Tondipoiste mälestussammasFoto: Peeter Langovits (Postimees)
Film
23. august 2009, 09:13

Vabaduse väljakul esilinastub film "Tondipoisid"

Täna kell 22 esilinastub Vabaduse väljaku trepistiku kohale seatud ekraanidel Tondipoiste mälestusmärgi taastamist kajastav film "Tondipoisid".

Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul jälgis kaamerasilm mälestusmärgi taastamist kogu aeg, vahendab Raepress.

"Tean, et kogu selle protsessi juures oli nii helgemaid kui ka kriitilisemaid hetki. Film annab ajaloolise ülevaate ka sellest sündmusest, mille mälestuseks mälestusmärk algselt püstitati, samuti on filmi autorid osanud materjali esitades tõmmata nutikaid paralleele meie lähiajalooga," märkis Aas.

Eesti ajaloos oluliste sündmuste mälestuseks püstitaud samba taasloomise kroonikafilmi stsenarist on Mati Talvik, režissöör Asko Kase ja produtsent Artur Talvik. Filmi pikkus on ligi 30 minutit.

Tallinna päeval, 15. mail taasavati endise sõjakoolihoone (Tondi tn 55/57) juures mälestussammas riigipöördekatse käigus hukkunud kadettidele.

Amandus Adamsoni loodud mälestusmärk püstitati 1928. aastal neljale sõjakooli kadetile – Aleksander Tombergile, August Udrasele, Arnold Allebrasele ja Aleksander Tederile –, kes hukkusid 1924. aasta 1. detsembri riigipöördekatse käigus. Tegemist oli ühe võimsama mälestusmärgiga Eestis. Samba vundamendi läbimõõt oli 20 meetrit ja graniidist posti kõrgus üle kaheksa meetri. Mälestusmärk kujutas kadetti, kes hoiab põlvel oma haavatud sõpra.

1941. aastal hävitatud monument taastati vanade fotode alusel. Mälestussamba skulptuurse osa teostas teenekas ja kõrgelt hinnatud skulptor Jaak Soans.