KUNSTISÕBRAST ÄRIMEES: Suurettevõtja Enn Kunila oma erakogu avamisel Tallinna kunstihoones. Taamal Linda Kits-Mägi maal «Aed». Foto: Arno Saar
Inimesed
3. märts 2010, 07:04

Enn Kunila maalikogu näitus lõi publikurekordi (2)

Tallinna kunstihoones sündis pühapäeval selle sajandi publikurekord: näitust «Kölerist Subbini. 150 aastat eesti klassikalist maalikunsti Enn Kunila kogust» käis vaatamas 500 inimest.

Erakollektsionäär Enn Kunila on toonud kunstipubliku ette 85 maali oma kogust ajavahemikust 1859–1862 (Köler) kuni 2007 (Subbi) ja see on ühe olulisema Eesti erakollektsiooni esimene nii ulatuslik tutvustus. Kunstihoone on selle näituse puhul erandina avatud koguni kaks tundi kauem.

Näituse pearõhk on 20. sajandi esimese poole maalikunstil, Eesti kunsti niinimetatud kuld-ajal. Olulisematest autoritest on valikus esindatud Konrad Mägi, Ants Laikmaa, Adamson-Eric, Nikolai Triik, Ado Vabbe ja Elmar Kits. Nüüdisautoritest on näitusel esindatud Olev Subbi. Näitusega paralleelselt ilmus ligi 200leheküljeline raamat «Eesti klassikaline maalikunst Enn Kunila kollektsioonis», kus koos kunstiteadlase Eero Epneri tekstidega on reprodutseeritud näitusel eksponeeritud maalid. Raamatu kingib Enn Kunila ka igale Eesti kooliraamatukogule.

Praegune on Enn Kunila kunstikollektsiooni neljas näitus ning kunstialbum. Kunila esimene, 2004. aastal esitletud tööde valik kandis pealkirja «Pühapäev». 2007. aastal esitles Kunila näitust ja kunstialbumit «Igatsus ja kohalejõudmine. Töid Enn Kunila kogust». Kolmandat, Eesti vabariigi 90. aastapäevale pühendatud näitust ja kunstialbumit «Paar sammukest rändamise teed» esitles Kunila 2008. aastal Hiiumaal.

Näitus jääb avatuks 1. aprillini.