VÕTETEL: «Meistri ja Margarita» televersioonis mängis Vladislav Galkin (vasakul) poeet Ivan Bezdomnõid. Paremal on režissöör Vladimir Bortko. Foto: Itar-Tass
Inimesed
4. märts 2010, 07:06

Kas Galkini surm on taas märk Bulgakovi needusest? (17)

Teisipäeval sängitasid omaksed ja kolleegid Moskvas Trojekurovski kalmistul mulda vaid 38 aasta vanuses surnud filmitähe Vladislav Galkini, kes "Meistri ja Margarita" 2005. aasta televersioonis kehastas poeet Bezdomnõid. Taas saavad hoogu juurde kuuldused, et Bulgakovi romaan on neetud ning selle ekraniseerijad riskivad saatuse hoopidega...

Lapstähena alustanud Galkini surnukeha leiti tema Moskva kodust 27. veebruaril. Näitleja Boriss Galkin, kes Vladislavi poisipõlves lapsendas, oli ärevusse sattunud, kui ta pojaga mitu päeva ühendust ei saanud. Patoloogide hinnangul oli filmitäht surnuna lebanud juba kaks-kolm päeva. Surma põhjuseks kuulutati südame seiskumine alkoholimürgistuse tagajärjel. Galkini organism oli ülemäärasest napsitamisest rängalt kahjustunud. Näitleja viinaviga oli avalik saladus. Alkoholilembuse jälgi oli märgata ka tema näos. Alles jaanuaris oli filmikuulsus pärast meeletut pummelungi haiglasse sattunud. Mullu juulis korraldas purjus Galkin Moskva baaris inetu intsidendi, mille eest talle määrati aasta ja kahe kuu pikkune tingimisi karistus. Sündmused vallandas baarmen, keeldudes jommis staarile viskit kallamast. Seepeale lõi Galkin tooli vastu letti pooleks ning tulistas gaasipüstolist pudelite pihta. Tagatipuks virutas näitleja kohale kutsutud miilitsale rusikaga vastu pead.

Galkini saatsid teisipäeval viimsele teele tema ema ja kasuisa, õde Maria ja eksabikaasa Darja Mihailova. Lapsi Vladislavil polnud. "Mu poeg oli geniaal-ne inimene," rääkis Boriss Galkin. "Märkasime tema ebatavalisi võimeid juba siis, kui ta alles kolmene oli, ning need ajasid tema emale isegi hirmu peale. Vähesed näiteks teavad, et Vlad kirjutas luuletusi. Suhtlesime palju SMSi kaudu ning ta saatis sel moel oma luulet."

Juba kolmas "Meistri ja Margarita" näitleja surm

Filmiperest pärit Galkin mängis juba üheksa-aastase poisikesena "Tom Sawyeri ja Huckleberry Finni seiklustes" Hucki. Oma kireva karjääri jooksul jõudis ta osaleda ligi 40 tele- ja kinofilmis ning seriaalis. Neist tuntuimad olid "Vorošilovi laskur", "Spetznaz", "44. aasta augustis", "72 meetrit", "Diversant" ja "Diversant 2" ning "Impeeriumi hukk". Näitleja viimseks tööks jäi telesari "Kotovski" Vene kodusõja kangelase noorusest. Viie aasta taguses seriaalis "Meister ja Margarita" kehastas ta poeet Bezdomnõid, kes Patriahi Tiikide ääres salapärast võõramaalast kohates segi läheb ja närvikliinikusse satub. Galkini liigvarajane surm õhutab jälle teooriat, et "Meistri ja Margaritaga" kokkupuutunuid ähvardab tragöödia.

2008. aastal suri vaid 54 aasta vanuses vähki armastatud filmitäht Aleksandr Abdulov, kes "Meistris ja Margaritas" Korovjevit mängis. Aasta varem oli teispoolsusesse lahkunud kinolegend Kirill Lavrov. Tõsi, Pontius Pilatuse osatäitja oli väärikas vanuses – 81aastane. Seriaali võtete ajal purunes Margarita osatäitja Anna Kovaltšuki abielu. Näitlejatar toonitas siiski, et tema ja abikaasa suhted olid ammu kehvad olnud.

Ehkki värske seriaali näitlejad teatasid intervjuudes, et nemad mingit müstikat ei pelga, palunud Kovaltšuk režissöör Vladimir Bortkol filmist välja jätta pahaendelise stseeni, mis vastasel juhul võinuks tema ellu traagilise pöörde tuua. Nimelt ei tahtnud Kovaltšuk, et väike hirmunud poiss, keda Margarita Wolandi ballile lennates kohtab, kutsuks tema tegelaskuju emaks. Annat tohtivat emaks kutsuda üksainus inimene maailmas – tema tütreke Zlata.

1994. aastal valminud film kadus seletamatult

Aastate jooksul oli projektist ebausu tõttu keeldunud terve rida näitlejaid. Mõnele ajas hirmu nahka tervisehäire, mõnele näiteks korterivargus. Berliozi ossa kutsutud Aleksandr Kaljagin elas enne võtete algust üle kaks südamerabandust ning keeldus rollist, et saatusega mitte mängida. Wolandina näinuks režissöör Bortko meelsasti Oleg Jankovskit – ka tema on nüüdseks paraku manalamees –, ent staažikas näitleja väitis, et inimene on võimetu Saatanat kehastama. Jankovski ei nõustunud ka Pontius Pilatuse osaga.

Need sekeldused on saatnud vaid "Meistri ja Margarita" värsket televersiooni. Kuid Mihhail Bulgakovi maailmakuulsat romaani olid aastakümnete jooksul ekraniseerida üritanud paljud vene kinokuulsused – Vladimir Naumov ("Teheran-43), Igor Talankin ("Tšaikovski"), Elem Klimov ("Mine ja vaata"), Eldar Rjazanov ("Saatuse iroonia ehk Hüva leili!"). Korda see ei läinud. Toona luhtusid filmiplaanid Bulgakovi teose ideoloogilise sobimatuse tõttu Nõukogude Liidus. 1994 sai režissöör Juri Kara võtetega päris valmis, kuid levisse film ei jõudnud – algul lavastaja ja produtsendi tüli, hiljem Bulgakovi pärija ja "Meistri ja Margarita" õiguste omaniku, kirjaniku kolmanda abikaasa Jelena lapselapse keelu tõttu. Lõpuks kadus film sootuks ära – ja selle asukoht on tänini teadmata.