KIUSAJAD: Produtsent Katrin Kissa, peaosaline Taavi Eelmaa, operaator Mart Taniel ning stsenarist ja režissöör Veiko Õunpuu. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
12. oktoober 2009, 00:00

Kaks tundi Tõnu kiusamist

Veiko Õunpuu uus film "Püha Tõnu kiusamine", mis laupäeval Tallinnas Solarise keskuses Cinamoni kino avas, kestis algselt kolm ja pool tundi, ent lõigati siiski kahetunniseks.

Kui film lõppes, kõlas pärast mõttelist pausi tormiline aplaus. Kommentaare nähtu kohta kuuldus seinast seina. "Hea B-kategooria film," ütles keegi selja taga. "Ma arvan, et nendele, kellele meeldisid "Tühirand" ja "Sügisball", meeldib kindlasti ka "Püha Tõnu kiusamine"," on režissöör Veiko Õunpuu oma uue mustvalge filmi kohta ise öelnud. Tema sõnul tuli otsus teha mustvalge film vaistlikult.

Linalugu räägib sellest, kuidas kinnise loomuga keskastmejuhil tuleb hakata rinda pistma üha kuhjuvate emotsionaalsete probleemidega. Kas on võimalik olla hea inimene? Mida see üleüldse tähendab? Ja kes sellest kasu saab?

Oma rännakul puhtama südametunnistuse, kuid üha keerulisema reaalsuse suunas kohtab Tõnu mitmeid tänapäeva Eestist tuttavaid tüpaaže, elab läbi seiklusi, kust ei puudu ka huumor, ning näitab, et tasapisi ja üpris paratamatult kaotab mees oma töö, perekonna ja lõpuks reaalsusegi.

Filmis mängivad Taavi Eelmaa, Ravshana Kurkova (Venemaa), Tiina Tauraite, Hendrik Toompere, Katariina Lauk jt. Õunpuu eelmine film "Sügisball" on maailmas festivalidel võitnud üle 15 auhinna.