Üks piltidest, mis näitusel üleval on.Foto: Anna-Stina Treumund
Inimesed
28. märts 2010, 17:41

Kunstiga stampide vastu: Tallinnas avati lesbi-teemaline näitus (1)

"Leian, et lesbidel on viimane aeg ennast avalikusele tutvustada ning luua endast adekvaatne kuvand, mitte lasta teha seda kellelgi teisel," ütleb kunstnik Anna-Stina Treumund, kelle lesbi-temaatikat käsitlev näitus "Sina, mina ja kõik, keda me ei tea" nüüd Tallinna kunstihoone galeriis avatud on.

Treumundi fotodest ja videotest koosnev näitus on Eesti kunstis üks esimesi (kui mitte kõige esimene) kordi, mil kunstnik on võtnud käsitluse alla lesbi-temaatika: lesbide tähenduse ja rolli meie sootsiumis, kus ikka veel visalt püsivad stereotüübid lesbist kui kibestunud mehelikust naisest, kelle välimus ei eruta (hetero)seksuaalset meest, või siis lesbist kui mehe seksuaalfantaasia rahuldajast või ... Kuid igal juhul mitte lesbist kui naisest, kes on teadlik oma seksuaalsest orientatsioonist ning sellest lähtuvatest valikutest.

Kunstnik on kasutanud fotodel ja videotes ennnast ja oma sõpru, osutanud naise homoseksuaalsusele – lesbilisusele lesbilise naise pilgu kaudu ning lasknud naistel endil kõnelda.

"Põhjus, miks ma näitusel oma keha abil lesbilisust uurin, pole kuidagi seotud nartsissismi või enese eksponeerimise vajaduse rahuldamisega. Ajendiks on tõsiasi, et siiani pole meie kultuuris ei lesbiline kunstnik ega lesbilisust uuriv kunstnik sõna võtnud," selgitab kunstnik ise.

Näitus on ühtlasi tema magistritöö. See on huvilistele avatud 18. aprillini.