NÄITLEJA PROOVIB KÄTT FILMI-STSENARISTINA: Stsenaariumide kirjutamisel ammutab Eesti Draamateatri näitlejanna Maria Avdjuško ideid otse elust enesest. Foto: Daisy Lappard (Naised)
Inimesed
21. mai 2009, 00:00

Maria Avdjuško murrab Hollywoodi (24)

Näitlejanna Maria Avdjuško (40) on murdmas Hollywoodi filmitööstusse – küll mitte näitlejana, vaid filmistsenaristina. Sügisel peaksid algama filmi, mille Maria kirjutatud stsenaariumi töönimeks on «Garjatšije estonskije parni», võtted.

Tegelikult on Maria viimastel aastatel kirjutanud teatris näitlemise kõrvalt juba mitu filmistsenaariumi. Viimane neist, töönimega «Garjatšije estonskije parni» («Kuumad eesti poisid») põhineb venelaste seas eesti meeste kohta ringlevatel lugudel. Maria sõnul lähevad mõningad kohad veel käsikirjas ümberkirjutamisele, kuid loo pealiin on paigas. Lugu räägib kolmest eesti mehest ja ühest siin elavast neegrist, kes võtavad kätte ja lähevad Sotši olümpiamängude ajal seal lähedal asuvasse eesti külla endale eesti naisi kaasadeks otsima, sest kodumaised naised arvavad eesti meestest halvasti ja pigem viskuvad inglastest poissmeeste kaela.

Maria: kindlat pole tänasel päeval miskit

Stsenaarium on juba Hollywoodi filmitööstusele maha müüdud ning võtetega loodetakse alustada tänavu sügisel. Leping on allkirjastatud stuudio Twenthy Century Fox ja Sony Venemaa esinduse ning Maria Avdjuško, Kristian Taska ja produtsent Juhan Saul Grossi vahel. «Aga ega väga kindlat pole tänasel päeval miskit,» tunnistas Avdjuško, viidates majandussurutisele. «Ja filmitööstus on üleüldse selline, kus mõne projekti käivitamine võib teinekord võtta kümme aastat,» lisas ta.

Avdjuško sõnul toimuksid võtted suures osas Eestis. «Siis jääks ka suurem osa raha siia,» põhjendas ta seda valikut.

Filmi produtsendi, Maria abikaasa Kristian Taska sõnul on projekti taga suuresti sama meeskond, kes on toonud ekraanile linateosed nagu «Hitler kaputt!» ja «Armastus suures linnas». Viimases mängisid peaosi ka tuntud näitlejad Aleksei Tšadov ja Ville Haapasalo, kes Taska sõnul suure tõenäosusega hakkavad mängima ka filmis «Garjatšije estonskije parni». Ville Haapasalo on eestlastele arvatavasti enam tuntud filmist «Kukulind».

Stsenaariumi kirjutamine viis tülideni

Ajakirjale Naised on Avdjuško rääkinud, et stsenaariumi arendus kestis kokku aasta ning see oli tohutult raske ja pikk teekond: «Kuid loodan, et see tasub end igati ära. Ka emotsionaalselt. Tegin Draamateatris tohutult raskeid «Sügissonaadi» proove.

Öösel istusime Kristianiga arvuti ääres ja kirjutasime. Läksime pidevalt tülli, mina valasin pisaraid ning arvuti lendas ühest toa nurgast teise. Lugu sündis läbi tohutute perekonnatülide.»

Avdjuško ja Taska üheks koostööpartneriks on Juhan Saul, kes Maria sõnul kaasati tänu tema headele Venemaa sidemetele (Saul on aastaid elanud Moskvas).

Aprillis aga kirjutas Eesti Ekspress Juhan Saulist kui filmiprodutsendist, kelle käe all pole veel materialiseerunud ükski projekt.