PISTODA KÕRRI: «Viimsest reliikviast» tuntud «Pistoda laulu» saatel käsivart nüsivat noormeest (Cubo) tabas üllatus, kui ukse taga koputanud kuri professor (Charlekas) terariista oma kätte haaras ja talle kõrri lõi. Vaatepilt näis nii ehtne, et rahvas ahhetas. Foto: TAIRO LUTTER
Inimesed
16. november 2009, 00:00

Šokimaagiateater: kõrri või veeni löödud tera ei jäta kriimugi

«Ärge nähtut kodus järele proovige! Proovige näiteks tööl või tänaval!» soovitas mustkunstnike tandem Charlekas ja Meelis Kubo publikule. Nende numbrid ihuliikmete saagimisest ja läbilõikamisest mustkunstietenduses «Räpane sessioon» panid nii mõnigi kord pilku ära pöörama.

«Tere tulemast! Tundke ennast nagu hullumajas!» tervitab keldrikabaree uksel seisev noormees lahkelt. Kui mustkunstišõu kestaks kauem, hakkakski lõpuks loogikas kahtlema – kaheksat eri jooki väljutav piimapakk või osavalt kitarri sõrmitsev kunstkäsi selle reegleile igatahes ei allu.

Eesti meister mustkunstis, Karl Eelmaa alias Charlekas, ja tema kolleeg Meelis Kubo andsid nädalavahetusel Cabaret Rhizome’is uut moodi mustkunstietendusi, milles trikid olid põimitud näitlemisega. Šokimaagiat sisaldavas nõrganärvilistele ja lastele mittesoovitatavas lavastuses «Räpane sessioon» kehastusid trikimehed illegaalseteks kirurgideks, professor Charlekaks ja doktor Cuboks, kelle operatsiooni eesmärgiks amputeerida publiku tähelepanuvõime ja loogiline mõtlemine.

Avaldas muljet, kuidas pistoda kriimustustki jätmata Cubole käsivarde või kõrri kadus. Veel enam, kuidas mehe pea ja õlad ülejäänud kehast mitme meetri kaugusel oma elu elasid.

Charlekas võlus omalt poolt joogitrikiga: piimapakist, kus pidi olema šokolaadipiim, valas ta klaasidesse järjest tavalist piima, apelsinimahla, jääteed, Tarhuni, kokakoolat, viina ja verd. Siis rebis mustkunstnik tetrapaki lahti – see oli kõige harilikum tühi piimapakk. Tõestamaks, et joogid pole lihtsalt õiget värvi vedelikud, andis ta neid – kõiki peale oletatava vere ja viina, mille ta ise alla kulistas – pealtvaatajaile mekkida.

Samuti leidis meister klaaside hulgast raskusteta üles ainsa veeklaasi tapvalt ohtliku soolhappega ning sooritas vapustavaid kaarditrikke kuuma küünlavahaga pitseeritud silmadega, mis omakorda kaetud peanaha külge klammerdatud sidemega.

Punkti pani muusikaline number: Cubo kinnastatud haardes olev kunstkäsi ärkas kitarrimänguks ellu, ent jäigastus taas, kui lugu läbi.

Etendus toimub veel kahel korral järgmisel nädalavahetusel.