Helle Meri presidendi vastuvõtul 2008. aastal.Foto: Kalev Lilleorg
Inimesed
24. veebruar 2009, 11:15

Helle Meri: peamine on peret hoida (118)

Proua Helle Meri tunnistas ETV jutusaates "Tähelaev", et nagu kõikidel teistelgi, on ka temal kartus tuleviku ees. Ometi usub ta, et paremad ajad on alles ees - peamine on oma peret hoida, sest sealt algab ja lõpeb meie elu.

Eesti Vabariigi endine presidendiproua leidis, et president Lennart Merist oleks praegustel rasketel aegadel Eesti rahvale palju kasu. "Eestile on ootamatud ajad praegu. Tuleb tugev olla," lausus ta.

"Ei maksa häbeneda seda, et praegu on raskused. Tulevad paremad ajad, hoiame kokku," lisas ta.

Helle Meri tunnistas, et abikaasa presidendiks saamine 1992. aastal oli talle suur üllatus. "Lennart küsis, kas me saame hakkama," alustas Helle, "tundsin, et pean vastama - saame."

Presidendiprouaks olemist Helle Meri eriliseks rolliks ei pidanud. "See oleks paistnud naeruväärne," arvas ta.

Rohkem soovinuks ta presidendiprouaks olemise perioodil tähelepanu pöörata tütar Tuulele.  "Meie rõõmuks sai ta väheste hetkedega hakkama. Mul on piinlik küll," tunnistas Helle.

Aastatel 1992-2001 Eesti esimese leedi "ametit" pidanud proua Meri üritab end avalikkuse eest end pigem varjus hoida - ta ei taha isegi, et inimesed teda tänaval ära tunneks. "Nii on inimesena parem elada. Nagu kõik teised," lausus ta.

Helle Meri meenutas saates ka lavakunstikooli pääsemist ja näitleja-aastaid. Aastaid hiljem armastab ta teatris käia "nii sageli kui võimalik", kui teatrilavale ei kipu.  "Nii palju nii andekaid noori on peal, lihtsalt rõõm on," tunnistas ta.