Inimesed
23. veebruar 2010, 07:07

Joala plaat ei ilmugi? (8)

Joala laulude austajad ootavad pikisilmi oma iidoli plaati. "Ei viitsi, ei taha," on muusiku vastus.

"Vähemalt kord nädalas küsitakse, kas ei ole juba tulemas plaati Joala lauludega. Me küll mängime Joalat eetris, aga ei saa ju seda teha päevade viisi," kurdab rahvusringhäälingu arhiivijuhataja Heli Pikk. "Juba siis, kui Eesti Raadio direktor oli Ain Saarna, tegi ta Joalale ettepaneku plaat välja anda. Aga Joala selle mõttega ei haakunud. Eelmise aasta lõpul oli sellest taas juttu, sai temaga ühendust võetud, aga ka siis jäi jutt pooleli," ütleb Pikk. "Kuigi materjal on meil olemas ja võtsime ka talle 12 plaaditäit muusikat ümber. Ta võiks ju ise valiku teha," on Pikk nõutu, miks Joala pole talle kandikul ette kantud ettepanekust tuld võtnud.

"Ei viitsi, ei taha," mäletab Joala vastust Eesti Raadio toonane direktor Ain Saarna. "Ütlesin, et Eesti Raadio kaubamärk on igati turvaline, kõigiti aktsepteeritav ja et küllap me jõuame leppida kokku kõikides tingimustes. Aga ei," on Joala keeldumine Saarnale arusaamatu.

Muusikaärimees Aarne Valmis: "Anname välja "Eesti kullafondi" plaadisarja, kuhu püüame koondada olulisemaid Eesti artiste. Oleme teinud ettepaneku ka Jaak Joalale, kuid ta on keeldunud."

Joala kindel ei oma lugude taasväljaandmisel on seda kummalisem, et usutluses Postimehele pärast plaadi "Las jääda kõik, mis hea" ilmumist 1996 ütles laulja, et just tema mõte oli vanad lood kokku koguda. "Mitte et oleks tekkinud tunne, et hakatakse ära unustama – lihtsalt väga paljud küsisid, miks ei kuule neid laule," põhjendas Joala toona duubelalbumi ilmumist.