LOMONOSSOVI ORDENI KAVALER: 2007. aastal andis Venemaa Anne Veskile kultuuri edendamise eest Lomonossovi ordeni. 2006. aastal sai ta Eesti Vabariigilt Valgetähe V klassi teenetemärgi. Nüüd kutsuti rahvusvahelise kuulsusega lauljatar lõpuks ka presidendi vastuvõtule, kuid paraku on staari plaanid juba tehtud. Foto: Erakogu
Inimesed
23. veebruar 2009, 00:00

Anne Veski:"Kahju, et presidendi kutse nõnda hilja tuli. Oleksin Jõhvis olnud igal juhul." (78)

Anne Veski on kutsest presidendi vastuvõtule siiani ilma jäänud. Kui see aga sel aastal postkasti potsatas, olid rahvusvahelise staari plaanid paraku juba tehtud. Lauljanna annab täna Moskva Estraaditeatris juba mitu kuud ette kavandatud soolokontserdi.

Maailma ühe kuuendiku megastaar pole pälvinud ühegi meie presidendi tähelepanu sedavõrd, et oleks saanud kutse vabariigi esindussünnipäevale. Kuigi ta seda vargsi on oodanud – ju on temagi tundnud, et pole Eesti tutvustamisel maailmas mänginud just seda viimast viiulit. "Noh, jah... Tegelikult ei tahakski sel teemal rääkida. Paistab selline natuke libe olevat," kommenteerib rahvakunstnik ise oma ootusi tagasihoidlikul moel.

Salaja sisimas oodatud ümbrik potsatas postkasti tänavu. Paraku ei olnud kuldkirjaga kutse presidendi vastuvõtule just seekord kuigi asjakohane. Anne ei ela oma plaanides päev korraga ja tema tegemised on mitu kuud ette paika pandud.

Tähtsamad hetked ikka Moskvas

Anne on koos abikaasaga praegu Moskvas, kus ta valmistub 23. veebruari õhtul toimuvaks Moskva Estraaditeatri soolokontserdiks. "Kahju, et kutse nõnda hilja tuli. Oleksin Jõhvis olnud igal juhul... Aga nüüd on juba parandamatult hilja oma plaane muuta. Või mis minu plaane. Sellised asjad lepitakse kokku väga varakult. Vaja ju linn ja ajalehed reklaame täis riputada, käivitada võimas masinavärk. Ma ei tahaks mulle rakendatavatest võimalikest majanduslikest trahvidest rääkidagi. Need asjad – et täna laulan, homme ei laula – lihtsalt ei käi nii."

Kuigi Anne Veski on eriti kuulus just Venemaal, pole teda kunagi kutsutud ei Putini ega ka Medvedevi korraldatud vastuvõttudele. Ei külalise ega ka esinejana. "Hull peast, miks mind sinna peaks oodatama. Oleksin sellisel peol kui kontvõõras," naerab Lomonossovi ordeni kavaler.

Ega pidu pidamata jää

Lauljatar on Moskva eesti kogukonnas hästi tuntud inimene. "Loodan, et meiegi ringis ei jää pidu pidamata. Keegi peab ju venelastele ütlema, et Eesti lõpetab iseseisvusaastapäevaga meie riigi 90. juubeliaasta. See sõnum tuleb kindlasti keerlema panna. Ja just seda tähtpäeva ma oma kontserdiga tähistan. Arvan, et ka sellepärast tuleb mu kontserdile tavalisest hulga rohkem kaasmaalasi," ütleb kolm aastat tagasi Valgetähe V klassi teenetemärgi omanikuks saanu.