Inimesed
14. aprill 2009, 00:00

Gorbatšov kupatas KGB agendid Stallone’i juuri otsima (13)

Hollywoodi staari vanavanavanemad on pärit Odessast!

Sylvester Stallone’i suguvõsa on pärit sellestsamast kurjuse impeeriumist, mida ta Rocky ja Rambona lammutada üritas, kirjutab Daily Mail. Filmikuulsuse ekstsentrilist ema Jackiet abistas suguvõsa juurte leidmisel Mihhail Gorbatšov ise.

Jackie Stallone’i juuditarist isaema Rosa Leibovitš pages 1888. aastal Tsaari-Venemaalt oma mehe ja kahe pojaga USAsse, kirjutab Daily Mail. "Mul on temast fotod, kus ta riiki saabudes tohutult elegantne välja näeb," räägib 87aastane Jackie, kes on käinud arvukatel ilulõikustel nagu tema maailmakuulus poegki. "Aga mulle ei turgatanud kordagi pähe, miks vanaema Rose nii kehva inglise keelt räägib."

Perekonnanime Labovichiks ja eesnime Rose’iks muutnud vanaema suri, kui Jackie oli kuuene. Teismelisena nõudis tüdruk, et tema isa John ja onu Louis oma pere päritolust räägiksid. "Ma peaaegu sundisin neid üles tunnistama, kust nende vanemad tulid – ja selgub, et Venemaalt. Nad kõik tahtsid oma minevikku unustada." Alles aastaid hiljem sai Jackie Stallone teada, et tema suguvõsa oli väga rikas olnud. "Neil olid kangavabrikud, mis kõik põletati maha."

Mamma Stallone koostas Gorbale horoskoobi

Oma esimese reisi Nõukogude Liitu võttis Jackie Stallone ette 1980ndate keskel pärast oma poja propagandamaigulise "Rocky IV" väljatulekut. Filmi haripunktis kutsub vene poksija seljatanud Rocky Nõukogude spordifänne üles muutustele – ja saab kõrvulukustava aplausi osaliseks.

Ida-Lääne naiste poksivõistluse "Stallone Rockets Moscow" raames Moskvasse saabunud Jackie sõbrunes Gorbatšoviga ning sai koguni kutse riigijuhi datša’sse. See kõlaks lausa anekdootlikult, kui Venemaa praeguse presidendi kantseleist poleks Daily Mailile kinnitatud: "Proua Stallone ja Gorbatšov on kohtunud. Gorbatšov aitas tal oma suguvõsa juuri otsida."

Toonane Nõukogude Liidu liider palus astroloogi ja ennustajana tuntud Jackie’l endale horoskoobi koostada. Vastutasuks lubas ta abistada Stallone’isid sugulaste otsimisel. "Mihhail kutsus kohale KGB agendid. Lõppude lõpuks on KGB endiselt maailma parim luureteenistus."

Peagi selgus, et Jackie Stallone’i vanavanemad olid USAsse pagenud Odessast. Ukrainas elab tänini Rosa Leibovitši õe Jevdokija ehk Jackie Stallone’i vanatädi lapselaps Valeri Kravtšenko.

Ukraina sugulane tiriti KGBsse

56aastane Kravtšenko on Ukraina üks jõukamaid ärimehi, kes kommunistliku süsteemi kokku varisedes asutas kogu Nõukogude Liidu esimese erabensiinijaama. Nüüdseks on ta naftaärist taan-

dunud ning peab Odessas neljatärnihotelli Mozart ja ilukliinikut. Kui keegi Sergei-nimeline tšekist ta 1980ndate keskel KGB kontorisse kutsus, sõelusid Valeri püksid püüli. Kui ta aga tutvus Jackie-nimelise naisega, kes esitles end Sylvester Stallone’i emana ja nimetas end Valeri sugulaseks, arvas mees, et see peab olema mingi nali. "Siis aga mõistsin, et Jackie ja salateenistuse mees mõtlesid kõike täiesti tõsiselt!"

Üheskoos suutsid Jackie ja Valeri suguvõsa harud kokku klapitada. Ilmnes, et Jackie vanaema Rosa oli pärit jõukast juudi perest. Tema isa hukkus ilmselt kuritegelikult süüdatud laos, kus ta oma siidikangaid ja importseepe hoidis. Rosa abikaasa Charles oli õmblusmasinafirma Singer esindaja. Nad olid väga heal järjel, isegi lastel olid oma teenijad. Ent pere sattus koos teiste juutidega 1886. aastal Odessa pogrommi küüsi ning oli sunnitud pagema, jättes maha kolm maja moekal Staroportofrankoskaja tänaval. Rosa perele olid kuulunud majad number 7, 9 ja 11. 1952. aastal sündinud Valeri Kravtšenko kasvas üles majas number 5, mis ime läbi oli suguvõsale alles jäänud.

Valeril on kaks kaunist blondi tütart – Viktoria, 24, ja Svetlana, 29. Ta on lahutatud ja tal on uus elukaaslane. "Märkasin juba aastaid tagasi, et paps on Sylvester Stallone’i nägu, iseäranis silmade poolest," naerab noorem tütar, kes tegutseb ühe isa firma juhina. "Aga tollal paps ainult naeris."

Tõepoolest, Valeri on Sylvester Stallone’iga silmatorkavalt sarnane – brünett, tugevate lõuapärade ning nukralt vildakate silmadega. Jackie nimetab teda oma kolmandaks pojaks.

62aastane Sylvester on sugulaste leidmise üle rõõmus ning kavatseb suvel ette võtta reisi Odessasse. "Tunnen, et mu iseloom ja geenid on pärit ema poolt, mitte mu itaallasest isalt," ütleb action’i-staar. "Nii et aitäh, Odessa!"