XXI SAJANDI PIPI PIKKSUKK: «Lohetätoveeringuga tüdruku» nimitegelast, arvutihäkker Lisbeth Salanderi kehastav Noomi Rapace on täpselt sama mõistatuslik nagu kirjanik Stieg Larssoni romaanis. Foto: Outnow.ch
Inimesed
23. jaanuar 2010, 08:58

Lohetätoveeringuga tüdruk paljastab filmis võikaid mõrvu (13)

Kuidas näeb ekraanil välja fenomenaalselt eduka Rootsi kriminulli "Lohetätoveeringuga tüdruk" nimitegelane, suureks kasvanud Pipi Pikksukaga võrreldud arvutihäkker Lisbeth Salander?

Rootsi ajakirjanik Stieg Larsson ei jõudnud oma debüütromaani "Lohetätoveeringuga tüdruk" ilmumist näha – ta suri 2004. aastal vaid 50aastasena südamerabandusse. Raamat räägib ajakirja Millennium ajakirjanikust Mikael Kalle Blomkvistist, kes palgatakse pärast häbistavat läbikukkumist uurima pealtnäha lootusetut aastakümnetetagust juhtumit: jõukast suguvõsast pärit teismelise tüdruku kadumist. Mikaelile tuleb appi tätoveeritud ja rõngastatud arvutispets Lisbeth.

Millenniumi triloogia omandas maailmas tormikiirusel lausa kultusliku ulatuse. 2008. aastal oli Larsson Afganistani päritolu Khaled Hosseini ("Lohejooksja", "Tuhat hiilgavat päikest") järel maailma edukaim kirjanik. Stockholm muutus Millenniumi friikidest palverändurite sihtkohaks, kus eri riikide Larssoni fännid tema kangelaste radu mööda kõndisid.

Rootsi filmikompanii Yellow Bird tõi kogu triloogia linale tohutu tempoga. Võtted algasid Taani režissööri Niels Arden Oplevi käe all 2008. aasta algul. "Lohetätoveeringuga tüdruk" esilinastus Rootsis, Taanis, Norras ja Soomes eelmise aasta kevadtalvel, triloogia teine osa "Tüdruk, kes mängis tulega" juba septembris. Mullu novembris jõudis linale kolmas jagu "Purustatud õhuloss". Vaatajate arv on olnud fenomenaalne, andes Larssoni kultusele järjest hoogu juurde. Film "Lohetätoveeringuga tüdruk" on maailmas sisse toonud juba üle 100 miljoni dollari.

Peaosa flamenkolaulja tütrele

Mõistagi pakkus Larssoni fännidele kõige rohkem kõneainet peategelaste valik. Geniaalse gooti-tšikist arvutispetsialisti Lisbeth Salanderi osatäitjaga on rootslased tabanud otse naelapea pihta. Elult kõvasti peksa saanud salapärast tätoveeringutega Lisbethi mängib eksootilise näo ja nimega Noomi Rapace, kes treenis rolli nimel kuude kaupa mootorrattasõitu ja võitluskunste. Detsembri lõpul 30. sünnipäeva tähistanud näitlejatari isa oli hispaania flamenkolaulja Rogelio Duran. Noomi lapsepõlv möödus osalt kasuisa kodumaal Islandil, kus ta 7aastasena sai statistirolli viikingite ajal hargnevas mängufilmis "Kaarna varjus". Enda sõnul otsustas ta just selle kogemuse põhjal, et temast peab saama näitleja. Teledebüüdi tegi Noomi 1996. aastal Rootsi telesarjas "Kolm krooni".

Noomi neiupõlvenimi oli Norén – ning saatuse vingerpussi tahtel armus ta näitlejasse nimega Ola Norell, kes on mänginud Lukas Moodyssoni menufilmis "Üheskoos" (2000) ning Rootsi krimikirjaniku Henning Mankelli raamatutel põhinevas telesarjas "Wallander", samuti Taani politseiseriaalis "Anna Pihl". Sarnaste nimedega armunud otsustasid abielludes ühiseks nimeks võtta eksootilise Rapace, mis tähendab röövlindu. Abielupaaril on kaks last.

Blomkvist vallutab naisi

Moodyssoni filmis "Üheskoos" mängis ka Michael Nyqvist, kes nüüd vallutab maailma Millenniumi triloogia teise peaosalise Mikael Blomkvistina. Novembris 50aastaseks saav Nyqvist on üks armastatumaid Rootsi meesnäitlejaid. Ehkki välimus seda ei reeda, on Michaeli lihane isa itaallane. Poiss veetis esimesed eluaastad lastekodus, kuid leidis siis uue pere. Stockholmi teatrikõrgkooli haridusega Nyqvisti läbimurdeks kujunes komissar Martin Becki seiklustest rääkiv filmisari. Kuulu järgi häirib on küll mõnda kirglikku Millenniumi fänni kahe lapse isa krobelisevõitu näonahk ja metsajooksustseenis võdisev kõhuke. Ent üldiselt on rootslased seisukohal, et seegi kultustegelane on leidnud ekraanil õige kehastaja. Põnev on ka tööstur Henrik Vangeri osatäitja – veterannäitleja Sven-Bertil Taube’i isa oli legendaarne Rootsi poeet ja laululooja Evert Taube.

Räägitakse, et Hollywood plaanib "Lohetätoveeringuga tüdruku" veelgi suurejoonelisemalt ekraniseerida. Naiste seas vägeva löögiga Blomkvisti rolli himustavat The Guardiani sõnul George Clooney, Johnny Depp ja Brad Pitt. Režissööritoolile kibelevat aga Quentin Tarantino, Ridley Scott ja ka Martin Scorsese.