MILLEKS KAHETSEDA?:«Kui ma poleks tahtnud seda teha, siis ma poleks ju teinud,» räägib lauljatar Tanja Mihhailova Playboy tarbeks tehtud piltidest. Foto: life beach/playboy
Inimesed
18. veebruar 2010, 07:08

Tanja Mihhailova: pole kindel, kas oma alasti pilte ka aastate pärast netis näha tahaksin (89)

"Tegelikult pole ma kindel, kas ma neid fotosid ka 10–20 aasta pärast internetis rippumas tahaksin näha," ütleb lauljatar Tanja Mihhailova, kelle erootilised pildid koos teiste tuntud inimeste omadega Playboy kodulehe tasulises Cyber Clubis ripuvad. Praegu pole tal selle vastu aga midagi.

Erootilised fotod laulja Tanja Mihhailovast ripuvad portaalis playboy.ee. Paremaid palasid saab vaadata tasulises Playboy Cyber Clubis. "Kui ma poleks tahtnud seda teha, siis ma poleks ju teinud. Keegi pole mind sundinud," ütleb Tanja, et ta ei kahetse midagi. "See on ju loogiline, mis selle pildistamise ja fotode avaldamisega kaasneb. Miks inimene siis üldse nõustub, kui pärast mõelda, et mis ma nüüd tegin," lisab ta.

Pildistamist korrata ei kavatse

Lauljatar ütleb, et tema jaoks oli see ühekordne kogemus ja ta ei usu, et hakkaks nüüd igas ajakirjas sellist asja tegema. "Kuid ega ma väga kaua ei mõelnud selle üle, kas pildistada. Ma ütlesin neile tingimused, millega nõus oleksin – ma ei tahtnud päris palja rinnaga olla, selle koha pealt on minu jaoks piir olemas," meenutab Tanja oma fotosessiooni Playboyga. Samas tunnistab ta, et eks kunagi hiljem, kui ta ise juba väga vana on, on neid fotosid ju hea vaadata. "Ma ei tea, kuidas ma kümne-kahekümne aasta pärast välja näen, aga kindlasti jääb fotodest hea mälestus," arvab Tanja.

Anu Saagim: fotograaf võib inimesi ära kasutada

Bravuuritar Anu Saagim poseeris seitse aastat tagasi nüüdseks hingusele läinud meesteajakirja DI kaanel. "Mäletan, et kui tegin Koshkiniga (fotograaf Viktor Koshkin – M. K.) DI jaoks pilte, siis tegime väga korraliku lepingu, et ta ei saaks neid pärast jagada," pajatab Anu. Ta seletab, et pani keelu peale ka neile fotodele, mis ebaõnnestusid, ja seisis ise fotograafi selja taga, kui too pilte valis. "Sundisin teda neid ebaõnnestunud pilte failidest kustutama, et neid mitte kunagi mitte kusagil ei kasutataks," märgib bravuuritar.

Kui keelde peale ei panda, kasutavad fotograafid Anu meelest inimese teadmatust ära ja levitavad tema fotosid hiljem ikkagi. "Modell ise peab olema nii tähelepanelik, et suuta selliseid asju vältida," õpetab Anu. "Sa pead olema ise nii tark, sest ega keegi seda sulle ütlema ei tule." Tema enda DI jaoks tehtud fotod internetti üles ei läinud, sest leping seda ei lubanud.

Teine fotograaf, kellega Anu detailse lepingu sõlmis, oli Indrek Galetin. Leping keelas projekti "Amour – Vahet pole" fotosid kusagil mujal kasutada. "Siis olin ma juba nii tark, et õpetasin seal teisi ka. Mina õppisin seda kõike soomlastelt," seletab Anu.

Oma vitsad sai bravuuritar kätte, kui poseeris Soome väljaannetes (ka seltskonnalehtedes Iltalehti ja 7 päivää). "Olin nördinud ja nutsin, kui mu fotod hakkasid internetis imelikes kohtades ringlema ja ajalehed müüsid jääke," kurdab Anu ja märgib, et jõudis lõpuks juristi abiga tõdemusele, et selle vältimiseks tuleb väga konkreetne leping teha.

"Eestis on see ikka täiesti haige teema – sulle nagunii ei maksta selle fotosessiooni eest ja minu meelest on tõesti alatu, et pärast nagu topelt lüpstakse selle pealt," arvab Anu tasulise Playboy Cyber Clubi kohta.

Playboy tegevjuht: kaanestaariga tehakse leping

Ajakirja Playboy tegevjuht Joel Kirsimaa selgitab, et erootilisi fotoseeriaid tehes kooskõlastatakse kõik tingimused nii fotograafi kui kaanestaari endaga. "Idee on selles, et kõik osapooled oleks asjaga rahul, kellelegi poleks liiga tehtud. Selles mõttes anname päris palju sõnaõigust ka kaanestaarile endale ning sõlmime temaga lepingu, vastavad tingimused sees," räägib Kirsimaa. Playboy tasuline Cyber Club, kus avalike elu tegelaste ja teiste Playmate’ide erootilisi fotosid vaadata saab, käivitub tema sõnul selle nädala lõpul.

Marilin Kongo: "Ma ei häbene neid fotosid!"

"Ma mõtlesin mõne hetke (aga mitte nüüd liiga kaua), kas üldse lasta end pildistada. Ja teadsin sedagi, et fotod lähevad ka internetti üles. Minu tingimus oli see, et ma ise saaksin need pildid enne üle vaadata ja anda vastavate piltide avaldamiseks oma nõusoleku," meenutab Playboy fotosessiooni Marilyn Kongo. Pildistamist ta ei kahetse. "Kindlasti mitte! Olin isegi üllatunud, et see osutus väga positiivseks ja huvitavaks kogemuseks. Hiljem on ju hea vaadata – millal siis veel pildistada kui mitte praegu! Ma ei häbene neid fotosid ja ma ei näe põhjust, miks ma peaksin neid ka 10–15 aasta pärast häbenema." Sellest, et pilte näidatakse raha eest, ei oska Kongo midagi arvata. "Mind see ei puuduta. Ajakirja eest tuli ju samuti raha välja käia," arvab lauljatar.

Blacky: ega fotod ajaga koledamaks lähe

"Ma tean alati, mida ma teen. Ei ole kunagi mõtet midagi kahetseda. Ma ju enne mõtlen kõik asjad läbi – miks ma teen ja kuidas ma teen," sõnab Playboyle poseerinud lauljatar Lea Liitmaa ehk Blacky. "Kui ma ükskord olen sellised pildid juba teinud, siis olen ma arvestanud ka sellega, et need pildid ei kao ajakirja ilmudes maa pealt – need on ajakirjade toimetustes ikka alles," teab Lea. Fotoseeriate tegemisel on ta oma sõnul arvestanud sellegagi, et paljudel on võimalus neid netti üles riputada.

"Fotod ei lähe ju koledamaks ega vanane. Kui nad on praegu ilusad, siis on nad ka hiljem ilusad," seletab Lea naerdes, et teda see tegelikult ei sega, et fotod internetis nähtaval on.

Blacky ei usu, et erootilised fotod talle tulevikus kuidagi kahjuks võiksid tulla. "Et äkki tahan kandideerida presidendiks või? Kindlasti mitte! Kui oleks mingi hirmus soov saada poliitikuks... Rohkem nagu ei suudagi välja mõelda mingit ala või elukutset, kus sellised fotod ei sobiks," räägib Lea.

Playboyle poseerima soostus ta seepärast, et siis tuli välja tema uus sooloplaat. "Kuna nad helistasid just õigel hetkel, siis leidsingi, et see on hea reklaam õigel ajal," ütleb Lea, ent lisab, et ei oska arvata, kas ta ka siis oleks lubanud end pildistada, kui tal parasjagu plaat välja poleks tulnud. "Niisama pole vist ju üldse mõtet lehes poseerida," arvab ta.

Playboyle seadis Lea aga tingimusteks, et teda pildistab just see fotograaf, keda ta tahab, ja et pildid tehtaks nii, nagu tema soovib. "Kuna mulle tuldi vastu, siis ei olnud mingisuguseid probleeme," ütleb ta.

Ines Karu: pildistati minu tingimuste järgi

"Igaüks teab ise, kui kaugele on valmis minema. Olulisim on, et naisterahvas teaks oma väärtust ja seda maha ei mängiks," arvab kõhutantsija Ines Karu alastipiltide tegemisest. "Kokkupuude ajakirjaga toimus sel ajal, kui mind Kroonika aasta seksikaks valiti ja ma aktiivselt tantsijana tegutsesin," meenutab Ines oma fotosessiooni Playboyle. "Minu soov polnud end tingimata ajakirjaga siduda, mistõttu käisin välja omad tingimused, öeldes: võtke või jätke! Üllataval kombel nõustuti kõikide tingimustega, mis said ka lepingus fikseeritud. Fotoseeria tuli rõivastes – natuke mänguline, kuid väärikas. Täna olen endiselt rahul, et endale ja oma põhimõtetele kindlaks jäin."

Niki: raha eest pilte näidata on labane

"Kui ma need fotod tegin, siis ma ju teadsin, et tegemist on ajakirjaga, mis on müügil igas bensiinijaamas. Ma teadsin, et avalikkus näeb neid niikuinii. Aga tegemist ei ole ju siiski pornograafiaga, vaid erootiliste piltidega," arvab ilmatüdruk ja lauljatar Kairit Tuhkanen, kuid kinnitab: "Ma ei teadnud, et internetis saab neid pilte vaadata raha eest, sest ma ei külasta Playboy lehekülge, pole seda kunagi teinud. Ilmselt ei osanud ma seda ka silmas pidada või küsida, kui pildistamine oli. Nii et samas ei saa ma ka kellelegi midagi ette heita, kuna ma ei pannud ise mingit keeldu peale." Edaspidi lubab ta targem olla: "Ükskõik milline pildistamine või sessioon järgmisena peaks tulema, oskaksin ma kindlasti seda jälgida, kas need ka internetti üles lähevad." Kõige enam häirib Nikit see, et piltide vaatamise eest küsitakse tasu. "Et sind saab näha raha eest, on labane," ütleb ta.