Inimesed
22. mai 2009, 00:00

Masenduses Depeche Mode’i Eesti fännid: kõik on mokas, nii puhkus kui ka kontsert! (6)

 

"Vererõhk tõusis ikka väga, kui kuulsin seda uudist. Kõik plaanid on nässus!" reageeris tuuri katkestanud Depeche Mode’i Riia kontserdi ärajäämisele üks Eesti Depeche Mode’i fänniklubi liige. "Tunne on nagu lapsel, kelle sünnipäevapidu vihma tõttu ära jääb," nukrutses teine.

Riiga Depeche Mode’i kontserdile kibelnud Eesti fännid said kolmapäeval rusuva uudise. Laulja Dave Gahan pole hiljutisest haigestumisest kosunud ja esinemine 25. mail Riias Skonto staadionil jääb ära. Samuti jääb ära ka Varssavi ja Vilniuse kontsert. Juba eelnevalt on tühistatud Ateena, Istanbuli, Bukaresti, Sofia, Belgradi ja Zagrebi staadionikontsert.

Baltikumi kontserdi korraldaja FBI Concert Club soovitab kõigil pileti ostnutel see alles hoida. "Täpsemaid uudiseid võimaliku asenduskuupäeva kohta lubab bänd järgmisel nädalal," teavad korraldajad. Eestis on müüdud tuhatkond piletit Riia, mõnikümmend ka Vilniuse kontserdile.

Fännide puhkus kontserdi järgi

16 aastane Depeche Mode’i Eesti fänniklubi on bändi viimastel tuuridel oma bussiga saatnud ja asutanud ansambli auks Tallinnas koguni kaks baari, millest ühes on iidolid ka mitu korda käinud ja koos Eesti fännidega pidutsenud. Nagu 2001. ja 2006. aastal, plaaniti tänavugi ette võtta neljapäevane road trip ehk ringreis Depeche Mode’i Riia ja Vilniuse kontserdile. Ettevõtmise tarbeks oli broneeritud 46kohaline buss ja ööbimine kahes hotellis, pakett maksis 1850 krooni.

"Vererõhk tõusis ikka väga, kui kuulsin seda uudist. Nii minu kui ka teiste kõik plaanid on nässus. Sai töö juurest nädal puhkust küsitud ja ämmagi nõusse, et ta last hoiab. Veel hullem on mu sõbral, kes töötab Saksamaal. Ta võttis spetsiaalselt kaks nädalat puhkust, et siia kontserdile tulla. Nüüd on tal kõik mokas – nii puhkus kui ka kontsert," pajatab pettunud fänn.

"Eks tuleb hotelli reserveeringuga midagi ette võtta ja töölt saadavad tervisepäevad ära jätta. Kõige olulisem on muidugi, et Dave terveneks. Jama lugu oleks, kui Dave enam kunagi ei esinekski," ahastab kolmas. Fännid kahtlevad, kas Depeche Mode’i asenduskontsert saab toimuda enne järgmise aasta veebruari – siis on bändil niikuinii Venemaale asja. Tuurigraafik on lihtsalt nii tihe, et usutavasti tühistatud kontserdid varasemale ajale ei mahu.

Kui foorumis kaaluti kontserdi asemel Riia veepargi ja loomaaia külastamist, siis fänniklubi presidendi Rando Petersoni sõnul ainuüksi see rahuldust ei pakuks: "Ei, see on praegu edasi lükatud senikaua, kuni järgmine info tuleb."

Teadmatus on fännid marru ajanud

Pärast esimesi uudiseid tuuri katkestamisest pidasid fännid üle kogu maailma pöialt, et nende iidol kiiresti paraneks. Kuid uudist Gahani tervise taastumisest ei tulnud ega tulnud. Teadmatus kombinatsioonis kuulujuttudega ka edaspidiste kontsertide ärajäämisest tekitas Depeche Mode’i ametliku lehekülje fännifoorumis paksu verd. Kui moderaator manitses, et uudiste puudumise pärast ei tohi viriseda ning alusetuid kõlakaid levitada, põrutas Iirimaa fänn: "Kas meil pole õigust uudiste puudumise pärast pahameelt väljendada? Fännid, kes on bändi nägemise eest kõvasti maksnud, peavad ehk lennuki- ja hotellibroneeringuid ära ütlema."

Keegi tulihingeline fänn Janusz kurtis: "Olen maksnud lennuki eest 300, auto parkimise eest 60, endale ja pruudile

Gdynia–Varssavi rongipiletite eest 50 eurot. Lootsime veeta Poolas kena puhkuse koos DMi kontserdiga, ja nüüd pole muud kui hunnik kuulujutte. Võiks õige ametliku avalduse teha. Kui jääb ära, siis jääb, aga oleks lihtsalt kena teada, eks."

Mõistagi on austajad mures ka Gahani tervise pärast. "Praegusel juhul tahavad fännid tõesti teada, kuidas Dave’il läheb," kirjutab Inglismaalt pärit Cherrybomb. "Olgu kas või sõnum, et ta on endiselt uuringutel või kosub kodus või ükskõik mis."