Inimesed
20. märts 2010, 08:57

Julgeoleku pihtide vahel (1)

"Arhiivis on paber, millelt on näha, et 28. augustil 1943 on organid talle ettepaneku teinud ja ta on selle vastu võtnud.

Aga teades olusid, siis mis tal muud üle jäi," õigustab biograaf Kulle Raig noore 23aastase Georgi käitumist. "Esimene abikaasa kurameeris Saksa ohvitseriga, isa laulis teatris Saksa ohvitseridele... Eks nad võtsid ta lihtsalt pihtide vahele. Aga et ta oleks olnud mingi eriline spioon, nuhk, koputaja? Need jutud on kõik sellised, et... Tema väljasõidutoimikus ei ole peale selle värbamispaberi mingit komprat välja kaevata, kui keegi seda ka väga tahaks," ütleb Raig.

Samas jälgiti pidevalt laulja perekonda ja lauljat ennast nii kodumaal kui ka välismaal käies. "Ja kogu tema pere kirjavahetus käis läbi julgeoleku," ütleb Raig.

Jälitustegevuse kohta on olemas ka sellekohased ettekanded. "Ta elas Gonsiori nurgal ühes suures pruunis majas, kuhu olid kolinud ka Vene ohvitserid oma perekondadega. "Sellest majast laekus põhiline informatsioon Asta pidutsemiste kohta."

Raigi sõnul on ühest venekeelsest kirjavahetusest näiteks näha, et keegi on Otsa peale kaevanud, kui laulja oli käinud Helsingis mingi suure kaupluse reklaamiüritusel laulmas ja kust sai honorariks abikaasale kasuka. "See oli kohe teada, et sm Ots on käitunud Nõukogude inimesele ebasobival viisil ja võtnud vastu kingitusi," tsiteerib Raig arhiivimaterjale. "Ühesõnaga, inimene oli kogu aeg jälgimise all."

Parteilane oli nii Georgi isa kui ka Georg, aga selle perekonna tegelik parteipoliitik oli kuuldavasti Asta, kes oli uuest korrast üsnagi vaimustatud, ütleb Raig. "Miks vana Ots parteisse kuulus? Inimesed, kes mäletavad neid aegu, arvavad, et Georg tõmbas ta lihtsalt sinna, kuna kartis just Saksa okupatsiooni aega, kui isa sakslastele Estonias laulis."