Saund
13. veebruar 2010, 08:45

Jaan Tätte "Tulemine" tegi plaaditurul puhta töö (23)

Eelmise aasta väidetavalt kõige suurema tiraažiga album on Jaan Tätte "Tulemine". Selle üllitanud Hitivabriku juhi Aarne Valmise sõnul lasti neid välja 10 000 eksemplari.

Kihnu Virve "Mere pidu" (CD + DVD) produtseerinud Urmas Varris ütleb selle üllitise tiraažiks 6500, Toomas Anni plaadi "Tantsud öös" välja andnud muusikaprodutsent Peeter Kaljuste nimetab arvu 3000 ja sama palju tehti ka ringhäälingu logo kandvat Ivo Linna viimast albumit "Iff originaal".

Kõiki nimetatud artistid seisavad Eesti Autorite Ühingu (EAÜ) nimekirjas kui esinejad, kelle plaate mullu kõige enam tiražeeritud.

Täpset infot ei jagata

Mario Kivistik, Eesti Autorite Ühing, NCB (Nordisk Copyright Bureau) osakonna projektijuht, kelle lauale iga aasta suuremate tiraažidega albumite nimestik ilmub, ütleb aga, et täpseid arve ta öelda ei saa. "Põhjus on väga lihtne. Kõik need järjestused põhinevad tehastest saadetud aruannetel ja meil on tehastega lepingud, et see on konfidentsiaalne info, mida me ei anna välja kolmandatele isikutele."

EAÜ Nordisk Copyright Bureau osakond on Põhjamaade ja Balti ühingute katusorganisatsioon, mis tegelebki mehaaniliste õiguste ehk siis salvestamisõiguste administreerimisega. Selle osakonna statistikat kasutavad näiteks ka need, kes Kuldse Plaadi auhinda eri kategooriates (parim meesartist, naisartist, bänd ja plaat) välja annavad.

"Minu arvates on tiraažide numbrid sellisel kujul üsna mõttetud või annavad tegelikust olukorrast moonutatud pildi," üllatab Kivistik EAÜst. "Kuigi paremat alust ka pole," möönab ta samas. "Aga milles on praegu küsimus. Võtame näiteks ansamblite ja plaatide kategooria. Seal figureerib ansambel E=mc2 albumiga "Viis tantsu viimsekevade hommikul". Tegu on Peeter Volkonski elulooraamatu vahel ilmunud plaadiga, mis tegelikult pole eraldi müügiobjekt. Samas ei saa seda plaati eirata. Aga kas ta peaks siin nimekirjas olema või mitte, on mõtlemiskoht," arutleb Kivistik. "Samas, mees-artisti kategoorias on üks artist, kes on selles loetelus vaid tänu sellele, et tema varasematest plaatidest on aasta jooksul välja antud piisav kogus kordustiraaže. Kelle kõrval on teine artist, kes on seal tänu oma värskele plaadile. Kas need on võrdsed parameetrid?"

Singel võrdseks täispika plaadiga?

Samas möönab Kivistik, et paremat statistikat kui valmistatud kogus pole ka võtta. "Aga tuleb arvestada, et tulemus võib olla kummaline."

Mario Kivistik toob siinkohal välja veel ühe kitsaskoha. "Oletame, et üks artist on välja andnud 3000 CDd ja 2000 singlit, mis teeb kokku 5000, ning teine artist samas kategoorias on aasta jooksul välja andnud 4000 CDd. Kumb siis peaks olema eespool?" küsib Kivistik taas. "Kas võrdsustame singli täispika plaadiga ja paneme kõik kokku? Nii ma olengi teinud, sest ei ole teist kriteeriumi."

Aasta parimad 

2009. aasta kolm parimat meesartisti, naisartisti, bändi ja plaati, mille aluseks on võetud tiraažid. Plaatide kategoorias lähevad arvestusse vaid Eesti tootjate omad. Eesti artistide plaadid, mis on ilmunud välismaiste labelite all, arvestusesse ei kuulu. Tegemist pole paremusjärjestusega.

Meesartist

Jaan Tätte

Toomas Anni

Ivo Linna

Naisartist

Kihnu Virve

Birgit Õigemeel

Maarja

Bänd

Meie Mees

Jäääär

E=mc2

Plaat

Jaan Tätte "Tulemine"

E=mc2 "Viis tantsu viimsekevade hommikul"

Kihnu Virve "Mere pidu"