Lemmiklaulusaates laulis «Koidu» eesti rahva südamesse Oliver Timmusk. Foto: tairo lutter
Inimesed
26. mai 2009, 00:00

"Koit" aitas Ilvese presidendiks (19)

Eestlaste lemmiklauluks valitud Tõnis Mägi lugu "Koit" on kõlanud nii reklaam- kui ka pilalauluna.

l 1995. aasta riigikogu valimistel oli Isamaa ja ERSP liidu valimisloosungiks sõnapaar "Valguse võit!". Valimiskampaania käigus lasti välja ka CD isamaaliste lauludega. Plaadil, mille ümbrisel ilutses repro Jüri Arraku maalist "Jüri võitlus lohega", oli teiste lugude hulgas ka Tõnis Mägi "Koit". Muide, Isamaa ja ERSP liit sai toona riigikogus kaheksa kohta.

l 2005. aasta sügisel – samal ajal kui parteid meelitasid inimesi kohalike omavalitsuste valimistel just nende poolt hääletama – jooksis televiisoris reklaam, mis näitas tuletornis piipu popsides vaadet imetlevat meest, taustaks kõlas "Koit". Reklaam, mille tonaalsus oli äravahetamiseni sarnane valimisreklaamiga, tutvustas hoopis mobiilsideoperaatorit Bravocom.

l Presidendivalimiste päeval, 23. septembril 2006 toimus Estonia kõrval toetuskontsert "Laulame Ilvese presidendiks". Hannes Rummi, Jaan Elgula ja Mihkel Raua korraldatud väikese laulupeo kulminatsiooniks kujunes Tõnis Mägi esitatud "Koit", mille vaheosas vannutas laulja: "Et ei muutuks Eesti punaseks / et ei muutuks Eesti punaseks / jääks ikka sinimustavalgeks."

l 2002. aasta Viljandi folgiks valmistudes tuli Gaute Kivistikul (tuntud kui Rohke Debelakk) pähe mõte parodeerida bändiga Minu Isa Oli Ausus Ise kuulsat laulu "Koit". Kivistik helistas Tõnis Mägile ja serveeris delikaatselt: "Kuule, istu, me tahame ühte su lugu ringi teha..." Lugu lõppes sellega, et Mägi pani folgil kokamütsi pähe, võttis kulbi kätte ja laulis ise: "On toit / jumalik toit / tema lõhn / äratab maa / kiir / on keedupott / Koduanttilast / meile tulnud postiga / nõud, ühised nõud..." ja lõpetuseks: "Õige toit on pekk / seapekk ja keedekaal" (tähenduses: keedetud kaalikas – R. K.).

l 2008. aasta öölaulupeol plaksutati Tõnis Mägi veel kord "Koitu" esitama. Mägi kuulutas naastes: "Mitte keegi ei võida meid, kui me oleme niimoodi koos. Mitte keegi! Ainult niimoodi me oleme tugevad. Ärge unustage seda, sõbrad!"