JUUKSED LÄINUD: Veel sügisel superstaarisaate ajal olid Robinil pikad juuksed, nüüd on nooruk veendunud nudipea. Mugavuse pärast. Foto: ARNO SAAR
Saund
23. jaanuar 2010, 08:58
Video!

"Eesti laulu" finalist Robin Juhkental: laulmist pole ma kunagi õppinud (11)

"Kunagi oli plaan mõned laulutunnid võtta, aga mõned minu jaoks autoriteetsed isikud soovitasid neid mitte võtta, öeldes, et nii võib rikkuda hääle omapära," räägib "Eesti laulu" 21aastane iseõppijast finalist Robin Juhkental.

"Ei teagi, kas tegin õigesti, et neid kuulasin, aga seni olen ka omal käel iga aastaga kõvasti arenenud," arutleb Robin, kes enne "Eesti laulugi" suurtel võistlustel osalenud: algklassipoisina pääses ta "Laulukarussellil" esimesse televooru, 2007. aastal jõudis konkursil "Kaks takti ette" veerandfinaali, läinud sügisel peeti teda saate "Eesti otsib superstaari" stuudiovooru vääriliseks. Finaaliõnn naeratas Robinile aga esmakordselt alles "Eesti laulul" ja nüüdki ebatavalisel moel: ta pääses 10 parima hulka disklahvi saanud Nikita Bogdanovi asemel.

Veiderdava alatooniga elektropopp

Iseõppija on Robin nii laulus kui ka pillimängus: "Kitarriõpet olen saanud kahe eraõpetaja käe all kokku umbes aasta. Muid pille – bassi ja klahve – olen omal käel õppida üritanud. Üldiselt ei oska ma ühtki pilli hästi mängida, aga suudan peaaegu piisaval määral neil oma lihtsaid ideid genereerida ja teostada."

"Varem olen tegev olnud bluusi ja rokki viljelevates bändides Speed King ja Fond," räägib Robin, kes teeb praegu koos Madis Kubuga kahemehebändi Malcolm Lincoln. "Esimest korda tunnen, et teen muusikas tõesti seda, mida tahan," rõõmustab ta.

Nagu kogu Malcolm Lincolni senine muusika, on ka "Eesti laulu" võistluslugu "Siren" otsast lõpuni Robini kirjutatud. Seda laulu nimetab ta toredaks-lihtsaks-naiivseks poplooks, üldiselt aga hoiab peavoolust erinevat joont. "Iseloomustaks enda muusikat nii: elektrooniline popp natuke veiderdava alatooniga. Popmuusikat on igasugust, minu loomingu puhul pole siiski tegu sellise muusikaga, mida iga päev kommertsjaamadest kuuleks või mis chart’ide tipus trooniks, vähemalt mitte kodumaistes muusika-edetabelites. Kahtlemata on MLi eesmärk olla edukas, aga ka teha võimalikult vähe kompromisse kõige sellega, mis meile ideeliselt ei sobi."

Omamoodi ei taha Robin olla mitte üksnes muusika poolest: laulupealkirjades ja Myspace’i kodulehel kasutavad tema ja Madis s-tähe asemel z-tähte, näiteks lood "Me Iz Loaded With Zoul" ja "Me Ztill Ztands" ning sõna "bass" asemel "bazz". "See tundus mingil hetkel lihtsalt totralt naljakas," meenutab Robin. "Enam väga ei tundu."

Varuplaan: hakkab inseneriks

"Õpin Tallinna Tehnikakõrgkoolis teisel kursusel teedeehituse inseneriks. Selles vallas hakkan tegutsema siis, kui mu plaan A – muusikat teha – peaks läbi kukkuma," on Robinil olemas varuplaan, kuigi tema unistus on olnud saada tõeliseks muusikuks – inimeseks, kes elatub puhtalt muusikategemisest. Enda sõnul on ta sellele päris lähedal: "Viimased paar kuud ongi peamine sissetulek tulnud esinemiste tulust. Kuna olen vähenõudlik inimene, siis usun, et see pole kaugel, kui ma end täielikult muusikast elatan."

"Eesti laulu" finaalikoht on hea hüppelaud. "Eurovisionile sõit polegi teab mis eesmärk. Pigem tahaks lihtsalt saada võistluselt häid tutvusi ja tutvustada oma loomingut laiemale publikule," arvab Robin.