KEHA ÜTLEB VÄSIMUSEST ÜLES: «Tegemisi on praegu nii palju, et vahel tekib tunne, nagu ei oskakski kuskilt peale hakata ja siis jooksevad asjad kokku. Keha ütleb sõna otseses mõttes üles ja siis on parim lahendus selle jaoks magus uni,» lausub lauljatar Iiris Vesik, kes kogu aeg ajaga võidu jookseb. Foto: Johanna Eenma
Inimesed
25. jaanuar 2010, 07:00

Iiris Vesik: minu elus on praegu pöörane aeg (61)

«Tegelda tuleb nii paljude asjadega – kooli lõpetamine, «Eesti laul», lauluproovid, plaat ja veel miljon asja. Päeval kulub enamik aega muusikale, öösel saan kooliõpiku lahti lüüa ja õppetööle keskenduda,» ütleb lauljatar Iiris Vesik, et tema elus on praegu pööraselt kiire aeg.

Iiris Vesik kerkis taas meediapilti, kui lauluvõistluse «Eesti laul» žürii valis tema loo «Astronaut» kümne parima hulka ja saatis selle otse finaalsaatesse.

«Selle laulu idee tuli mul tegelikult kaks aastat tagasi ühel suvel. See räägib mingis võtmes teadmatusest ja teiselt poolt jälle teadmisest. Olen alati päris kindel olnud selles, mida ma tahan teha ja mida ma teen, kuid otsad jäid lahti selles osas, kuidas ma seda teen,» võtab Iiris lühidalt kokku loo sisu.

Inspiratsiooni annavad lauljatarile avatud silmavaade ja mõtted elule, mis mõnikord sunnivad teda ka keset ööd voodist tõusma ja klaverit mängima minema.

Palju kära tekitanud «Eesti laulu» lugude valik ja žürii tegevus Iirisele muret ei tekitanud ja ta on üsna kindel, et just selline kontseptsioon ongi õige. «Mulle meeldib see süsteem, et žürii valib eurolugu koos rahvaga. Olgem ausad, et paljusid tegelikult see konkurss võib-olla ei huvitagi ja kui kõik lood valiks rahvas, siis oleks seal rohkem sellist niinimetatud ärapanemist.»

Iiris: «Olen nagu elektrijänes!»

Alates detsembrist on Iiris enda sõnul elanud nagu elektrijänes, sest tööde ja tegemiste puuduse üle kohe kindlasti kurta ei saa. «Detsembrist algasid «Väikese nõia» etendused, kus ma olin peaosas, siis veel lauluproovid, plaadi tegemine ja kool. Paraku jääb selle viimase jaoks päris vähe aega ja järeltöid tuleb isuga teha. Õnneks on õpetajad minu tegemistega arvestanud ja mulle vastu tulnud – ja ma tean, et saan kõik ilusti tehtud,» ütleb ta kindlameelselt. Lauljatar lisab, et pakkumisi on tulnud veelgi, kuid kahjuks on tulnud neile ajapuuduse tõttu ära öelda.

Gümnaasiumi lõpueksamitele läheb Iiris vastu tugeva tundega ja põrumist ta ei karda. «Ma usun, et teen need ilusti ära ja mingisugust probleemi ei tohiks küll tulla,» arvab lauljatar.

Kirjanditeemana valiks Iiris midagi psühholoogia poole pealt, sest see on talle alati meelepärane olnud. «Tahaksin kirjutada elu mõttest või headusest ja kurjusest maailmas. See on küll veidi riskantne ja õpetajadki ütlevad, et lähen oma kirjutistega kosmosesse ära, aga mulle siiski väga meeldib nendel teemadel arutleda,» ütleb Iiris.

Unistab elust Inglismaal

Pärast kooli lõppu on Iiris mõelnud Eestimaa tolmu jalgadelt pühkida ja Inglismaale elama minna. «Kui eelmistel aastatel olin selle mõttega juba harjunud, siis sel aastal otsustasin siiski veel minemata jätta. Tahaksin ennekõike plaadi valmis saada ja ühe aastakese täielikult oma loomingu peale kulutada,» ütleb lauljatar, et plaadi tegemine on juba ammu käsil, kuid mingeid veksleid esikplaadi ilmumise kohta ei tahaks ta välja anda.

Inglismaale kutsub

Iirist alternatiivmuusikale avatud turg. Ta usub, et tema loomingul oleks seal rohkem väljavaateid. «Muidugi tahaksin ka Inglismaal kooli minna ja õppida klassikalist heliloomingut ja kompositsiooni, aga seda võin samuti Eestis teha. Täpselt ei tea selle unistuse kohta enam midagi,» ütleb Iiris.

Osales iluuisutamise EMil

Uisutamine pole Iirisele võõras ja kooliski nõutakse kehalise kasvatuse tunnis uisutamisoskust. Osalemine Eestis peetud iluuisutamise Euroopa meistrivõistluste avatseremoonial tuli aga Iirisele täiesti ootamatult. «Alguses arvasin, et mis seal ikka ja teeme muidugi ära, aga ma ei uskunud, et see on nii suur asi ja mind jälgivad telepildi vahendusel mitmed miljonid televaatajad. Vedas, et ma seda alguses ei teadnud, sest muidu oleks tulnud selline närv sisse, et ei tea, kas oleksin suutnud nii hästi hakkama saada, nagu ma sain,» ütleb ta.

Treeningud olid üsna intensiivsed ja alguses oli Iirise hinnangul päris keeruline jääl püsti püsida. «Käisin ikka mitu korda tagumiku peale ja ühe korra kukkusin ka päris õnnetult peaga vastu jääd. Ajasin end muidugi püsti ja eks see valu kadus suhteliselt ruttu ära. Õnneks läks kõik hästi,» meenutab ta.

Kahjuks ei saa uisutamisest päriselt Iirise hobi, sest tal pole selleks aega. «Mu väike vend käib küll mulle peale, et läheksin temaga uisutama, aga kahjuks pole mul lihtsalt aega. Ütlen talle siis naljaga pooleks, et võib-olla märtsis, aga siis kahjuks enam vist looduslikku jääd ei ole,» muheleb lauljatar.