RAHAMEES: Andrus Peegel kleepis pildiks hulga Eesti rahatähti ja viimaste väärtus hakkab kunstiks raiutuna ilmselgelt tõusma. Isegi juhul, kui kroon ise kukkuma peaks. Foto: Aldo Luud
Inimesed
7. veebruar 2009, 00:00

Kunstnik Andrus Peegel korraldas rahapesupäeva

"Seaduse järgi ei tohi raha rikkuda, aga kuidas seda kunsti puhul arvestatakse, ei tea," muigab Andrus Peegel, kelle kümme Eesti rahatähtedest ning nägudest kollaaži (udupeene nimega – stencyl art) praegu Tartu Gildi galerii seina kaunistavad.

"Läksin panka ja ostsin 160 krooni eest kahekrooniseid," mõõdab Peegel oma piltide eelarvelist poolt. Ülejäänud rahatähed (25-, 100- ja 500kroonised) on värviprinteri töö. Ühesõnaga, Peegel on lahkel käel valeraha tootnud. Samas avastas ta hiilgava võimaluse, mil moel kunsti kaudu raha pesta: "Kleebin kupüürid pildile, panen müüki ja saan investeeritu kolmekordselt tagasi." Veel enam – eeldusel, et kunsti hind tõuseb ajapikku ka siis, kui raha väärtus langeb, on Peegel igal juhul kasudega kaubelnud.

Mis põhjusel põlgas aga Peegel kunstilukku raiumast viie- ja kümnekrooniseid? Sellele ei oska rahakunstnik vastata. Ilmselt lihtsalt unustas.