SAADETI PENSIONILE: Marje Metsur teenis teatrit 44 aastat. Nüüd teater tema teeneid enam ei vaja.
Inimesed
10. juuni 2009, 00:00

Marje Metsur: «Sain koondamisteatest kohutava šoki!» (126)

«Minu jaoks on see nii kohutav šokk, et ma ei ole võimeline rääkima. Teade meie koondamisest tuli nagu välk selgest taevast. Kogu aeg räägiti, et kedagi ei vallandata. Aga ikkagi… Jah!» ohkab Linnateatri näitleja Marje Metsur (67), kes koos kolleegide Ene Järvise (61) ja Ago Rooga (63) peab sügisel oma garderoobist välja kolima.

Majandussurutis ja teatri eelarve kärpimine kuni 40 protsenti võtab oma. Eelkõige lööb see valusalt neid vanemaid näitlejaid, kel pole teatris enam piisavalt rolle.

«Jalutan praegu siin Vargamäe kuplite vahel ja korjan põllulilli. See rahustab,» ütleb Linnateatri staažikas näitleja Marje Metsur pisaratega võideldes. Õhtul on etendus «Wargamäe Wabariik», kus ta mängib Pearu naist lambasihvrit. Kuidas näitlejatar selle teadmisekoormaga mängida suudab? «Ma suudan kõike. Ma olen ju näitleja. Veel olen näitleja. 29. septembrini palgalehel. Ja siis…. Õudselt raske on…» katkeb Metsuri hääl.

Terve ajastu saab otsa

Viimast korda astubki Metsur publiku ette «Wargamäe Wabariigi» viimases etenduses 27. juunil – täpselt oma sünnipäeval.

Ka Ene Järvis tunnistab Õhtulehele, et teade töösuhte lõpetamise kohta sadas talle kaela ootamatult. «Ma ei olnud selleks valmis. Aga ma ei tahaks sellest praegu pikemalt rääkida, sest ma pole praegu üldse mitte heas vormis,» vabandab Järvis. «Ma ei leia, et ma oleks sellise sammu ära teeninud, ja ma katsun sellest olukorrast eluga välja tulla. Ongi kõik. Sest eluga välja ma tulen. Seda ütlen ma kõigile, kes leiavad, et paras talle,» ei püüagi näitlejatar varjata oma kibestumist, et ka tema nii järsku üle parda heideti. «Ma siiski väga loodan, et rollilepingud jäävad alles,» ütleb Järvis väga vaikselt. Praegu teeb ta kaasa kahes Linnateatri lavastuses.

Ago Roo ei soovi samuti lepingu lõpetamist pikemalt kommenteerida. «Ma ei taha sellest rääkida,» on ta napisõnaline. Roo tunnistab vaid, et tulevik on tume, ja mis teda ees ootab, ta ei tea.

Marje Metsur tuli teatrisse lavakooli II lennust 1965. aastal. lahkumisega saab otsa vana Noorsooteatri epohh. Tema kontol Linnateatris on

ligi 40 rolli, mille seast kerkib eredalt esile Olga kuju Mati Undi lavastatud «Rästiku pihtimuses».

Jäävad veel Ots ja Vannari

1968. aastal konservatooriumi lavakunstikateedri III lennu lõpetanud Ago Roo tuli Rakvere teatrist Linnateatrisse 1978. aastal ja temagi nimel on 40 osatäitmist.

Ene Järvis, kes lõpetas lavakooli IV lennu 1970. aastal, töötab samast aastast Linnateatris ja samuti teinud kaasa ligi 40 lavastuses.

Aasta anti veel armu Helene Vannarile (61) ja Andres Otsale (64). «Jah, meil on veel aastane leping, eks siis näeb, mis tuleval aastal saab,» ütleb Andres Ots. Kas Otsale ja Vannarile halastati sellepärast, et neile jagub rohkem rolle, Ots kommenteerida ei oska ega taha.

Teatri avalike suhete juht Kristiina Garancis püüab loosse tuua sisse ka helgemat poolt. «Keegi pole ju neid näitlejaid koondanud. Nendega lõpetati lihtsalt leping. Rollilepingud jäävad ju alles ning Ene Järvisel ja Ago Rool on mõlemal praegu teatris paar lavastust, kus nad kaasa teevad. Ja kui aasta-paari pärast majanduslik olukord paraneb, pole välistatud, et nad uuesti lepingu peale tagasi võetakse. Või siis rollilepingu peale, kui neid mõni lavastaja oma töös soovib kaasata.»