Eestlased MoskvasFoto: Erakogu
Üritused
10. mai 2009, 13:52

Olukorrast Moskvas: Urban Symphony harjutas enne proovi Sandra toas

Kui eile oli Eesti eurodelegatsioon Moskvas võidupäeva paraadi pealtvaatajate seas, pole täna enam ringivaatamiseks kuskil mahti. Päev tuleb eurolaulikutel töine ning õhtu pidune.

Urban Symphony tšellist Johanna Mängel kiidab päevi Venemaa pealinnas ülivõrretes. "Kõik on väga hästi. Ilm on soe, päike paistab kogu aeg ..." pajatab ta Õhtulehele olukorrast rindel.

Eilsesse jäi Urban Symphony esinemine Moskva ajaloolise Maneeži näitustekompleksis, kus toimus pidu ja pillerkaar Kreeka-Küprose auks. Samas tähistas Moskva Suure Isamaasõja võidu aastapäeva traditsioonilise massiivse sõjaväeparaadiga. Ka Eesti eurotiim oli pealtvaatajate seas.

See, et nende pea kohalt igasugune lennundustehnika üle lendas ning meeletu inimmass pungil silmil sõduriparaadi jõllitas, pani eestlasi ennekõike hämmelduma. "Tanke ja kõike oli nii tohutult palju," sõnab Johanna. "Oli tunne, nagu oleks üks kohalikest – uhke tunne kohe. Rahvas juubeldas, kuni selleni välja, et mõned hullumeelsed ronisid kioskite otsa ja majakatustele – nii suur kaasaelamine lihtsalt."

Teadupärast iseloomustavad Eurovisioni pea sama ranged turvameetmed nagu olümpiamängude aegu. Olimpiiski spordikompleksis tagab korda 800 korrakaitsjat. Johanna kinnitab, et nemad millegi eest hirmu tundma ei pea: "Me omapäi väga ei liigu siin ringi, meil on buss, mis viib meid punktist punkti. Ja miilitsad on siin iga nurga peal. Mingisugust ohtu pole!"

Viiulipiigad on pärast eilset ka täna pillimängu teinud. Omavahel harjutatakse hotellitoas. "Me mahutame ennast neljakesi Sandra tuppa, võtame pillid ja noodid välja ning harjutame," kirjeldab Johanna. "Loodetavasti naabrid ei pahanda ..."

Ehkki suurel eurolaval tuleb muusika fonogrammilt, vaid lauljahääl kõlab otse, lubavad Urban Symphony pillimängijad endast kõik anda. "Me ikka mängime täitsa ausalt kaasa," tunnistab Johanna. See-eest on piigadel lava peal lisakohustusi: tuleb kaameraid jälgida ja iga hetk kõigeks valmis olla. "See on täielik tähelepanutreening," ütleb Johanna.

Pärast tänast riietega lavaproovi järgneb tavapärane pressikonverents. Õhtune kava näeb ette suursugust pidu euroklubis, kus toimub Legends of ESC in Russia Eurovisioni lauluvõistluse avapidu.

Urban Symphony elust Moskvas vaata lisaks plaadifirma Moonwalk Twitterist. Eluolust Moskvas saab lugeda ka Mari-Leen Kaselaane Eurovisioniblogist.