KOMMI KOOSTIS: Pilvekese piimabatoonikese koostis: hüdrogeenitud taimne rasv, suhkur, lõssipulber, nisujahu, taimne õli, sojaletsitiin, sool, E500, munapulber, täispiimapulber, lõhna- ja maitseained, pähkel. 100 grammi toodet sisaldab 36% rasvu. Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
28. september 2009, 00:00

Evelin Ilves: Kalevi kommid on kräpp (206)

Toitumisteadlased: lastelt ei maksa kommi käest rebima hakata!

Riigi esileedi Evelin Ilves peab osa Kalevi toodangut kräpiks, sest see ei kõlbavat transrasvhapete sisalduse tõttu suumagusaks. Kalevi turundus- ja müügidirektor Monika Heinrand leiab, et selline avaldus solvab nii nende töötajaid kui ka kliente.

Presidendiproua saatis Kalevile ka nimekirja, milles on kommid, mis transrasvhappeid sisaldavad, teiste seas piimabatoon Pilveke ja Kaevur.

ASi Kalev Chocolate Factory turundus- ja müügidirektor Monika Heinrand loodab, et ühe inimese arvamus ei suuda mõjutada seda tööd, mida Kalevis on aastakümneid tehtud. "Samas ei usu, et selles nn kommisõjas on võitjaid, kui, siis tõepoolest mõni odavam välistootja. Selle avaldusega, millega presidendiproua nimetas Kalevi komme kräpiks, solvas ta kõiki Kalevi töötajaid, meie sadu tuhandeid kliente, kes on koos Kaleviga üles kasvanud," ütleb Heinrand. "Loodan, et riigi esileedi langes tendentslike arvamuste küüsi. Vastasel korral peaks kogu toiduainetööstuse kinni panema, ja seda mitte ainult Eestis."

Suurtükist varblase pihta

Toitumisteadlased on üht meelt, et Evelin Ilves taastõstatas vana küsimuse õigusega, kuid pigem on tegu suurtükiga varblase tulistamisega kui reaalse ohuga laste tervisele. Tartu ülikooli emeriitprofessor Selma Teesalu puhkeb presidendiproua kommisõja peale südamest naerma. "Teema on oluline, aga see, kuidas tema selle tõstatab, on täiesti kirjaoskamatu. Aastaid elati kolesteroolihirmus, nüüd siis on hakatud transrasvhapetest tonti maalima. Küpsetistes on neid oluliselt rohkem kui kommides, kuid ometi reklaamitakse neid sageli kui tervislikke," selgitab Teesalu. "Äsja juhtusin nägema üht kõrvitsakoogiretsepti, mille komponendiks on margariin. Suure tõenäosusega on selles koogis transrasvhappeid rohkem kui ükskõik millises Kalevi kommis. Kolesterooliga käis ju ka aastaid suur sõda, kuid kõik inimese rakud vajavad seda, eriti ajurakud."

Tartu ülikooli emeriitdotsent Mai Maser kinnitab, et tegu on täieliku liialdamisega. "Kõiki toiduaineid võib mõõdukuse piires süüa. Ka sool ja suhkur on suurtes kogustes tervisele kahjulikud. Üldiselt on nõnda, et üle kahe protsendi saadavast energiast ei tohi tulla transrasvhapetest," ütleb ta. "Selle koguse kättesaamiseks peavad inimese toitumisharjumused ikka väga paigast ära olema. Transrasvhappeid ja küllastunud rasvhappeid on peale küpsiste, kommide ja margariini üsna palju ka lihas, võis ja vähemal määral ka piimas."

Kommide salakomponent

Maseri sõnul ei saa koopasse tagasi minna ja öelda, et me töödeldud toitu üldse ei saa. "Iga liialdamine on kole. Kui laps sööbki ühel heal päeval pool kilo kommi korraga ära, siis isegi sel juhul ei pea vanemad end haigeks närveerima."

Ka Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi leiab, et kui mõnes kommis juhtubki transrasvhappeid olema, siis toidupüramiidi jälgides selle üle muretsema ei pea.

Kalevi suhtekorraldaja Ruth Roht kinnitab, et hüdrogeenitud taimerasv pole mingi varjatud salajane kommi komponent, kõik maiustuse koostisosad on pakendil kirjas. "Ka see ei ole õige, et nõukogude ajal oli hüdrogeenitud taimseid rasvu kommides vähem. Vastupidi, üha enam oleme hakanud oma toodetes kasutama uuema põlvkonna toidurasvasid, kus transrasvhappeid pole üldse. Näiteks Kalevi pralinee-sarja kommid," ütleb ta.

Rohu sõnul ei käi toodete uuenemine üleöö, sest iga toote konsistentsi muutuse peab põhjalikult läbi töötama. Roht lisab, et kõiki Kalevi tooteid võib müüa kogu Euroopa Liidus.

Heinranna sõnul on transrasvade osa kommide koostises keskmiselt vaid 0,1 grammi, mõnes koguni 0,02 grammi.

Evelin Ilves viibis eile Ameerika visiidil. Presidendi kantselei avalike suhete juhataja Kaidi Aher tõdes, et ajavahe tõttu ei saa esileedi teemat kommenteerida.