ka aastaid hiljem kõige rängemategi saatusehoopide all. Foto: Outnow.ch
Inimesed
25. veebruar 2009, 00:00

Oscari-sadu pani "Rentslimiljonäri" lavastaja vedruna kargama

Vaid 14 miljoni dollariga valminud Briti "Rentslimiljonäri" Oscari-triumf – kaheksa kuldmehikest! – peegeldab filmi enda sisu: tee lootusetust seisust kuulsusele. "Vandusin, et kui see ime peaks eales täide minema, võtan selle vastu "Karupoeg Puhhi" Tiigri vaimus," seletas Oscari veidrat vastuvõtmist filmi eest parimaks režissööriks tunnistatud Danny Boyle.

Pühapäeva öösel Los Angeleses parima filmi Oscari ning veel seitse auhinda võitnud "Rentslimiljonär" ("Slumdog Millionaire") räägib Mumbai slummist võrsunud orvust Jamal Malikist (18aastane Dev Patel), kes vahistatakse, süüdistatuna pettuses India televõistlusel "Kes tahab saada miljonäriks?". Ent Malik tõestab, et teab vastuseid omaenda elukogemuste põhjal. See annab filmi tegijatele võimaluse näidata Jamali puruvaest lapsepõlve ja teismeea katsumusi.

Filmi tehti vaid 14 miljoni eest

"Rentslimiljonär" tegi Oscari-heitluses selja prügiseks Brad Pitti suurfilmil "Benjamin Buttoni imeline elu". Ehkki kriitikud müristasid, et "Kaklusklubi" režissöörilt David Fincherilt poleks küll sellist "Forrest Gumpi" klooni oodanud, esitati "Benjamin" Oscari kandidaadiks lausa 13 kategoorias. Kuid kriitikute sõna jäi peale – 150 miljonit dollarit ehk 1,8 miljardit krooni maksma läinud lugu muldvanast imikust, kes aasta-aastalt vanemaks saades välimuselt aina nooreneb, noppis Oscarid vaid kolmes vähetähtsas alajaotuses.

Seevastu ainsagi kuulsa näitlejata ning kuulu järgi tühipalja 14 miljoni dollari eest vändatud "Rentslimiljonär" saatis Oscarite jagamisel korda imetegusid. Kui parimaks režissööriks tunnistatud Danny Boyle ("Trainspotting") "Rentslimiljonäri" seitsmendale Oscarile järele läks, kargas ta poodiumil üles-alla nagu vedru. "Mu lapsed on liiga suured, et seda enam mäletada, aga kui nad palju väiksemad olid, vandusin, et kui see ime (Oscari võitmine – T.T.) peaks eales täide minema, võtan selle vastu "Karupoeg Puhhi" Tiigri vaimus," seletas ta.

Kui Steven Spielberg "Rentslimiljonäri" produtsendile aasta parima filmi Oscari ulatas, kutsus too lavale kõik tõmmunahalised ja šokolaadisilmsed lapsed, kes linateoses mänginud olid. Veel paar kuud tagasi poleks keegi neist osanud oma filmile säärast edu ennustada.

Väikese filmi suur triumf

"Rentslimiljonär" oleks USAs äärepealt otse DVD-le jõudnud, sest kinolevifirma pandi kinni. Ent nii nagu saatuse peksupoiss Jamal leiab õnne, leidis ka "Rentslimiljonär" tee kinodesse ja võitis selle aasta algul lisaks Kuldgloobusele rea teisi auhindu. Ja nüüd siis lausa kaheksa Oscarit. "See on triumf väikese filmi jaoks, millest sai suur," ütles režissöör Boyle.

Ehkki lääs on headuse ja armastuse võitu ülistava filmi liigutatult vastu võtnud, põhjustas see Mumbais skandaali. Paljusid kohalikke solvas pealkiri ja põhjatu vaesuse kujutamine. Kuid filmis osalenud kaheksa-aastase Rubiana Ali ema Muni Qureshi, kes elab koos tütrega kehvas ilma veeta osmikus, kaitseb "Rentslimiljonäri". "Ma tean, et "Rentslimiljonäri" on süüdistatud vaesuse demonstreerimises. Aga tänu sellele jõudis Mumbai agulist pärit tüdruk, kes ei võinud välismaale sõitmist ettegi kujutada, Oscarite jagamisele. Mis selles halba saab olla?"