Inimesed
25. juuni 2009, 00:00

Bipolaarne häire muutis Hamiltoni agressiivseks (1)

25 aasta tagune «Terminaator» tegi Linda Hamiltoni näo ja nime maailmakuulsaks. Ent sestsaadik on näitlejanna pidanud rammu katsuma hoopis hullemate deemonitega kui tema kassatüki nimitegelane. Linda on suutnud tuule alla teha narkootikumidele, alkoholismile – ja kahele abikaasale.

Tänapäeval näeb Linda Hamilton välja nagu iga teine 52aastane naine. Ent veerand sajandit tagasi tahtsid kõik sookaaslased saada endale täpselt sellist trimmis keha nagu Lindal. «Nad ütlesid: «Olen viis aastat trenni teinud, et teie moodi välja näha,»» meenutab näitlejanna Daily Maili artiklis. «Olin ise «Terminaatori» jaoks pidevalt treeninud, kuid ma ei suutnud toonast vormi säilitada.»

Naised püüdsid Linda välimust saavutada, ent neil polnud aimugi, et näitlejanna elu pole kaugeltki kadestamisväärne. Isa suri, kui tüdruk oli vaid viiene. Südamevalu vaigistamiseks hakkas Linda sööma, sööma, sööma... Toit oli talle niisugune kinnisidee, et ta peitis seda endale lausa voodi alla. 20. eluaastates avastas näitlejatar, et alkohol ja teised meelemürgid leevendavad tema hingepiinu veelgi tõhusamalt. Noore naise närvid olid päris nässus, aga alles 20 aastat hiljem diagnoositi bipolaarne häire ehk maniakaal-depressiivne psühhoos.

Linda ei häbene tunnistada, et heitlik meelelaad on üks põhjus, miks tema mõlemad abielud karile jooksid. Linda mehed pelgasid tema meeleolukõikumisi ja raevuhoogusid.

Leevendas stressi söömisega

«Ma kannatasin aastaid ja sundisin ka kõiki ümberkaudseid kannatama,» ütleb näitlejanna. «Kui mu tuju oli hea, võisin öö otsa üleval olla, aga kui olin lössis, oleksin otsekui kaevu kukkunud. Ma ei suutnud sealt välja ronida.» Õiget sorti antidepressandid määrati talle alles 13 aastat tagasi, kui diagnoositi bipolaarne häire.

Abielust «Terminaatori» režissööri James Cameroniga on Lindal 14aastane tütar Josephine. Nende liit pidas vastu vaid kaks aastat. Seejärel abiellus lavastaja Suzy Amisega, kes mängis tema filmis «Titanic». Esimene abielu näitleja Bruce Abbottiga oli kestnud seitse aastat. Mehel sai mõõt täis just siis, kui Linda nende poega ootas. Dalton on nüüd 19.

«Olin hirmuäratav ja võisin Bruce’ile kallale minna. Lahkudes ütles ta: «Sa oled üks igavene kraakleja», ja tal oli õigus. Ühel päeval ajas ta kogemata midagi diivani peale ja vaatas mind nii hirmunult, et nägin siis, kuidas mu käitumine oli talle aastate jooksul mõju avaldanud.»

Äsja kinodesse jõudnud uudisfilmis «Terminaator: lunastus» pole Linda Hamiltoni nägu ja keha küll näha, kuid kuulda on tema tegelaskuju Sarah Connori häält. Näitlejannal on ilmselgelt hea meel oma kuulsat rolli kas või väheke taaselustada: «Olen õnnelik, sest Sarah oli vaimustav tegelaskuju. Üks karm ja tugev naine.»