Inimesed
3. detsember 2009, 00:00

Kati Murutari abielulahutus: mina oma nime ei muuda! (80)

"Selge, et kui on lahutusprotsess käsil, tekib loomulikult ka kiusatus võtta tagasi oma isa nimi – et läks trumm, mingu ka pulgad," tunnistab hiljuti abielu lahutanud kirjanik Kati Murutar. Tema firmamärgiks kujunenud nimest siiski ei loobu: "Siis hakka tutvustama uut tärkavat kirjanikku nimega Vasar ja mine hulluks."

22 aastat kirjastaja Alo Murutariga abielus olnud ja novembris lahutanud kirjanik Kati Murutar tegi siseministeeriumi arhiivi päringu, selgitamaks välja oma neiupõlvenime Vasar eestistamiseelne kuju. See lükkas liikvele kõlaka, et naine plaanib nimevahetust.

"Arhiivi tegin päringu jah. Sain just täna vastuse. See tegi mulle hirmsasti nalja ja tuju kole heaks," lõõritas Kati eile rõõmsalt telefoni. "Mulle vastati, et mu vanaisa – isa Harri Vasara isa – täisnimi oli Aleksander Leopold Vatmann. Et ta Vatmann oli, teadsin ma oma vanema venna Aarne Vasara jutust samuti. Aarne ei jõudnud ära kiruda, et nimi sai eestindatud. Kuna Aarne oli kunstnik (lahkus meie seast 1994. aastal), oleks ju olnud kohutavalt naljakas, kui ta nimi olnuks Aarne Vatmann, sest vatmanpaber on üks levinumaid pabereid, mida kunstnikud kasutavad," jutustas Kati.

Kuigi vanaisa nimi teada, tahtis ta sellele mustvalgel kinnitust: "Igal pool muudkui ütlen, et oli Vatmann, aga pole ise seda dokumenti kunagi näinud. Nüüd ma tean, et ma pole kellelegi kunagi luisanud."

Naerma ajas Katit aga hoopis tädipoeg Lauri Saatpalu vanaema nimi (Katil ja Lauril on küll üks vanaisa, aga eri vanaemad). "Lauri vanaema nimi oli Ellen Viu Leida. Me saime lastega tõesti lõuatäie naerda."

Arhiivist saadud vastus käes, ei taotle Kati siiski Vatmanni perekonnanime. Samuti ei võta ta tagasi neiupõlvenime: "Kui ma oma vanemate ringkonnaga suhtlen, siis ma olen alati kasutanud kombinatsiooni Vasar-Murutar. Aga ametlikult ja passis jään ma ikka Murutariks."

Meeletu asjaajamine ei tasuks ära

Nime ei saa ta enda sõnul muuta ühelt poolt seepärast, et Murutari nimest on saanud tema kaubamärk, teisalt pelutab teda asjaajamine. "Ma ei tee seda just kogu dokumendikuhja ümbervahetamise pärast: ma peaksin siis tegema passi, ID-kaardi, juhiloa, relvaloa kõik ümber. No jumal aita! Mul on ju PRIAga (Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametiga) lepingud, kõikvõimalikud töötõendid ja pangamajandus. Mul on pangas eri projektideks neli kontot. Kõik see ümber teha – jeesus! See lihtsalt on nii kohutavalt suur asjaajamine," ahhetab Kati. "See oleks tehtav, aga see ei vääri küünlaid, sest ega mul ei ole suhted Murutaride hõimuga sassis. Seda nime, mille ma ise üles töötasin, võin uhkusega edasi kanda," arvab ta. Murutari nime on 42aastane Kati kandnud üle poole oma elust.

Lahku mindi tõepoolest sõbralikult. "Mingisuguseid saagimisi, laste jagamisi ega armukolmnurkasid meie suhtest otsida ei saa," ütles Kati novembris Õhtulehele. "Oleme enda jaoks kõik läbi mõelnud ja paika pannud – soliidne, mõistlik ja rahulik."