Inimesed
20. veebruar 2009, 00:00

Kasutatud külmik 1000, teler 800 krooni eest (52)

"Kui aasta-kaks tagasi ostsid inimesed valdavalt uusi kodumasinaid, siis nüüd just kasutatuid. Need pidavat kauem vastu, näiteks on uued kodumasinad tundlikumad voolukõikumistele," ütleb Elmaka OÜ juhataja Kaire Mäll.

Säästuaeg sunnib inimesi maailma vaatama pisut teise pilguga. Mitte käima poodides kinnisilmi ja laduma korvi kõike, mis ahvatleb – ainult selle põhjendusega, et naabril on suurem ja võimsam riist, mis ühekorraga tõlgib ja saeb puid. Vahel tuleb poodi ikka päriselt piiluda ka. Siis, kui näiteks sind 30 aastat truult teeninud külmik Minsk viimset korda koriseb ja sideme maailmaga lõplikult kaotab. Või keeldub hüpersuper LCD-ekraaniga telekas, mille valmistajat ei olegi lihtne tuvastada, juba garantiiajal tegutsemast. Ja tema remont kipub kallimaks kui uue ostmine.

Paari kuuga kolm korda odavamaks

Üks legendaarsemaid kasutatud kodumasinaid müüvaid poode asub Tallinnas Kunderi tänava lõpus. Erport Eesti OÜs on nendega kaubeldud juba 16 aastat. Seega peaaegu sama kaua, kui on kestnud Eesti kroon. Külmikutele, pesumasinatele ja mitut sorti pliitidele pühendunud poes algavad hinnad 1000 kroonist. Kõige kallim masin oli teisipäeval vaevalt paar kuud töös olnud 3000kroonine 1200 pöördega Electroluxi pesumasin, mida Põhjamaades veel praegugi kolm korda kallima raha eest müüakse.

Enamik kaupa näeb välja, nagu oleks äsja konteinerilt maha tõstetud. "Kogu meie kaup tuleb Soomest. Eestist ei leia me midagi – siin lastakse iga masinat töötada, kuni ta ise koost lahti kukub. Soomes on teistpidi. Palganumbrid on suured ja sedavõrd kallimad on ka remonditööd. Või on soomlased lihtsalt laisemad. 70–80% meile jõudvatest masinatest on täiesti töökorras. Ainult keegi pole viitsinud neid puhtaks küürida," räägib Erporti müügimees Sven Peterson.

Kui kasutatud masina hinnale panna juurde paar tuhat krooni, on võimalik poest juba uhiuuski koduabiline koju tassida. "Masinast, mis maksab aga näiteks 3990 krooni, ei saa tahta, et ta eluaeg töötab. Tavaliselt on see vähetuntud firma masin, mille remont varuosade napi saadavuse tõttu viibib kaua, ja ega need jupid odavad ka ole, mõnikord võib nende hind ulatuda kuni pooleni uue masina hinnast," räägib Aivar Jurs Airemo OÜst.

Liiatigi on Eestis müügilolevad kodumasinad tema sõnul tehtud valdavalt Ida-Euroopa turu tarvis ja seetõttu kvaliteedilt kehvemad. "Lääne-Euroopa lõpeb Läänemerega paraku ära," nendib ta.

Roostevabast terasest paake enam pole

Ka Peterson kinnitab, et sellise kvaliteediga kodumasinaid naaberriikides sama raha eest müügile ei võetaks. "Siin regioonis levitavad paljud maailmatasemelgi firmad nn säästuvariante, mis on tehtud võimalikult odavatest materjalidest, peaasi, et garantiiaja lõpuni välja venitaks. Et paljud vanasti metallist detailid on nüüd asendatud plastmassiga, pole mingi uudis. Aga Kolmandale Maailmale ei toodeta enam ka roostevabast terasest paagiga pesumasinaid. Nüüd tehakse see detail kõrglegeeritud terasest, mis on oma kvaliteedilt vanemast variandist kordades viletsam. Muidugi ka õhem. Vana UPO kestis tõesti põlvest põlve. Praegused mitte," toob Sven Peterson välja kurva tõe.

Väga kõhklevalt tuleks Petersoni sõnul suhtuda aina paranevatesse tehnilistesse andmatesse. "Vanasti võis 60 x 60 standardpesumasinasse panna viis kilo kuiva pesu. Nüüd olen näinud, et lubatakse kaheksagi. Ilma masina gabariiti suurendamata. Kuidas on see võimalik, ei tea. Või energia võimsusklassid – külmiku energiatarbimist saab vähendada ainult paksemate seintega, parema isolatsiooniga. Need aga kipuvad hoopis aina õhemaks muutuma."

Kui Sven Peterson 16 aastat tagasi äri alustas, võttis ta peaaegu kohe terve elamise täis umbes viieaastasi masinaid. "Nad kõik töötavad mul tänaseni, aga uuele masinale ma pärast kaheaastast tehasegarantiid enam lisa-aastat lubada ei julgeks." ütleb ta.

Ka Jurs soovitab näiteks suurel perel uuele pesumasinale eelistada Soomest Eestisse toodud kasutatud AEGd, sest see on tehtud Lääne-Euroopa turu tarvis. "Eelistada tasubki Soomest Eestisse toodud kasutatud masinaid, sest need on kindlasti kvaliteedilt paremad kui Eestis uuena müüdavad kodumasinad," ütleb Jurs. Pealegi ei maksa OÜ Tarvi kaupluse juhataja Tauno Peebo sõnul enam karta, et kasutatud kodumasinatele varuosi saadaval pole. "Nii vanu masinaid Eestis enam üldjuhul ei müüda," kinnitab ta. Siiski soovitab ta kasutatud masinategi ostmisel eelistada tuntumaid tootjaid ning uurida ka garantiiaja pikkust, mis võib kõikuda kolmest kuust aastani.

Vahel võib kasutatud kodumasinate poodidest soodsalt saada isegi täiesti uut, näiteks veol natuke kannatada saanud tehnikat. Tarvi OÜ kaupluses Tartus oli paar päeva tagasi müügil Elektroluxi 19 000-kroonine kahe uksega luksuslik külmkapp, muidu hakkavad luksuskülmikute hinnad 29 000 kroonist.

Kas parem pilt või suurem riist

"Jah, praegused LCDd ja plasmatelerid on kaalult varasematest kergemad ja neil on suurem ekraan. Samas võivad üliodavad ja tundmatute tootjate tehtud LCDd olla kvaliteedilt tunduvalt kehvemad kui Sony või Philipsi kineskooptelerid. Ja ka mõjuda hukutavalt silmadele," räägib Laagna keskuses oma äri pidav Kalle Taimla.

Soomest toob mees üldjuhul üksnes korras ja kalleid telekaid. Eelmainitud margid ongi eelistatud. Lisaks ehk veel Finlux või Nokia, viimases hädas ka Panasonicu paremad mudelid. Siin vaatab Taimla telerite külmjooted üle, paneb juurde uued puldid ja ette 800–2000kroonised hinnasildid.

"Eks see jää muidugi igaühe enda otsustada, kas osta korralik eelmise põlve Sony ja nautida 1000 krooni eest veel kaua head pilti või võistelda naabriga riista suuruses," ütleb Taimla.