SÜNNIPÄEVALAPS: «Kõige olulisemad on need inimesed, kes sul seal sünnipäevalauas istuvad, mitte sünnipäev ise. Ja lapsed ümber laua. See on kõige tähtsam,» sõnab tänane sünnipäevalaps Tõnu Kilgas. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
13. august 2009, 00:00

«Võib öelda, et Tõnu Kilgas on üks salapärane mees!» (32)

Paljude lemmikul, näitleja Tõnu Kilgasel on täna 55. sünnipäev. «Ma arvan, et näitlejat peab alati saatma väike saladuskate,» selgitab Kilgas, miks ta endast sünnipäeva puhul ise rääkida ei taha.

Täna 55. sünnipäeva tähistava näitleja tütargi tunnistab, et ei tunne isa õieti!

Tema arvamust kinnitab tütar Hedvig Hanson: «Kindlasti võib öelda, et Tõnu Kilgas on üks salapärane mees.» Lähedased ja kolleegid on nõus temast rohkem rääkima.

Hedvig Hanson, tütar: «Temaga on kerge olla.»

«Ausalt öeldes, ega ma teda võib-olla nii täpselt ei tunnegi. Ma võin aimata, mis temas on, aga kindlasti on temas ka väga palju saladusi. Temast on loodud pilt kui üleni valges käivast mehest, kes sõidab ringi kalli musta autoga. Väliselt. Aga selle taga on ka väga palju muud. Ma arvan, et tal on elus tumedamadki perioodid. On juhtunud, et nädalaid ei kuule ja ega teda.

Aga niipalju kui mina teda näinud olen (ma ei ole temaga ju koos elanud), on ta selline päikeseline ja teeb nalja. Temaga on kerge olla. Nagu seltskonnalõvi, ja Lõvi tähtkujus sündinud ka.

Kõige rohkem oskan välja tuua mälestusi sellest, kuidas ta mind lapsepõlves vaatamas käis. Isegi ajast, kui olin päris väike, mäletan, et hästi lõbus oli. Kuidas ta oskab olemise lõbusaks teha ja lastega olla. Ma ei imesta, et ta naisterahvaid veetleb.»

Eino Baskin, kolleeg: «Tal on oma visioonid.»

«Kilgas hakkas Vanalinnastuudios mängima umbes 1995. aastast. Nii et oleme juba oma 15 aastat koos töötanud. Viimasel ajal on ta Vana Baskini teatris mänginud mitmes-mitmes tükis. Ja neid tükke on ikka väga palju, kus ta peaosi mängis. Üldiselt ongi ta ikka peaosade mängija.

Kilgas on väga musikaalne, laulab ja tal on hea rütmitunne. No välimust on tal ka. Võiks öelda, et üks juhtivamaid näitlejaid meie teatris. Ja hoolitseb enda eest: käib jõusaalis ja teeb kõik selleks, et vormis olla. Vaatamata sellele, et meil on raske teater selles mõttes, et sõidame ju pidevalt ringi.»

Liina Tennosaar, lavapartner: «Kilgasele võib oma muret kurta.»

«Rääkida meeldib talle väga, tähelepanu samuti. Aga samas – temaga on mõnus ka vait olla. Ei pea kogu aeg rääkima. Ja mulle meeldib, mismoodi ta oma töösse suhtub. Ta on hästi hea näitleja ja lavapartner, temaga on kerge mängida. Ta kuulab ja vaatab, mida sina ütled, suudab selle üle võtta ja midagi välja pakkuda.

Ta on lõbus ja avatud, aga see ei ole minu jaoks üldse tähtis. Eks me kõik oska lõbusad ja avatud olla. Ta on empaatiavõimeline ja talle võib oma muret kurta.»