Inimesed
4. august 2009, 00:00

Madonna skandaalid: pühaduseteotus ja ropendamine (32)

Eneserahuldamise matkimine kontserdilaval! Sadomasofotod! Suhe endast poole noorema mehega! Ütled "skandaal", mõtled "Madonna".

Oma esimesel ülesastumisel MTV videomuusikaauhindade galal 1984. aastal kargas Madonna välja pulmatordist, pruutkleit seljas. Aga oli see vast pruutkleit – tüllist seelikuosa oli räbalais. Ja nendesamade seksikate räbalatega laulis Madonna "Like A Virginit" ning aeles lavapõrandal, teeseldes eneserahuldamist ja paljastades valged püksikud. "Mu endine kavaler kummardus mulle lähemale ja ütles: "Tema karjäär on läbi enne, kui see alatagi jõudis,"" meenutab Madonna kauane pressiesindaja Liz Rosenberg. Ekspeika pani mööda. Ühtäkki oli Madonna nimi kõigi huulil ning album "Like A Virgin" tõusis USA edetabelis esikohale.

1986. aastal laulis Madonna oma hitis "Papa Don’t Preach": "Ma olen otsustanud, ma jätan oma beebi alles." Abordivastased süüdistasid Madonnat, et too sellistest asjadest üldse laulda võib. Need, kes toetasid naiste õigust ise oma keha üle otsustada, kiitsid staari. Madonna ise nimetas seda sõnumiga lauluks, millest kõik nagunii valesti aru saavad.

1987. aastal kutsus toonane paavst Johannes Paulus II katoliiklasi üles boikottima Madonna kontserti Torinos. Mõni aasta hiljem protestis katoliku kirik ka lauljanna turnee "Blond Ambition" vastu.

1989. aasta videos "Like A Prayer" suudles Madonna mustanahalist pühakut ja tantsis põlevate ristide ees. Usurühmituste pahameelekisa peale katkestas Pepsi vaid kaks kuud varem sõlmitud reklaamilepingu, ent firma makstud viis miljonit dollarit tohtis staar endale jätta.

Aasta hiljem tuli uus skandaal: Madonna matkis videos "Justify My Love" lesbiseksi. MTV keelas klipi ära. "Minu meelest on see video romantiline ja hell ja humoorikas," ütles lauljanna hiljem.

Meestehullutajana tuntud Madonna jõudis paar korda kohtamas käia ka Michael Jacksoniga. Paarikest nähti koos näiteks 1991. aasta Oscarite jagamisel.

Päev pärast albumi "Erotica" ilmumist paiskas Madonna poelettidele skandaalseima raamatu, millega üks laulja on hakkama saanud. "Sex" on täis Madonna aktifotosid ning flirdib lesbi- ja sadomasoteemadega. Skandaalitariga lõid erootilistel piltidel kampa supermodellid Naomi Campbell ja Isabella Rossellini ning tema toonane kallim, räppar Vanilla Ice.

1994. aastal pikkisid Madonna esinemist David Lettermani jutušõus sagedased tsensoripiiksud, sest

material girl tõi 13 korda kuuldavale sõna fuck.

1995. aastal vallandas Madonna sõnasõja Mariah Careyga, kuulutades: "Kui mina oleksin Mariah Carey, teeksin endale lõpu peale." Aasta hiljem nähvas rivaal vastu, et ta pole seitsmendast-kaheksandast klassist peale Madonnale tähelepanu pööranud. "Siis ta ju veel oli popp."

Kui režissöör Alan Parker valis Madonna legendaarse Eva Peroni ehk Evita rolli, avaldas Buenos Airese peapiiskop valjult protesti: seksitembutaja hakkab kehastama Argentina rahvuslikku legendi! Kuid aastaid tõsiseltvõetavaks näitlejaks saada püüdnud Madonna võitis rolli eest Andrew Lloyd Webberi muusikali ekraniseeringus Kuldgloobuse ning teenis lauluga "You Must Love Me" parima laulu Oscari.

Pärast 2003. aasta skandaalset šõud MTV videomuusikaauhindade galal pidi Madonna tütar Lourdesile seletama, miks emme Britney Spearsi musitas. "Popstaariemme andis oma energiat popstaaribeebile," kõlas Madonna põhjendus.

2003. aastal videos "American

Life" loopis Madonna plinkivate sõjakaadrite vahel käsigranaate, millest ühe püüdis kinni president Bush. "Ma pole Bushi vastu," oli staar hiljem seletama sunnitud. "Ma pole Iraagi poolt. Ma olen rahu poolt."

2006. aasta turneel laulis Madonna, okaskroon peas, Jeesuse kombel risti lööduna. Taas kord oli katoliku kirik marus ja nõudis, et usklikud staari kontserte boikotiksid.

Adopteerides 2006. aastal Malawist David Banda nimelise pisipoisi, rikkus Madonna kohalikku seadust. Ta pidanuks sellal, kui adopteerimisprotsess veel käis, Malawis elama. "Mina isiklikult eelistan seadusega kooskõlas tegutseda," suskas maailma eri otstest kolm last adopteerinud Angelina Jolie. "Ma ei võtaks eluilmaski last kohast, kus adopteerimine on illegaalne."

2007. aastal tabas paparatsokaamera Madonna kinkimas oma abikaasale 39. sünnipäevaks roosat seksilelu. Paraku ei suutnud motoriseeritud vidin hääbuvale suhtele elu sisse puhuda. 2008. aasta lõpul läks paar ametlikult lahku.

Popiidol ei raisanud aega. Juba nähti Madonnat USA pesapallitähe Alex Rodriguezi seltsis. Kui suhe abielumehega otsa sai, nähti 50aastase iginoore lauljanna seltsis temast rohkem kui poole nooremat meest, 22aastast tulikuuma Brasiilia modelli Jesus Luzi.