Foto: Mati Hiis
Inimesed
9. märts 2010, 06:58
Vaata galeriid kontserdist!

Alexander Rybak mängis viiulit isegi pea alaspidi (17)

Eile tõestas Alexander Rybak Tallinnas Nokia kontserdimajas, et suudab viiulit mängida igas asendis – ükskõik kas mööda lava ringi tantsides või maas veerevate tantsijate peal ristseliti lebades. Rybakiga ja kahemehetantsutrupiga Frikar tantsisid kaasa ka mõlemad kitarristid.

"Oleme reisinud läbi kogu Euroopa, aga pole veel sattunud nii rahulikku ja vaiksesse kohta kui Tallinn. Teil on vedanud, et te siin elate," kiitis Alexander Rybak meie pealinna. "Te kõik näete välja nagu norralased," võrdles ta eestlasi kodumaalastega. "Ma lahutan teie meelt järgnevad viis tundi!" Tegelikult kestis klassikalist, folk- ja popmuusikat miksiva, mullusel Eurovisionil ajalugu teinud ja endakirjutatud looga "Fairytale" senise rekordi peaaegu 100 punktiga purustanud 23aastase Norra muusiku etteaste tund ja 15 minutit, kuid oli otsast lõpuni šõu.

"Järgmisena esineb Dima Bilan."

Hoolimata levinud arvamusest, et Rybak on lastelemmik, hakkas saalis silma rohkem täiskasvanuid. Soojendaja Ott Lepland teenis kärsitult publikult suurima aplausi alles siis, kui hüüdis: "Suur aplaus Alexander Rybakile, kes kohe teie ette astub!" See polnud aga võrreldavgi tormilise reaktsiooniga, mis vallandus, kui oodatud Rybak viiulit mängides püünele jalutas. Ta puges kontserdilistele hinge komplimentide ja naljatamisega, Frikar võitis publiku südamed energiliste hüpete, tiritammide, uperpallitamiste ja saltodega.

"Nad on seda loomulikult minult õppinud," muigas Rybak. "Mida te tahate, et ma nüüd teeks? Ei, laulma ma enam ei hakka. Kui, siis natukene," narris ta rahvast. Kui lavale toodi süntesaator, heitis ta nalja, et lava sätitakse valmis Dima Bilani jaoks. "Dimat kohtasin just eile – ta on suurepärane poiss," kiitis ta. Õigupoolest aga tõestas Rybak, et peale meisterliku viiuldamise võib ta laulu saata ka klahvpillil. Süntesaatori taga esitas ta traagilise laulu 13 uppuvast hobusest, mille kirjutas lapsena emalt kuuldud luuletuse põhjal (uppuvaist hobustest oli inspireeritud ka lavakujundus). Oma lemmiklaulu esitas ta emakeeles – valgevene keeles. Eurohiti "Fairytale" jättis ta targu lõppu, sellega kaasnes metsik kisakoor ja publik rõkkas kaasa laulda.

Flirtis publikuga

Kuigi Rybakil päriselus hetkel kallimat pole, osutab ta erilist tähelepanu naisfännidele. "Mu argipäev on täis flirtimist ja see ei kao kuskile – see kuulub mu töö juurde," ütles eelmisel sügisel ajalehele Iltasanomat.

Tõeliseks hurmuriks jäi Rybak ka eile, suudeldes tüdrukute käsi ja kutsudes ühe neiu armastusloo "I Love You Baby" saatel lavalegi. Rybak võttis tal ümbert kinni ja koos õõtsuti muusika taktis. Lavalt lahkus neidis – kes muide polnudki uje, vaid haaras ka ise lemmiku ümbert kinni – kolme lillekimbu ja kahe pehme mänguloomaga.

Kõik lilled, mis talle lavale viidi, võttis Rybak kinkijalt isiklikult vastu. Saalis olevat rahvast ärgitas ta omavahel sõbrunema ja pärast kontserti koos midagi vahvat ette võtma.