Inimesed
15. jaanuar 2010, 07:00

Ihuarsti pihtimus: Elvis oli surmahaige (1)

Arst kirjutas rokikuningale viimasel eluaastal 10 000 retsepti erinevate haiguste vastu!

Mees, kes tappis Elvise – doktor George Nichopoulos on pidanud üle 30 aasta seda tiitlit kandma. Nüüd aga avaldab dr Nick tõe: Elvist ei viinud 42 aasta vanuses hauda üledoos, vaid pöördumatud tervisehädad, mis oleksid talle varem või hiljem saatuslikuks osutunud.

Elvise viimsel eluaastal kirjutas dr Nick talle kuulu järgi 10 000 retsepti. Kui 42aastane staar 16. augustil 1977. aastal oma kodus WCst surnuna leiti, esitati tema ihuarstile süüdistus ravimite ülemäärases väljakirjutamises nii Elvisele kui ka teistele patsientidele, nende seas Jerry Lee Lewisele. Presley 75. sünniaastapäeva paiku avaldas Daily Mail katkeid tohtri värskest raamatust "Kuningas ja dr Nick".

Kurb on kuulda, et miljonite naiste iidolil oli elulõpul nii kehv seedimine, et ta pidi tihti keset kontserti kemmergusse tormama. Või et Elvis oli glaukoomi tõttu peaaegu pime. Või et tema lihased olid puusahööritustest nii kahjustatud, et ta ei saanud valuvaigistiteta kõndidagi.

Surres kaalus Elvis 120 kilo. 83aastase ihuarsti sõnul kannatas superstaar liigesepõletiku, podagra, maksa rasvumise, südame laienemise, migreenide ning kõhukinnisuse all. Käärsool oli normaalsest kaks korda suuremaks paistetanud.

Elvis sai vähihaigete valuvaigistit

Kõigi nende hädade tõttu vajas Elvis medikamente. Dr Nick väidab, et kui tema poleks neid lauljale välja kirjutanud, leidnuks too kellegi, kes seda ikkagi varmalt teinud oleks.

Elvisega 1967. aastal tutvunud arst aimas halba juba järgmisel aastal, kui Elvis palus tal ravida oma kõripõletikku ja angiini. Dr Nick viis tabletipurgi Gracelandi. Järgmisel päeval naastes leidis ta, et see on juba tühi. "Ma pean kähku terveks saama, plaat on vaja lõpetada," teatas kuulus patsient.

See oligi Elvise probleemi tuum: tähtsad töökohustused tegid ta haigeks. Ja haigena tahtis ta kähku terveneda. 1969. aastal Las Vegases üle kaheksa aasta esimest kontserti andes kurtis laulja kuivast kliimast kõrbenud kurku. Ta nõudis kohe kõrisüsti ravimtaimedest, steroididest ja vedelast kokaiinist. Puusavalu leevendamiseks süstiti talle pidevalt Dilaudidi, ülikiire mõjuga valuvaigistit, mida kasutatakse hilises vähistaadiumis.

Krambihoog ja teadvusekaotus

1971. aastal helistas Elvis oma arstile Nashville’ist ja kurtis teravat valu ühes silmas. Dr Nick, kes teadis, et laulja kannatab prožektorite ja süveneva glaukoomi tõttu migreenide all, sõitis koos silmaeksperdiga kohale. Elvise seisund osutus nii tõsiseks, et silma siserõhu leevendamiseks tuli talle kohe süst silma teha. Silmad valmistasid Elvisele alailma häda – seepärast kandiski rokikuningas tihti päikeseprille. Juuste, kulmude ja ripsmete toonimiseks kasutatud värv tilkus higistamisel silma ja põhjustas põletikku.

Arst: Elvise tapsid tema haigused

1972. aastaks, kui Elvise ja Priscilla Presley abielu oli purunenud, sai naistelemmiku tervise allakäik järjest ilmsemaks. Laulja nägu oli pundunud, kõht paistes. Teda oli tabanud seletamatu krambihoog ja teadvusekaotus. Uuringud tuvastasid hepatiidi, maksa suurenemise (võimalik, et valuvaigistitest) ning Cushingi sündroomi (viimane on hormonaalne häire, mis põhjustab paistetust). Dr Nicki väitel tuli see steroididest, mida Elvis oli võtnud astma ja soolehädade vastu. Kui arst märkas laulja kehal sinikaid, tunnistas too, et paar Beverly Hillsi tohtrit olid talle selja- ja kaelavalu vastu kirjutanud narkootilist Demeroli ning ka novokaiini. Selgus, et staar on mõlemast ravimist sõltuvuses ning teda tuli nagu narkomaani metadooniga võõrutada. Gracelandist leidis dr Nick suurtes kogustes amfetamiini.

Dr Nick üritas Elvist saata unekliinikusse ning sundida teda trenni tegema ja mõistlikumalt sööma. Asjatult. Kuigi ihuarst oli tema ravimid kindlatesse doosidesse jaganud, tellis Elvis teistelt arstidelt kangemaid drooge, mis tema kõne- ja liikumisvõimet kahjustasid. Kanged rahustavad süstid olid paanikahäirete all kannatavale Elvisele tavaline kraam.

Rokikuningat ei päästnud ka kihlumine Ginger Aldeniga, kes olevat meenutanud tema ammusurnud ema. Ginger oligi see, kes Elvise surnukeha leidis. Kuigi laulja organismist leiti 14 droogi jälgi, kinnitab dr Nick, et ükski neist poleks saanud Presleyt tappa. Ta usub, et Elvisele said saatuslikuks tema tavapärased tervisehädad. Staar läks öösel tualetti, kus teda tabas ootamatu vererõhulangus, millele järgnes krambihoog. Kohale kutsutud arst oli võimetu. Kuningas oli surnud.