Pronksiöö rahutustel osalemise tagajärjel töö kaotanud mees hakkas näitlejaks ning mängib Eesti-teemalises filmis "Detsembrikuumus" ja seriaalis "Tuulepealne maa".Foto: Sergei Trofimov/Den za Dnjom
Inimesed
24. märts 2009, 16:24
Link videole!

Pronksiöö tõttu töölt kinga saanud mees mängib filmis "Detsembrikuumus" (25)

2007. aasta aprillikuus toimunud pronksiöö sündmuste käigus politseile vastupanu osutanud ja selle eest vallandatud vangivalvur Maksim Demidov osales nii filmis "Detsembrikuumus" kui seriaalis "Tuulepealne maa".

Ämari vangla valvur Demidov vabastati ametikohalt justiitsminister Rein Langi käskkirjaga, kirjutas 2007. aasta Den za Dnjom. Vallandamise ametlikuks põhjuseks oli distsiplinaarjuurdluse tulemus, mille järgi Demidov 26. aprillil, nägu rätikuga kaetud, Tõnismäel ahelikus seisis ja politseile teed takistas. Demidov jätkas vastupanu osutamist ka siis, kui politseinikud tema suhtes jõudu ja erivahendeid kasutasid.

Nüüd aga selgub, et Demidovist on saanud näitleja. Mehe nimi figureerib nii filmis "Detsembrikuumus" kui ka seriaalis "Tuulepealne maa".

"Detsembrikuumus" jutustab põnevalt ja ajastutruult 1924. aasta 1. detsembril Tallinna haaranud mässust ja kommunistlikust riigipöördekatsest ning noore armastuse katsumustest keset talveöist märulit. "Detsembrikuumuse" aluseks oleva kommunistliku riigipöördekatse ajaloolistest tagamaadest ning filmi valmimisest on ilmunud ka Tiit Pruuli koostatud artiklikogumik "MÄSS. Detsembrimäss. Aprillimäss". Tolles filmis on Demidovil kanda kõrvalosa, kus mängib Aksenti Kirikalit, kes küüditab Eesti riigi raha eest eestlaste küüditajate ülemust. 

"Tuulepealse maa" osas, mis räägib 1941. aasta 14. juuni massiküüditamisest ja 22. juunil puhkenud sõjast ning kannab nime "Klaasist riik", on samuti võimalik Demidovit näha. Seriaalis on Demidovi roll olla punane mässaja, kes taas linna lõhkuda saab.

"Tuulepealse maa" osa "Klaasist riik" saab vaadata SIIT.