Inimesed
7. mai 2009, 00:00

Toomas Lunge: vabakutselisena jõuad rohkem rabelda

"Väiksemad kultuurimajad ütlesid, et neil on aprillikuusse juba üks kontsert planeeritud, ja kui teie – Toomas Lunge ja Indrek Kalda – kah veel tulete, ei saa me kummalegi kontserdile kedagi," tunnistab Toomas Lunge, et masu hiilib salakesi ka professionaalsete pillimeeste uste taha. Aga vabakutselised peavadki rohkem rabama.

2008. aasta kevadel otsustas teater Vanemuine mitte pikendada muusikalise kujundaja Toomas Lungega sõlmitud töölepingut. No et sellist ametimeest pole enam vaja – lavastajad tulevad koos oma kontseptsiooni, muusika ja muusikutega.

Kuidas kasvava majandussurutise tingimustes töötuks jäämine professionaalsele pillimehele mõjub?

"Kui sul on nii-öelda töötu märk küljes, jõuad sa tunduvalt rohkem rabelda," teab Lunge. "Kui sa oled ühe konkreetse tööga seotud, on sul aega rohkem – sa ei pea nii palju erinevate asjade peale mõtlema."

Praegu sätib ta muusikat 2009. aasta tantsupeoks, esineb tellimist mööda Justamendi ja Lindpriidega ning kahekesi Indrek Kaldaga. Veel mängib ta eelmisel neljapäeval Vanemuises lavale tulnud tükis "Kaunimad hetked Su elus"... Toomas Lunget.

Juba eluajal endanimelise rolli saanud pillimees Lunge teab, et praegune kriis pole võrreldav 1990. algusaastate majanduslangusega, kui ansamblid lagunesid, festivalide traditsioon hääbus, pillimehed kadusid laevadele ja Eestist. Aga üldjuhul saadi toonagi hakkama. Loodi koguni uusi töökohti.

Lunge: "1992. aasta märtsiks oli Justament pannud endale kinni linnahalli stuudio, pidime hakkama plaati tegema. Ühel päeval siis otsis Erki Berends mu üles, et: "Kuule, mul on kaks uudist. Asi on selles, et me teeme linnahalli stuudios ühe raadio, nii et seda stuudiot märtsikuust enam kasutada ei saa. Vähemalt nendel aegadel, mis teil olid salvestamiseks kokku lepitud. Hea uudis on aga see, et ma kutsuks sind KUKUsse tööle. Et peaks tegema kõllid ja õudselt oleks vaja, et keegi tooks musa kokku, et Raua Miku juba on, Saatpalu on ka, et kui teie Jansaga (Jaan Elgula) tooksite samuti oma plaadid..."

Ja nii läkski! Kusjuures plaat tehti kah valmis: päeval töötas stuudio ruumides kella 6–23 raadiojaam, aga öösel sai salvestada.