Evelin Ilves, kes väidetavalt Kalevi komme kräpiks pidas.Foto: Margus Ansu/Postimees
Eesti uudised
29. september 2009, 20:32

Evelin Ilves: mina ei kuulutanud Eesti kommidele boikotti! (125)

Vabariigi esileedi poolt tekitatud Kalevi kommisaaga sai ETV õhtuses Ringvaates tuure juurde, kus äsja Ameerika Ühendriikidest kodumaale naasnud Evelin Ilves väitis, et tema ei ole avalikult kommivabrikut Kalev rünnanud, vaid lihtsalt emmena interneti siselehel teiste lapsevanematega diskuteerinud, milliseid komme laste jõulupakkidesse panna sobib.

 Ka ei ole tema avalikult öelnud, et ostab vaid 420kroonise kilohinnaga transrasvavaba käsitsi valmistatud šokolaadi. "Mina ei ole öelnud neid asju ja need suured pealkirjad tabloidide esikaanel, see on puhas vale."

Evelin Ilves toonitas telesaates, et kõikidel on praegusel hetkel raske ja me peaksime kokku hoidma. Marko Reikopi pakutud kommikausist presidendiproua endale ainsatki Kalevi kommi kas või viisakusest ei võtnud.

Kui saatejuht proua Ilvesele Kalevi pressiteatele vihje tegi - suurettevõte ootab presidendiproualt ametlikku vabandust ja kutsub teda külla, et komme esileedile tutvustada, ei liigatha Ilvese näos ükski närv. "Küllakutse võtan ma meeleldi vastu, aga samas kui nad kutsuvad mind vabandama selle eest, mida mõni tabloidleht on välja mõeldnud, ma ei ole öelnud selliseid asju."

 Evelin Ilves kordab üle, et ainus mida ta on kommiteemal üldse öelnud ja sedagi vaid siselistis... mitte konkreetselt AS Kalev Chocolate Factory kohta, on see, et odavates kommides on transhapped sees, ja see on tõsi. Ta tõi välja, et seda on mujalgi, näiteks kondiitritoodetes.

 Evelin Ilves leiab, et süü skandaali puhkemises lasub ajakirjanikul: "Nähtavasti oli see nende eesmärk. Ma ei tea, kas nad ei oska muidu oma lehte müüa või on asi milleski muus." Artikkel ilmus laupäeval Postimehes lisas Arter Priit Pulleritsu sulest.

Eesti kommisõda on jõudnud skandaalina ka vene ja leedu portaalidesse, see on vesi naabrite veskile. Evelin Ilves säilitab stoilise rahu: "See on selline meedia, mida saab tasuta ja mida aktsepteeritakse.Nähtavasti osa ajakirjanikke või väljaandeid ei oska ennast skandaalita müüa. Ma ei leia sellele mingit muud seletust. Ma ise püüan hoiduda kõigest sellisest."

 Siiski möönab Evelin Ilves, et kahte asja tegi ta seoses kommiteemaga valesti. "Ma kasutasin slängisõna (toim. -sõna "kräpp" Kalevi kommide kohta) , millest ka suur number tehti. Eks me kõik vahel libastume. Teiseks - tegin valesti, et soostusin Priit Pulleritsule seda teemat kommenteerima. Ma ei tee seda enam mitte kunagi!"