepatriinu-Reelika: kui ma vaid istuksin ja oleksin kurb, poleks mind ilmselt enam (22)

Üheksa kasvajaoperatsiooni üle elanud naine toetab sünnipäevaks saadud kingirahaga saatusekaaslast.

"Märgake abivajajaid enda kõrval," palub üle poole oma elust ajukasvajatega võidelnud ja avalikkusele lepatriinude maalimisega tuntuks saanud Reelika. Ta soovib oma 30. sünnipäeval kingiks saada vaid raha, et annetada see rasket geneetilist haigust põdeva Varvara ravifondi.

Selles, et just 30. sünnipäeval peab midagi teistmoodi tegema, on Viljandimaal Tohvril elav Reelika Karu kindel. "See on nagu hüvastijätt lapsepõlvega," selgitab ta. Erilised asjad jäävad rohkem meelde, kui tavaline pidu kartulisalati ja süldiga. Kui ta kuulis raadiost lastefondi reklaami, et Narva tüdruk Varvara vajab abi, oli otsus sünnipäeva pidamise viisi kohta sündinud.

Läbirääkimiste tulemusena sai ta võimaluse kasutada sünnipäeva pidamiseks tasuta Viljandi Liivi bowlingusaali, Mulgimaa pealinna Grand Hotel teeb suure koogi. Nii saab Reelika Varvara heaks panustada rahaga, mis muidu kulunuks peosaali ja koogi peale.

"Aga ega ma ei tea, võib-olla olen üksi seal peol," räägib Reelika sünnipäeva plaanidest veidi kibedalt. Millegi teistmoodi tegemine avab ka sõpru uuest küljest.

Sõprade vastuseis teeb kurvaks

Reelika sõnul on paljud peolekutsutud tema plaani kohta vastumeelsust avaldanud. "Nad on öelnud, et mulle nad kingiksid raha, annetamiseks aga mitte. Mõni ei tulegi peole ja mõni on öelnud, et üle 25 krooni ei maksa oodata," kurvastab ta.

Teistele rõõmutegemine on aga Reelikal veres – tema maalitud õnnelepatriinud ja pilkupüüdvad vitraažid on jõudnud paljudesse Eesti kodudesse. "Kui oleksin vaid kurb ega teeks midagi, mind ilmselt enam poleks," kinnitab ta.

Täna oma 30. sünnipäeva tähistaval naisel on peas, kaelas ja seljas kasvajad, praeguseks on ta üle elanud üheksa lõikust. Pärast halvatust ei ole jalg, käsi, pool nägu ja silm enam need, mida üks noor naine endale ihkaks.

Teda ennast aitaks vaid operatsioon

Praegu on kasvaja peas taas hakanud vigureid tegema, nagu Reelika ütleb. Aga ta teab ka, et kasvaja vastu ei aita ükski rohi, ainult lõikus. Kuid kasvaja vohab nii ohtliku koha peal, et arstid on otsustanud seda lõigata alles siis, kui teisiti enam ei saa.

"See, et mul kasvajad üldse avastati ja et ma need rasked lõikused üle olen elanud, on suur õnn," selgitab ta optimistlikult. Reelika ei häbene kunagi öelda, et tal on peas kasvajad. "Vähemalt ei ole ma kunagi üksi, alati on seltskond," viskab Reelika talle omast musta huumorit.

Jagab kividest lepatriinudega õnne

Reelika Karu lepatriinumaalimine sai alguse kodulähedasest kivihunnikust, mida enam ei ole – Reelika käe all said kividest lepatriinud. Kui palju ta neid kokku on maalinud, ta ei tea. Kuid inimest, kes tema lepatriinudest midagi ei teaks, pole naine ammu kohanud.

Reelika usub, et tema lepatriinud toovad õnne. Ja taskupõhja pistetuna hoiavad maa peal. "Mõnel pole õhkutõusmiseks tuult ju vajagi," viskab ta nalja.

Reelika lepatriinusid leiab Tartust Eedeni kaubanduskeskusest ja Vanemuise teatrist ning Viljandist Anttila kauplusest ja Jaani kirikust. Kuidas neid maalida ja paljusid muid põnevaid asju õpetab Reelika aga nii kodukandis korraldatavates töötubades kui ka ühes sõbrannaga Harjumaale rajatud Võtikmetsa hobikojas.

Kuidas haigetele lastele head teha?

Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond kutsub sünnipäevalapsi loobuma lillesülemeist ja kingitustest ning teha pigem meeldejääv heategu annetuse näol. "Teie abiga saab võimalikuks mõne väga vajaliku seadme soetamine haigete laste ravitingimuste parandamiseks Tartu Ülikooli kliinikumis," seisab lastefondi koduleheküljel. Kõik annetajad saavad tänukirja. Kes soovib sel viisil head teha, saab rohkem infot lastefondi tegevjuhilt Küllike Saarelt (tel 524 6580, [email protected], www.lastefond.ee).

Varvara ravikuur maksab 14 000 krooni kuu

Korduvalt Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku arstide hoole all olnud 7aastast Narva tüdrukut Varvara Ivanovat piinab harvaesinev immunoloogiadefekt - krooniline mukokutaanne kandidoos. 

Tüdrukukese suu limaskestal vohab seen, tema teisel elukuul alanud haigus on praeguseks levinud ka keelele ja põskede limaskestadele.

Tema näol esineb punetav tihe lööve, mis on edasi kandunud pähe, kaelale ja jalgadele. Neljal sõrmel on deformeerunud küüned.

Keerulise nimega tõbe ei saa välja ravida, kuid seda saab ravimitega leevendada. Praegu läheb aga Varvarale ainus sobiv ravim ühes kuus maksma 14 000 krooni. Haigekassa otsustas mullu, et tüdruku ravi ei toetata ka erandkorras.

Lastefondi meediaspetsialist Margot Hein kinnitas, et kõik Varvara heaks kogutud annetused lähevad ravimite ostmiseks. "Hea oleks, kui saaksime talle tagada ravimi kättesaadavuse täisealiseks saamiseni," sõnas Hein. 

Veebruari seisuga on annetajate toel Varvara abistamiseks kogunenud üle 365 000 krooni.