Foto: Topfoto/Scanpix
Inimesed
11. aprill 2009, 00:00

Torino surilina – kas ristil surnud Kristuse portree? (1)

Kas kuulus Torino surilina on tõepoolest seesama palakas, millesse mähiti ristilt alla võetud Jeesus Kristuse surnukeha? Teadlased kinnitavad, et surilina-mees suri tõepoolest ristil, peas okaskroon.

Torino surilina on tükk vanaaegset linast kangast, 4,36 meetrit pikk, 1.10 lai. Riie on kootud käsitsi, kolm-ühele kalasabamustriga koredast lõngast, mis kedratud Lähis-Idas või Vahemeremaades kasvanud linast.

Kui seda 2–3 meetri kauguselt vaadata, ilmub nähtavale ähmane mehekujutis. Lähemalt või kaugemalt pole seda näha. Selle järgi, kuidas esi- ja tagapoole kujutised pea kohal peaaegu kokku puutuvad, võiks järeldada, et riiet on mähitud piki surnukeha – jalgadest peani ja uuesti jalgadeni.

Silma torkavad tumedamad punakaspruuni värvi vereplekkide sarnased märgid. Plekid on selgelt näha randmetel ja jalalabadel, just seal, kus Rooma-aegse ristilöömise korral võinuks ohvril tekkida veritsevad haavad. Vigastused on näha ka pealael, näol ja keha ühel küljel, samuti paistab surilinakujutisel mitukümmend väiksemat haava seljal.

Seljal ulatub kitsas kontuurjoon mehe pikkadest juustest alla abaluude vahele – see võib olla jäljend hobusesabasoengust, mis oli Jeesuse-aegses Palestiinas juudi meeste tavaline soengumood. Mehe kahte lehte seotud habe järgib tolleaegset varakristlaste (natsareenide) moodi.

Kelle kujutis on surilinal?

Loomulikult ei suuda keegi iial tõestada, et Torino surilina oli mähitud ümber Jeesus Kristuse. Küll aga on uuringud tõestanud, et surilinal on tõelise inimese, piitsutatud ja ristilöödud mehe kujutis ja et tegu pole kunstniku loominguga: plekid sisaldavad hemoglobiini ja vereseerumi valku albumiini.

Analüüsid ja arvutitöötlus näitasid, et kujutisel on pikakasvuline (177–187 cm) mees, keda on risti löödud. Ta randmetel ja jalalabadel on naeltest jäänud veritsevad haavad, rindkere paremalt poolt läbi torgatud, selg piitsahoopidest puretud ning parem õlg hõõrutud marraskile otsekui millegi raske kandmisest.

Mehe peas on palju pistehaavu, samasuguseid nagu tekitab ihusse surutud okaskroon; ühel põsel võib märgata silmatorkavat muljumishaava; rindkere õõs on välja venitatud – ristilöömisel on lämbumine tavaline surmapõhjus.

Surilina-meest on piitsutatud, peksmisriistaks Rooma flagrum, haruline piits, mille iga piu otsas oli hantlikujuline metallotsak.

Tänu 3D-projektsioonile osutus võimalikuks hinnata surilina-mehe rahvust – füüsiliste näitajate poolest on tegemist inimtüübiga, keda võib leida sefaradi juutide ja araabia ülikute hulgast.

Kuidas kujutis surilinale tekkis?

Siiani pole teadlased suutnud seletada, kuidas kujutis surilinale tekkis. Ühegi teadaoleva vahendiga ei ole võimalik tekitada linale kõrgresolutsioonis fotograafilist näokujutist.

Teaduse vaatevinklist on põhiprobleem selles, et kui mõne asja saaks füüsika abil ära seletada, siis poleks see seletus keemikute silmis paikapidav. Ning vastupidi. Ent surilinal oleva kujutise adekvaatseks tõlgendamiseks peaks seletus paika pidama füüsika, keemia, bioloogia ja meditsiini seisukohast. Praeguseks pole niisuguse seletuseni jõutud. Enamgi veel – keemikud ja füüsikud pole suutnud siiani seletada, mis nähtust Torino surilina endast üleüldse kujutab.

Teadlaste üksmeelse arvamuse järgi tekitas kujutise miski, mille tulemuseks oli oksüdatsioon, veestumine ja riide struktuuri muutumine. Neid muutusi saab laboris keemiliste ja füüsikaliste protsesside käigus taasluua. Sama tüüpi muutuse võivad linases riides esile kutsuda väävelhape või kuumus. Ent pole olemas ühtki teadaolevat keemilist ega füüsikalist meetodit, mis suudaks selgitada kogu kujutise teket. Samuti ei suuda ükski füüsikaliste, keemiliste, bioloogiliste ja meditsiiniliste tingimuste kombinatsioon anda seletust kujutise, veel vähem selle konkreetsete detailide tekke kohta.

Pildi joonistas surilinale energia?

Mitu uurijat arvab, et Torino surilinal lebanud keha pidi levitama paari sekundi jooksul ülitugevat kiirgust. Keemiaprofessor Alan D. Adler on kindel, et kujutis sai surilinale tekkida üksnes mingi tugeva energia kaasabil. Kuid ta ei oska sellele nime anda.

Füüsikalise keemia spetsialist Ray Rogers märkis: "Kujutise tekitas kiirgusenergiapurse – tõenäoliselt valgus."

Ühe teadushüpoteesi kohaselt võib täheldada surilina mõistatusliku kujutise ja fakti vahel sarnasust: Hiroshimale heidetud aatomipommi valguskiirgus tekitas kividele inimkujutisi. Nii on toodud näiteks ühele püsti jäänud hooneseinale tekkinud pintsli ja värvipotiga maalri kujutist.

Mis põhjustas surilina-mehe surma?

Surilina uurinud teadlased ja arstid kirjutaksid surmatunnistusse surma põhjuseks: südame ja hingamistegevuse peatumine tugeva kopsuturse, südamekahjustuse, vere- ja vedelikukaotuse, traumaatilise šoki ning ristilöömise tagajärjel.

Paranormaalsed vereplekid

Teadlased on leidnud surilinaplekkidelt ehtsa vere jälgi, järelikult pidi verine surnukeha linaga vahetult kokku puutuma. Samas on palakal selgete piirjoontega plekid neljal eri perioodil olnud verejooksudest, kõik laiali määrdumata – seega pidi ka nende teke olema paranormaalne nagu kehakujutiski.

Artikli koostamisel on abiks olnud Franc C. Tribbe’i raamat "Kas Jeesuse portree? Torino surilina lugu", kirjastus Olion, 2008.