PESEB: «See oli pikk passimine ja ootamine,» jutustab Urmas Tartes fotojahist, mille finaalis putukas ennast rahulikult pesema hakkas. Foto: Urmas Tartes
Inimesed
21. aprill 2009, 00:00

Kümblev kiilassilm on aasta parim loomaportree

"Ma sain teha päris pika seeria, kuidas ta hakkas ennast kasima," meenutab Urmas Tartes fotosessiooni kiilassilmaga. Selle üks kaader tõi piltnikule konkursil "Looduse aasta foto 2009" loomaportreede kategoorias esikoha.

Kiilassilm on see läbipaistvate tiibadega suvel roheline, talvel kahvatu, jõuluajal puha punane putukas, kes tuleb sageli inimese kodudesse talvituma. Küll satub ta majja ahjupuude vahele pugenuna, küll trügib ise aknapraost katuse alla. Juhtub elamine jahedapoolsem olema – kanget kuuma see loomake ei armasta –, askeldab kiilassilm talv läbi toas oma putukaasju ajada.

Ka see tänavusel loodusfotokonkursil parimaks tunnistatud loomaportree on üles võetud tubastes tingimustes, inimese juurde tulnud putukast. Mis ei tähenda, et looma pildistamisel tavapärane varitsemine ja hiilimine ära oleks jäänud.

"See oli pikk passimine ja ootamine," jutustab Urmas Tartes fotojahist, mille finaalis "tekkis moment, kus mul oli võimalus teda silmast silma jälgida: kus ta hakkas rahulikult ennast pesema ja näitas oma ilusaid läikivaid silmi!"

Foto, kus kiilassilm on parajasti puhastamise käigus ühe oma tundlatest ette painutanud, püüdis Tartes kaamerasse väga lähedalt: objektiiv oli modellist kõige rohkem nelja sentimeetri kaugusel.

Konkursile "Looduse aasta foto 2009" laekus tänavu rohkem kui 12 000 fotot 1409 autorilt. 15 parimat pilti välja selgitanud žüriid juhtis Rein Maran.

Grand prix’ pälvis Jarek Jõepera lumise ja uduse talvemaastiku eest.