EMME ELAB TAEVAS!:Jade Goody valmistas poegi Bobbyt (vasakul) ja Freddyt juba ise selleks ette, et varsti nad teda enam ei näe. Praegu on pojad isa Jeff Brazieri hoole all. Foto: Getty Images, All Over Press
Inimesed
10. september 2009, 00:00

Jade’i pojad: "Me räägime emmega, kes on taevas." (2)

Märtsi lõpul vähki surnud reality-kangelanna Jade Goody pisipojad vaatavad taevasse ja küsivad isalt: "Issi, kas emme juuksed on taevas tagasi kasvanud?"

"Jah, emmel on juuksed tagasi ja ta on hästi ilus," vastab Jeff Brazier kuueaastast Bobbyt ja neljast Freddyt kõvasti kallistades. "Tal on seljas need ilusad riided, mida ta vanasti kandis, ta on õnnelik ja naljatab muudkui."

"Olgu see õige või vale, niimoodi ma poistele räägin," ütleb briti telekuulsus Jeff (30) avameelses intervjuus ajalehele Sunday Mirror. Tema sõnul pärivad Bobby ja Freddy alailma, mida nende ema taevas teeb, ning usuvad, et ema kuuleb, kui nad talle oma päevatoimetustest räägivad. Küll räägivad Bobby ja Freddy, et Jade käib koos jumalaga kalal, küll kirjeldavad, kuidas emme taevas oma koeraga jalutab. "Nad räägivad, mis aga pähe tuleb, aga see on täiesti eluterve nähtus. Poiste jutt on alati rõõmus ja ma julgustan neid rääkima," seletab Jeff.

Sõbrad tõotasid poegade eest hoolitseda

Jeff ja Jade elasid koos vaid paar aastat. Selle aja sisse mahtus terve rodu tülisid. Pärast Freddy sündi läks vahekord nii teravaks, et koliti eraldi. Peatselt armus "Big Brotheri" võistluselt tuntuks saanud Jade nägusasse brünetti modelli Jack Tweedi. Kuigi ka nende suhted olid heitlikud, jäid Jade ja Jack kokku. Kui naisel diagnoositi kaugelearenenud emakakaelavähk, tegi Tweed talle abieluettepaneku. Jade sai pulmad, millest ta alati unistanud oli, ent kuu aja pärast vandus ta vähile alla. Pojad jäid oma isa Jeffi hoole alla. Tweed hakkas pärast matuseid kandma vanglakaristust kallaletungi eest ning on nüüd, mõni kuu pärast vabanemist, taas trellide taga, süüdistatuna 19aastase neiu vägistamises.

Jeff räägib, et talle on Freddy ja Bobby kasvatamisel suureks toeks olnud oma ema, aga ka Jade’i sõbrannad, tema viis pruutneitsit. Sõbrannad andsid Jade’i surivoodil tõotuse, et ei jäta tema poegi. Augustis naasid nad Freddy ja Bobbyga nädalaselt puhkusereisilt Hispaaniasse. "Viis naist sebis poiste ümber ja hoolitses nende eest," on Jeff Jade’i südamesõbranna Kate’i ning teiste semude abivalmidusest liigutatud. "Poisid muudkui praalivad, kuidas nad õppisid basseinis käte peal seisma. Freddy suudab vee all kaheksa sekundit hinge kinni hoida ja palus Kate’i endale naiseks. Ja poisid said rääkida oma emast inimestega, kes Jade’i lähedalt tundsid."

Poisse valmistas emata jäämiseks ette juba Jade ise. Jeff räägib, et tal oli väga raske kaasa mängida. "Kõige hullem asi, milles ma eales olen pidanud osalema, oli see, kui Jade ütles poistele, et ta läheb taevasse. See oli võimatult raske, aga me pidime poistele seda rääkima seni, kui Jade veel elus oli."

Surnuaias kõlavad poiste naerukilked

Jade ütles poistele, et kui nad talle tulevikus midagi rääkida tahavad, kuuleb ta neid isegi taevast. "Freddy ütleb: "Ma tean, et emme kuuleb mind, kuigi mina teda ei kuule,"" räägib Jeff. "Freddy muudkui kordab seda ja see on talle tähtis, sest Jade õpetas seda talle enne surma."

Kui tuhanded britid aprilli algul tänavatele kogunesid, et Jade’i viimsele teekonnale saata, oli Jeff koos poegadega teises maailma otsas. Isa oli viinud lapsed Austraaliasse, et neid meeletust meediakärast eemal hoida. Freddy ja Bobby kirjutasid mõlemad emmele kirja, panid need pudelisse ja viskasid ookeanilainetesse. Nad korjasid merikarpe, tegid neist kaelakee ning riputasid selle kodumaale naastes Jade’i hauakivi külge.

Kalmistul käivad nad umbes korra nädalas, kuid surnuaiaks nad seda ei nimeta –

see on emme eriline koht. Ja kurvad need käigud ei ole. "Iga kord läheb kullimänguks ja me jookseme ringi nagu pöörased," kinnitab Jeff oma poegade rõõmsameelsust.

Jeff tahaks tulevikus veel lapsi saada, ent üksnes pärast abiellumist. "Ootan pikisilmi päeva, mil tuleb keegi ja tekitab minus tunde, et olen palju paremaks inimeseks saanud. Kuid praegu keskendun ma üksnes oma poegadele."