Inimesed
4. aprill 2009, 00:00

Morna – milline see päriselt välja näeb? (17)

"Käisin just eelmisel suvel otsimas uusi võttepaiku ning inimesed on päris lahked lubama oma elamist või korterit võteteks kasutada. Pole probleemi," ütleb "Õnne 13" peakunstnik Annely Pahman, kelle asi on kodude leidmine Almale ja teistele õnnekatele.

"Tavaliselt jätan ma kirja, kas inimene lubaks oma kodu näidata, ning nõusoleku korral ta helistab tagasi. Pärast seda lähen ma kohale vaatama," selgitab "Õnne 13" peakunstnik Annely Pahman skeemi, kuidas seriaali tarvis uusi sobilikke võttepaiku otsitakse.

Kuusteist aastat ekraanil olnud kodumaisel tõsielusarjal on olnud võttepaiku üle 200 ning ühtegi seeriat pole filmitud paviljonis. Kõik need pikad aastad on kultusseriaali osi üles võetud tõelistes kodudes. "Ongi hea, et need kodud on nagu on, nad on nii ehedad ja elu nende sees on päris. Selles mõttes on korterites palju parem seriaali üles võtta kui mõnes tehislikus stuudios," nendib Annely.

Kus tegelikult asuvad nood õnnekate kodud ja ehedad elamised? Kus on üles võetud Alma, Mare ja Allani või Kristjani ja Laine elamine? Milline kirik on Morna kiriku prototüübiks? Missuguste tegelikkuses eksisteerivate kohvikute interjööre on seriaalis kasutatud ning kust võib leida Pinuse pansionaadi äratuntavat sisekujundust?

Iga Morna linna maja, asutuse või korteri taga on pärisehitis või -elamine.

Just nende leidmine ongi peakunstnik Annely Pahmani töö üks tahke. Et ta ise on elupõline nõmmekas, pole ime, et põhiliselt asuvad rohelise Morna linnakese eramud kas Nõmme, Rahumäe või Hiiu piirkonnas, mis oma väikemajade, linnaplaneeringu ja struktuuriga sobib suurepäraselt Morna linna markeerima.

Kus aga asub Morna linn ise, kuhu tuhanded eestlased end juba kuusteist aastat laupäevaõhtuti pooleks tunniks unustavad? Kus on oma kirik ja kõrts? Kultuurimaja ja turg? Linna- ja vallavalitsus ning raudteejaam, kuhu käisid kunagi rongid, aga millest nüüd on saanud bussijaam? Ja kus asub Õnne tänav, mis ristub Toominga tänavaga? Loomulikult on see virtuaalne Morna, tuttav seriaalist "Õnne 13", kuid kuhu igal nädalalõpul on teleri vahendusel asja peaaegu igal eestlasel. Justkui igaühel meist elaks seal sugulane, tuttav või siis vähemalt tuttava tuttav.

Morna linna tegemised on jõudnud isegi suhtlusportaali Perekool, kus innukalt arutatakse, kus see linn võiks ikkagi asuda ning milline linn võiks olla Morna prototüüp. "Kus see Morna linn asub üldse? Täitsa loll olen," küsib keegi Kägu.

Et pool tundi hiljem ise vastata: "Morna linna prototüübiks on Peedu. Seal elas Astrid Reinla." Keegi Punane siga arvab aga nii: "Morna on nagu Põltsamaa – Selver on, raamatukogu on, aga ka hotelli ja taksot seal on."

Nüüd on Morna linna plaan Õhtulehe lugeja ees. Stsenaristi Teet Kallase toel ja just sellise väljanägemisega, millist kujutleb karikaturist Andres Varustin.

Õnne 13

Morna linna kõige tähtsam maja, sest sealt saab alguse Morna ajalugu, millele pani aluse Astrid Reinla. Selles majas elas kingsepp Johannes, kes oli Morna üks värvikamaid kodanikke ja kandis ka Morna linna aukodaniku tiitlit. Seega on see maja isegi tähtsam kui vana kirik, mille aias kingsepp nüüd puhkab.

Ülakorrusel elavad praegu Allan (Raivo E. Tamm) ja Mare (Anne Veesaar) ning teises korteris Alma (Helgi Sallo).

Alumisel korrusel pesitsevad linnapea Palm (Lembit Ulfsak) ja tema tütar Ursula (Evelin Pang) ning teises korteris arhitekt Are (Ülle Lichtfeldt) oma pojaga.

Are korteris on muu hulgas kunagi elanud Pille (Külli Teetamm), Vaike (Anu Lamp), Georg Sumberg (Allan Noormets), Rain (Indrek Saar) ja Evelin (Marika Korolev).

Esimesed välisvõtted majast Õnne 13 tehti Nõmmel Kiige tänaval. "Nüüd pole seda maja enam olemaski," ütleb peakunstnik Annely Pahman. "Ning teine elamine, mille juurde me olemegi jäänud, asub Hiiul Sihi tänaval.

Alma esimene korter paiknes Metsa tänaval ning Johannes elas sama hoovi peal väikeses majas," selgitab Annely.

Alma nüüdne korter Sihi tänaval on juba kolmas interjöörivariant. Raivo ja Mare korteril on aga teine variant ning seda filmitakse Magasini tänaval.

Palmi korter asub Nõmmel Pidu ja Leina tänava nurgal. "Tegelikult elab seal meie produtsent Jüri Jaanuse ämm," täpsustab Annely. "Are elamist oleme filminud kahes korteris ja need mõlemad asuvad Läänekaare tänaval, ainult et paar maja on vahet."

Õnne 15

Selle maja põhielanikud on Kristjan (Väino Aren) ja Laine (Luule Komissarov)

Selles majas ehitasid endale teisele korrusele uhke korteri Sumbergid, kes saavad nüüd Mornas ööbida, kui nad Tallinnast siia käimas on.

Seda maja on seriaalis näidatud kahes variandis. "Esimene asub Rahumäel Raudtee tänaval. Seal tegime nii interjööri kui ka eksterjööri. Selles majas näitasime läbi väga paljude seeriate ka maja teise korruse remonti, mida siis Sumbergid tegid, et endale Morna linna elamine välja ehitada. Teine variant on nüüd Haava tänaval. See on üks tore kollane maja ja tasapisi oleme nüüd ka eksterjööri juba selle maja juurde toonud."

Õnne 31

See on Jaanuse (Ott Aardam) maja, mille ta ostis Jane (Maarja Jakobson) vanatädi käest. Sellesse majja on kolinud ka kohaliku kultuurimaja noor juhatajanna Cathriyen (Carita Vaikjärv), kes on lõpetanud Viljandi kultuuriakadeemia. Üüriliseks on ses majas kinnisvarahaldur Merilin (Hele Kõre)

"Tegelikult asub see maja Läänekaare tänaval, selle maja vastas, kus filmime Are korterit," kaardistab Annely maja asukoha. "Aga üüriliste Cathriyeni ja Merilini korterid asuvad hoopis Magasini tänaval."

Hotell/pansionaat Pinus

Pinus tähendab ladina keeles teatavasti mändi ja pansionaat on praegu suletud, sest majanduslangus on saabunud ka Morna linna. Selles majas on seriaali algusaegadel püütud isegi bordellindust arendada, aga väikelinnas kukkus see ettevõtmine läbi. Mingil ajal kuulus maja ärimees Laur Põdrale, hiljem oli Margna omanduses, nüüd kuulub aga ühele Tartu ärimehele.

Tegevdirektorina istub selles majas Ahven, kes aga pansionaadi edendamiseks palju ette ei võtnud, sest on nüüd hoopis rohkem huvitatud uue kiriku ehitamisest.

Pinuse kohvikus on askeldanud nii Alma kui ka Laine. Teet Kallase sõnul jääb Pinus bussi pealt tulijate tee peale, mistõttu pansionaadi kohvikust ka tihti läbi astutakse.

Pinuse välisvõtetes on kasutatud Nõmme sotsiaalkeskuse hoonet Sihi tänaval, sisevõtted on aga tehtud Stroomi hotellis. "Stroomi hotell on muidugi suurem, kuid me üritame jätta muljet, et Pinus on siiski väike pansionaat," täpsustab Annely. "Ning Pinuse vastuvõttu olme filminud hoopis Pääsu hotellis Mustamäel."

Turg

Seal müüb kartulit ja muud maakraami Jüri Kerges (Egon Nuter) ning aeg-ajalt külastab teda seal Ahven, kellele Jürka on truu sõber ja teener.

Turuna on seriaalis filmitud Keila turgu.

Vissi maja

See uhketornikestega maja asub Serva tänaval ja omaniku loaga oleme seda filminud nii seest kui ka väljast," ütleb Annely.

Üks korralik market

Seda oleme filminud Torupilli Selveris," täpsustab Annely. "Aga poodidest oleme kasutanud veel Nõmmel Pargi tänaval asuvat väikest poodi, mis praegu on küll suletud. Ning poodi oleme filminud ka Mustamäel Trummi tänaval."

Raamatukogu

Siin töötab Mare, kes algul oli raamatukoguhoidja, aga nüüd on edutatud juhatajaks. Aeg-ajalt käib ta haruraamatukogudesse miskeid raamatuid laiali tassimas. Seriaali keskne tegelane Mare on sattunud isegi portaali Perekool, kus innukalt arutatakse, kas Morna on tõesti nii suur linn, et selle raamatukogul on olemas ka oma harukogud. "Kuna Morna on vallakeskus, siis mõni külaraamatukogu võib ju kusagil olla," leiab keegi ses portaalis. Keegi Ahv aga lisab: "Nojah. Kuid Morna on linn, millel on ka linnapea. On olemas ka vald, mis on ümber Morna ja millel on vallavanem. Seega on väga kummaline, et linna raamatukogutädi peab kuhugi maale raamatuid viima sõitma."

"Raamatukogu me väljast polegi näidanud ja interjööris oleme kasutanud Mustamäe Sääse raamatukogu," selgitab Annely.

Mööblivabrik

Kuulus kunagi Laur Põdrale, kes aga mängukire ohvrina selle maha mängis. Nüüd kuulub Feliks Vissile (Tõnu Aav) ning seal toodetakse pinke ja toole. Oluline tööstus väikelinnas, sest annab meestele tööd.

"Selle hoone puhul oleme näidanud vaid kontorit, mis asub Männikul Puumarketis," ütleb Annely.

Johannese haud

Johannese hauda pole seriaalis tegelikult kunagi näidatud. Küll aga on televaatajad näinud, kuidas Laine parajasti surnuaiast tuleb ja Alma Johannese kalmu vaatama läheb.

Tegelikult on need kaadrid filmitud Kloostrimetsas velotreki lähedal, kus asub üks pisike, natuke räämas surnuaed. "Just sellisel surnuaial võiks olla ka Johannese hauaplats," leiab stsenarist Teet Kallas.

Vana kirik

Ses pühakojas oli pastorina tegev Allani klassivend Urmas (Ain Mäeots).

Kiriku kaadrid on filmitud Keilas.

Bussijaam

Tegelikult on see vana raudteejaam, sest kunagi käis Mornasse ka rong. Nüüd on aga sellest saanud bussijaam.

Raudteejama välisvaateks on seriaalitegijad kurnanud Kiisa jaamahoonet. "Oleme seda kasutanud väga vähe, kord või kaks," täpsustab kunstnik Annely Pahman.

Marsa/taksopeatus vana raudteejama lähedal

Kui vanasti sõitis Allan taksot, siis nüüd kihutab ta marsruuttaksoga Tartu vahet.

"Taksot sõitis Allan veel minu autoga," muigab Annely. "Aga selle taksopeatuse näitamiseks oleme kasutanud ühte väikest pargikest, mis jääb Magasini ja Veerenni tänava vahele."

Linna- ja vallavalitsus

Asuvad ühes hoones, linnavalitsus ühes, valla oma teises tiivas.

Selles majas sebivad ringi linnapea Uku Palm (Lembit Ulfsak), vallavanem Raivo Tiik (Veikko Täär) ja lihtsast linnavolinikust linnasekretäriks tõusnud Oliver-Sten Karjus (Taavi Teplenkov).

Välisvaateks on kasutatud Nõmme sotsiaalkeskuse hoonet, interjöör aga filmitud ETV maja kõrgeimal ehk juhatuse korrusel.

Tiina pubi

Selle avas ja selle omanik on Margna ning leti taga seisab Tiina (Viire Valdmaa). Tiina pubi on filmitud Hiiul ühes pubis.

Tiina pubi interjööris on kasutatud Hiiu Õlletuba.

Kohvik Tädi Anni juures

Sellenimeline kohvik asub Nõmmel Vabaduse puiestee ja Valdeku tänava nurgal. Samuti on seriaalis kasutatud Raudtee tänaval asuva kohviku Köök ja Kook interjööri.

Kultuurimaja

Selle juhataja on Cathriyen Uusmaa (Carita Vaikjärv).

Seriaalis on kasutatud Jõelähtme kultuurimaja puithoonet 30. aastatest.

Õmblusvabrik

Nõukogude ajal oli selles hoones Mornas õmblusvabrik, aga ühel heal päeval pandi see kinni ning väliseestlane Margna (Eero Spriit) rajas samasse elektroonikatehase, mille tootmise ta hiljem Taisse üle kolis. Nüüd on abielupaar Sumbergil plaan rajada sellesse hoonesse teeninduskeskus. Idee utsitajaks on tegelikult Evelin (Marika Korolev), sest Georgi vaevavad kõhklused, kas ta ikka suudab tolle keskuse üles ehitada.

"Õmblusvabrik peaks siiski asuma rohkem kesklinnas," naerab Annely, kui on heitnud pilgu Morna linna plaanile. "Väljastpoolt oleme seda korra näidanud. See on üks mahajäetud maja ja asub Nõmmel Serva tänaval. See on Flora vana maja."

Pangaosakond

Teller, kes mornalaste raha ühest pakist teise tõstab, on seal Pille (Külli Teetamm).

Filmitud Krediidipanga kontoris Nõmme keskuses.

Toominga tänav

Sel tänaval elab Lepiku Salme, salaviinamüüja, keda paraku need, kes Mornas ei ela, oma ihusilmaga näinud pole ja arvatavasti ei näe ka kunagi.