Turmtule all: Kui enne kiideti Michelle Obama stiilitunnetust taevani, siis nüüd nõutakse netiavarusis aru, miks ta oma krussjuukseid sirgendada tahab. Foto: reuters
Inimesed
7. september 2009, 00:00

Kas esileedi Michelle Obama häbeneb krässus juukseid? (16)

Miks on uueks stiilikuningannaks kroonitud Michelle Obama juuksed nii sirged? Kas presidendiproua häbeneb oma afroameerika pärandit?

Michelle Obama on Ameerika Ühendriikide esileedina üldsuse halastamatu luubi all. Esialgu paistsid tema poole kõlavat vaid kiidulaulud. Kui šikk! Kui sportlik! Kui praktilise meelega – kombineerib disainerirõivaid lihtinimesele tehtud odavkaubaga ja tellib viimaseid internetist! Millised sportlikud käsivarred!

Ent Michelle O-le antud armuaeg on möödas ja internet kubiseb varasemate kiidulaulude asemel kurjadest sõnavõttudest. Küll on laita saanud toeka puusaga sobimatud kampsikujupatsid, küll jultumus kanda lühikesi pükse (kuigi need olid Arizona kuumuses ainumõeldavad!).

Ent nüüd on tulipunktis Michelle Obama siledamast siledam soeng. Sobib see ikka naisele, kes pole üksnes lihast-verest pereema ja jurist, vaid ka afroameerika naise ilu ja vägevuse sümbol? Kas presidendiproua ei peaks mustale rassile omaste krässus juuste üle uhkust tundma, mitte aga nende siledaksvenitamisega vaeva nägema?

"Afro ei pääse veel Valgesse Majja!"

"Valikul, mille paljud mustanahalised naised oma juuste loomulikku tekstuuri muutes teevad, on kahtlemata ajaloolised ja psühholoogilised tagamaad," kirjutab mainekas Ameerika ajakiri Time Michelle Obama juhtumit lahates. Küll on juuste sirgendamist peetud rõhumisvastaseks ja valgete ühiskonda sulandumist soodustavaks reaktsiooniks, küll kuuletumiseks massimeedias ülistatud iluideaalidele. Paljud usuvad, et Michelle Obama otsus eelistada siledat soengut kinnitab ebaõiglasi ootusi selle suhtes, mida ameeriklased ühe õige karjäärinaise välimuse juures oluliseks peavad. Kräsupea ei näita sind võimekana! Üks mis kindel: krässus juuksega naisel on sileda soengu tegemine tahtlik otsus ja sellise fassongi hooldamisega on tükk tegu.

Kas Michelle Obama silendab oma juukseid kemikaalide või kuumaga? Üks Philadelphia Inquireri artikli lugeja kuulutab internetikommentaaris nördinult: "Kemikaalid, kuum kamm, ümmargune hari ja föön – sama tulemus, erinevad meetodid. Mina peaksin seda (Michelle Obama soengut) oluliseks või inspireerivaks, kui tal oleksid sünnipäraselt siledad juuksed ja ta kannaks neid loomulikus soengus." Teine kommenteerija pritsib sappi: "Tüdrukud, ei pääse veel Valgesse Majja te patsid, krutitud soengud, afrod jne... Milline naljanumber!"

See võinuks olla vaid pealiskaudne vaidlus ilu ja stiili üle, kirjutab Time. Ent tegelikult peegeldab Michelle Obama soengu üle puhkenud arutelu märksa tulisemat debatti. Ameerikas kasvab päev päevalt kogukond, kes kutsub internetisaitidel, nagu näiteks Nappturality.com mustanahalisi naisi üles loobuma oma säbrupea sirgendamisest. Juuste silumist nimetatakse seal kergema vastupanu teeks ja valgele esteetikale alistumiseks. Pealegi nõuab selline soeng kopsakat rahakotti.

Tyra Banks loobub juuksepikendustest

"Nende juuksed maksavad rohkem kui ükski nende riidetükk," ironiseerib mustanahaline koomik Chris Rock oma vastvalminud dokfilmis "Head juuksed". Tema sõnad põhjendavad ka Indiana ülikooli värsket uurimistulemust, et mustanahalised naised loobuvad oma soengu säilitamiseks tihtipeale trennis käimisest – pigem sile soeng kui trimmis taguots.

Juba on tõmmude ameeriklannade suur iidol, "Ameerika supermodelli" ja omanimelise jutusaate juht Tyra Banks tõotanud, et tema ei kanna edaspidi juuksepikendusi. Kuid netikülje NaturallyCurly.com küsitluses avaldas 56% vastanuist veendumust, et Ameerika pole krässus peaga esileediks veel valmis.