maailmarändur: Džässlaulu on Rubina seni õppinud Venemaal Sotši muusikakolledžis, Saksamaal Cottbusi konservatooriumis, Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias ja nüüd siis Ameerika ühes tuntumas muusikakolledžis Berklees. Foto: Erakogu
Inimesed
22. jaanuar 2010, 06:59

Sofia Rubina: Ameerikas läbi lüüa on mitu korda raskem kui Eestis (21)

"Kui Eestis piisab sellest, et sul on natuke nime ja oled piisavalt tegus, võidki ise vabalt plaadi välja lasta, siis Ameerikas see nii lihtne ei ole," räägib üks tuntumaid Eesti džässlauljatare Sofia Rubina, kes omandab praegu haridust ühes tuntumas Ameerika muusikakolledžis Berklees.

Sofia tunnistab, et nii enda kui ka oma karjääri edendamiseks kulub Ameerikas mitu korda rohkem aega kui pisikesel

Maarjamaal. Näiteks Berklee muusikakolledžis õpib üle 4000 üliõpilase ja igaüks peab ise valima, kellega neist koostööd teha ja millist muusikasuunda arendada.

"Pead looma piisavalt palju tutvusi, et esinemisi saada ja esialgu tuleb neid organiseerida iseseisvalt. Palju sõltub loomulikult ka agentidest, kes sinu tegemistel silma peal hoiavad," räägib Sofia lühidalt USA muusikaärist ja teatab, et ka temal on ühe agendiga koostöö soolas.

Unistab esinemisest hubases džassiklubis

Sofia pühkis Eesti tolmu jalgadelt läinud suvel, kui otsustas asjad pakkida ja kõikide võimaluste maale tarkust omandama minna. Ameerikas möödunud pool aastat on näitsiku kinnitusel teda oluliselt muutnud – selgeks on saanud nii maailmaasjad kui ka arusaam oma kohast maailmas. "Olen muutunud palju iseseisvamaks ja isegi mu ema ei tundnud mind algul ära ning kinnitas, et ma oleks nagu kümme aastat vanemaks saanud," ütleb Rubina.

"Hakkasin aru saama, mida elult tahta ja püüan liikuda oma unistuse – hubases džässiklubis esinemise – poole." Selle täideminekut loodab ta kogu hingest.

Sofial, kes on alati valmis eri teemadel juttu puhuma, kooliellu sisseelamisega probleeme polnud. "Olen avatud inimene ja tahan seltskonnas kaasa rääkida," põrutab Sofia. Selline suhtlemisvalmidus tuleb Ameerikas kõvasti kasuks, sest Sofia sõnul on tegu kultuuriga, kus inimesed tahavad igal võimalikul juhul ja igal võimalikul teemal sinuga juttu ajada.

Bostonis oma Balti kommuun

"Selline tunne tekib, nagu mulle oleks otsaette kirjutatud – vajan jutukaaslast," naerab Rubina.

Suhtlussidemeid lõi Sofia juba enne Ameerikasse minekut, seega ei tulnud tal palju vaeva näha ka elukoha leidmisel. "Minu Leedu sõbrad olid juba ühe semestri enne mind Berklees ja mul õnnestus koos nendega korter üürida. Koolini on meie elukohast vaid kaks minutit jalutamist." Sofia sõnul on Bostonis on tekkinud niinimetatud Balti kommuun.

Lauljatari koolipäev näeb välja nagu korralikule koolilapsele kohane. "Päeva aluseks on mõnus hommikusöök juustukreemi, saia ja tugeva kohviga. Siis jalutan kooli – käin vajaminevais loenguis ja pärast seda lähen trenni," võtab Sofia lühidalt kokku oma päevaplaani.

Nädalavahetusel jääb aega ka lõõgastumiseks. "Seal on toredad džässiklubid ja baarid, kus saab mõnusalt aega veeta. Kahjuks alla 21aastaseid aga baaridesse ei lubata ja nemad peavad kodudes või kolledžis ise pidusid korraldama," tõdeb ta.

Sofia hinnangul erineb õppimine Ameerika ülikoolis oluliselt tudeerimisest Eestis.

"Seal on isegi poolaasta keskel vaheeksamid ja kui neid ei õnnestu teha, siis lõpueksami koormus on ikka päris mahukas." Neil, kes korra rongist maha on jäänud, läheb Sofia sõnul päris raskeks. Üsna rangetest õppemeetoditest hoolimata on kolledži elustiil siiski lauljatari kinnitusel väga bluusilik ja talle südamelähedane.

Õpitöö ei koosne Rubina sõnul vaid tuimast tuupimisest – eri projekte ja üritusi jagub igale maitsele. "Minu elu huvitavaim kogemus oli see, kui kooli külastas maailmakuulus trummar Jack De Johnette, kes näitas eri töötubades oma oskusi. Miles Davisega andsid nad mitu vapustavat täispikka kontserti."

Enamik aega kulub õppimisele

Eelmisel kuul õnnestus Sofial aga midagi erakordset – ta esines New Yorgis koos maailmakuulsa soulilaulja Angie Stone`iga. "See võimalus tekkis loomulikult kooli kaudu ja ma ei oska öelda, kuidas mul õnnestus nende valitud õpilaste hulka kuuluda. See on uskumatu," ei hoia Sofia sellest esinemisest rääkides emotsioone vaka all.

Juba ülehomme sõidab lauljatar tagasi Ameerikasse, et õppida veel aastake kolledžis. Vahepeal toob soe suvi Rubina ka Eestisse, et Tartus vanematekodus puhata ja juba kalendrisse kirja pandud kontsertidel esineda.

"Ma ei usu, et tahaksin veel mitu aastat Ameerikas õppida. Enda karjäärile tuleb ka rõhku panna ja ma kavatsen seda ka mõne aja pärast teha," ütleb Sofia. Küsimuse peale, millal võiksid tema andunud fännid näha Sofia Rubina nime muusikamaailma edetabelites, jääb neiu mõttesse. "Ma loodan, et õige pea."