Saund
19. detsember 2009, 09:03

HU? «Bändiga kaasnev edu on meile kõigile uus asi olnud.» (14)

HU? kauaoodatud plaat tuleb lauljatar Hannaliisa Uusma sõnul kevadel. Kuigi juba paari nädala eest, HU? aasta viimasel kontserdil, mängiti sellelt lausa viis lugu. Eelmise albumi ilmumisest saadik on Hannaliisa Uusmal, Leslie Laasneril ja Bert Prikenfeldil ehk DJ Critikalil tulnud eelkõige HU? peadpööritava eduga harjuda.

HU? aasta viimane kontsert läks täismajale. Teil vist pole seda hirmu, et publikut ei tuleks?

Me ei anna viimasel ajal enam väga tihti kontserte. Oleme enda jaoks väikese selektsiooni teinud ses mõttes. Tegeleme kõik paralleelselt veel muude asjadega ju ka. Minu isiklik seisukoht on, et muusika võiks jääda pigem mõnusaks rahustavaks väljaelamise viisiks, mitte olema kohustus ja töö.

Lesliel on reklaamitöö, DJ Critikal teeb niikuinii päevad läbi kõvasti muusikat, aga mida sina, Hannaliisa, põhitööna teed?

Põhiliselt tegelen praegu oma magistrikraadi saamiseks valmistumisega. See võtab päris palju aega ära. Natukene tegutsen tööalaselt ülikooli siseselt ka.

HU? teine plaat tuleb kuuldavasti kevadel. Miks mitte juba nüüd?

Nii on praegu plaan jah. Kevad on päris hea aeg plaadi välja andmiseks, sest ka esimene HU? album ilmus sel ajal. Sel aastal lihtsalt poleks jõudnud. Kuna me kõik tegeleme igasugu muude asjadega, siis me ei sunni ennast meelevaldseid jõupingutusi tegema, et materjali kindlaks kuupäevaks ja kellaajaks valmis saada. Tegutseme rahulikult omas tempos ja saame vähemalt korra nädalas stuudios kokku.

Materjali seega jätkub?

Praegu on selline tunne ja tahe ka, et lindistaks mingi suurema portsu materjali valmis ja siis teeks mõnusa selektsiooni parasjagu kõige sobivamast kraamist, mida sinna plaadile panna. Päris suur osa materjali on juba koos, kuid realiseerimata ideid on ka veel päris palju nii peas kui sahtlis.

HU? teist plaati oodatakse nii väga, et müük ei tohiks enam raske olla.

Eks meile on lähtuvalt eelmise plaadi edust topeltstandardid kehtestatud. See «teise plaadi sündroom» kummitab siinseid muusikuid ju ka.

Kas HU? muusika on 2008. aasta plaadi «Film» väljaandmisest saadik muutunud?

HU? ei ole kindlasti oma olemuselt muutunud. Küll aga oleme päris palju saanud tohutust praktikast kontsertide andmisel ja bändina kõvasti edasi arenenud.

Fänne huvitab kindlasti, kas uus muusika erineb vanast tuntavalt?

See võiks jääda pigem kuulajate otsustada. Teatud teistsugune helipilt on küll tekkinud, olen ma ise uusi lugusid üle kuulates märganud. Kuid oma olemuselt on HU? ikka vana HU?, kuna me ei ole teadlikult mingit kardinaalset imago- ega ideemuutust läbi viinud. See ei ole ka meie eesmärk. Teeme ikka seda, mis seest tuleb. Saame aga kõik palju muusikalist infot nii maailmas kui Eestis välja antava muusika kohta, et raske oleks mitte mõjutatud saada.

Kuidas HU? peadpööritav edu teie kõigi elu muus plaanis mõjutanud on? Ükski teist kolmest polnud ju enam muusika mõistes värske nägu.

Bändiga kaasnev edu on ikka meie kõigi jaoks olnud üsna uus maailm. Kas seda edu just peadpööritavaks nimetada tasub, aga tegemist on küll hästi palju olnud. Kuna muu elu paralleelselt oma nõuab, pole nagu jõudnud sellest ülemäära erutuda (naerab).

Muidugi on see ääretult oluline tunne, kui inimesed sinu muusikat armastavad, aga ma ei leia, et see midagi meist kellelgi ära oleks nihutanud.

Muusikakriitikute koostatud edetabelites tegi HU? 2008. aastal puhta töö. Kes seal tänavu võiks figureerida, kui teie plaati ei teinud?

Eks aasta lõpus algab tohutu plaadisadu, aga natuke muusikakriitikute maitseid teades – ja ka enese maitset –, siis ma kujutan, et Vaiko Eplik võib oma selleaastase albumiga taas kõrgustesse tõusta. Ansambel Mimicry, kes meid soojendas viimasel kontserdil, on samuti minu arust tubli tegija.