KLEOPATRA: Filmiajalukku on Elizabeth Taylor läinud eelkõige Kleopatra rolliga samanimelises filmis. Tallinnas Viru hotellis ööbis filmitäht 1975. aastal, kui osales Leningradis filmi «Sinilind» võtetel. Foto: Sipa/Scanpix
Inimesed
18. veebruar 2009, 00:00

Elizabeth Taylor tahtis Viru grilli koju kaasa võtta (15)

"Elizabeth Taylor oleks Tallinnast lahkudes koju kaasa võtnud nii Viru grillbaari kui ka oma suhteliselt tagasihoidlikult, ent ülimalt maitsekalt disainitud kolmetoalise hotellinumbri," meenutab Viru hotelli kunagine peadirektor Arvo Tohvelmann üht tolle maja endisaegset kuulsamat külalist.

Päevi, kui Eestis ei viibi parasjagu mõnda rahvusvaheliselt tuntud tegelast – alates kroonitud peadest ja lõpetades lauljate-tantsijatega –, on nüüd vähe. Millise koorma all on Tallinna öömajad äganud, kui peavad vastu võtma maailmakuulsaid külalisi?

Viru oli esimene pääsuke

Soome turistidele on Viru endiselt Eesti patupesa võrdkuju. Ent nendestki ruumidest on läbi käinud säravaid tähti. Alla Pugatšova loomulikult – temale kujunes Viru hotell 1970.–80. aastatel juba poolenisti eluasemeks. Sealse ainsa sviidi broneeringu juurde kuulus alati veel parim koht varietees.

Sama 14. korruse sviit ootas alati ka Venemaa kultusrežissööri Nikita Mihhalkovi, kes käis Tallinnas lugematuid kordi – küll avalikult, küll vargsi. Erilise alarmi põhjustas broneering märksõnaga "Brežnevi pojapoeg": keegi ei teadnud, mis mees ta on või millega tegeleb.

Tollal aastaid peadirektoriametis olnud Arvo Tohvelmann mäletab hästi oma koertekarjaga hotelli saabunud filmistaari Elizabeth Taylorit, kes parasjagu viibis Leningradis filmi "Sinilind" võtetel. "Proua oli just taas kord abiellunud, sedapuhku juba teist korda Richard Burtoniga. Ja täielikus raevus olude üle, kuhu ta Leningradis pandi. Eestist ootas ta rahuldust. Ja ilmselt saigi selle, sest Tallinnast oleks ta koju kaasa võtnud nii Viru grillbaari kui ka oma suhteliselt tagasihoidlikult, ent ülimalt maitsekalt disainitud kolmetoalise hotellinumbri," meenutab peadirektor.

Samuti mäletab Tohvelmann NSV Liidu toonast peaministrit Aleksei Kossõginit, keda saatis peale enda turvmeeskonna takjana ka Eesti esikommunist Johannes Käbin. "Mäletan, kuidas nad kahekesi 1978. aastal sviidiaknast tollal veel ehituse algust ootava Olümpia hotelli suunas vaatasid ja Käbin õhkas, et Tallinna oleks hädasti veel ühte head hotelli vaja. Kossõgin tegi pilgu karmiks ja ütles, et pole teil rohkem tarvis midagi, Virust peaks aitama küll ja küll," räägib Tohvelmann.

Omaette trall käis Iraani šahhi Reza Pehlaviga, kes võttis oma kaaskonnaga enda alla mitu korrust. "Tal oli kaasas ka isiklik veinikelder, mida Tallinnas asuvad sõdurid mitu päeva maha ja peale laadisid," meenutab Arvo Tohvelmann, kes on näiteks hotelli varietees tantsu vihtunud maailma esimese naiskosmonaudi Valentina Tereškovaga.

Radisson SAS pürib esinumbriks

Kuidagi vaikselt on Tallinna hotellide pjedestaali kõrgeimale astmele hiilinud skandinaavlaste hiid Radisson – vähemalt külaliste kraadi järele otsustades. Kaks ja pool aastat tagasi lõi USA presidendi George W. Bushi arvukas kaaskond täis peaaegu kogu maja.

Maailma presidendi külaskäik möödus ainsagi viperuseta – seltskond ju selline, et mingeid intsidente on raskegi oodata. "Mingeid erilisi ettevalmistusi me samuti tähtsa delegatsiooni ootuses ei teinud. Ainus, mis järgmisel päeval pärast Bushi lahkumist kiiruga ära vahetati, oli tema kabineti nõupidamiste laud – see jäi niisuguseks sündmuseks selgelt väikeseks," räägivad asjast teadvad inimesed.

Bush pole ainuke president, kes Radissonis peatunud. Siit on öömaja ja puhkekoha leidnud näiteks USA ekspresident Bill Clinton, lisaks veel presidente rohkem kui kümnest riigist, peaministritest rääkimata. Meelelahutajatest on siin olnud näiteks Dima Bilan, Simple Minds, pime tenor Andrea Bocelli, Joe Cocker, Bonnie Tyler, Vanessa Mae, Alice Cooper, Chris Rea, Deep Purple ja Ozzy Osborne. Ansambel Muumij Troll peatub oma Tallinna-visiitidel Radissonis kindlates tubades.

Miks on Radissoni maine kaugelt kõrgem kui maja ise? "Ju kogu keti tuntuses," arvatakse hotellis. Radisson on ühtviisi hea nii New Yorgis kui ka Bakuus, kus mõne kuu pärast samuti esimese välismaise hotelliketi esimene esindaja avatakse.

Palace pakkus peavarju diplomaatidele

1937. aastal avatud Palace oli toonase Tallinna kõige eksklusiivsem hotell. Hoone ise, tema asukoht, arhitektuur ja sisekujundus nagu rõhutanuks hotelli kõrget taset. See oli härrasrahva kohtumispaik.

Eestile murrangulistel 1990. aastatel, kui Palace Scandic juba erakätes oli, sai temast Tallinna esimene lääne standarditele vastav ärihotell. Sobilike residentside valmimiseni peatusid ja kodunesid siin Saksamaa, Prantsusmaa, Soome, Rootsi, Taani, Itaalia, USA ja Suurbritannia suursaadikud. Eriti Eesti algusaastatel võõrustas Palace pea kõiki Eestis käinud võõrriikide presidente ja peaministreid. Aga samuti on siin ööd veetnud Venemaa eelmine kirikupea Aleksius II, popikoonid Alla Pugatšova, Paul Young, Bryan Adams, Scooter ja Rolling Stones.

Reval Olümpia: hulgaliselt presidente

Hotellis Reval Olümpia on peatunud Ungari president Laszlo Solyom, Kreeka president Konstantinos Stephanopoulos, Tšehhi president Vaclav Klaus, Moldova president Vladimir Voronin, Ukraina president Leonid Kutšma, Norra kuningas Harald V, Hillary Clinton ja USA riigisekretäri Euroopa-pealik Richard Holbrooke. Meelelahutajatest on seal elanud B. B. King, Boney M, Toto, Philip Kirkorov, Alla Pugatšova, A-ha, Prodigy, Montserrat Caballet, pianist Richard Clydermann, vene filminäitleja

Oleg Tabakov, moekunstnik Valentin Judaškin, silmamoondaja David Copperfield ja laulja Kiri Te Kanawa.

Tallinki hotellide külalised tahavad rahu ja vaikust

Juba viis aastat Viru naabruses tuksuva Tallink City hotelli kuulsaim külaline on kahtlemata dr. Alban, kes on sama hotelli samas toas viibinud korduvalt ja mitmel korral isegi koos perega. Aga temagi on vist juba täht minevikust. Samuti nagu E-Type.

1980. aasta olümpiamängudest saati tegutsevas Pirita Top Spa Hotellis on eriti palju peatunud sportlasi. Sergei Bubkal on seal koguni omanimeline sviit. Korduvalt on seal olnud igavene diskotäht Valeri Leontjev . Tema esimeseks nõudmiseks olevat olnud, et tuba peab olema pime ja soe. Mihhail Žvanetski, Matti Nykänen, Amanda Lear, Mark Kostabi... Tallink Express Hotelli markantsemaks ööbijaks on kindlasti Soome popbänd Dingo, kes veetnud seal üsna meeleoluka öö.

Telegraafis on peatunud Bob Dylan

Alles 2007. aastal avatud hotelli Telegraaf on juba jõudnud külastada Whitesnake’i laulja David Coverdale, Mihhail Žvanetski, Belgia kuningas ja kuninganna Albert II ja Paola, Lenny Kravitz, Bob Dylan , Guinessi perekonna esindaja lord Moyne, Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier.

Nordic Hotels Forumi valis Paris Hilton

Nordic Hotels Forumis on ööd veetnud terve maailma kihama pannud Paris Hilton , kes käitunud Tallinnas hotellitöötajate meelest küll kui lambuke – madalam kui muru.

Kolme Õde eelistavad riigipead

Hotellis on peatunud Tema Majesteet, Madalmaade kuninganna Beatrix, Leedu president Valdas Adamkus, Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko, Michael Glos, Tema Kuninglik Majesteet kuninganna Elizabeth II , tema kuninglik kõrgus, Edinburghi hertsog prints Philip, Suurbritannia välisminister Margaret Beckett, Saksamaa president Horst Köhler, Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen, Küprose president Tassos Papadopoulos, Soome peaminister Matti Vanhanen, Ungari president Ferenc Madl, Venemaa peaminister Mihhail Fradkov, NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer, Poola president Aleksandr Kwas-niewski, samuti R.E.M., Deep Purple, Lou Reed, Carmen Kass, Bryan Ferry, Placebo, Sting ja Lenny Kravitz.

Schlössle meeldib staaridele

Hotellis Schlössle on peatunud peamiselt meelelahutustähed. Eesti tüdrukute südameid hurmas seal Enrique Iglesias (pildil koos Iglesiase-Anettiga). Samuti on seal olnud Lenny Kravitz , Whitesnake, Joe Cocker, Bad Boys Blue, Pet Shop Boys, aga ka Mika Häkkinen.